Skip to content

Uppsamlingsheat: Fortsättning följer…

Av den 21 februari, 2010

Under årens lopp har det ackumulerats ett stort antal utkast som ligger och väntar på att bli färdiga för publicering. Jag har också utlovat en hel del inlägg och fortsättningar på inlägg. Här följer en sammanställning av uppslag.

Alla de utkast som ligger i pipeline - jag försöker hålla antalet nere kring hundra - kan och vill jag inte redogöra för här, men jag tänkte samla ihop alla löften om kommande bloggposter. Främst för min egen del. Men jag skulle också gärna vilja ha synpunkter på vad som kan vara intressant att läsa. Hojta också till om jag glömt något som du sett fram emot.

Fortsättningar på tidigare inlägg

Jag inleder med de lösa trådar som finns här och var på bloggen. Några är jag själv sugen på att ta upp igen, andra känns mindre relevanta i dag. Lämna gärna synpunkter!

Edvard Munchs porträtt av filosofen Friedrich Nietzsche (1906)
Edvard Munchs porträtt av Friedrich Nietzsche (1906)
 • Försök till en estetisk metafysik. Vid två tillfällen - september 2006 och september 2007 - har jag publicerat inlägg i en serie om Friedrich Nietzsches Tragedins födelse (1872). Det är första och andra delen i en oavslutad essä som det skulle vara trevligt att fortsätta på.
 • Nyläsning av Antonio Gramsci. Första delen i en tänkt serie reflektioner kring Andreas Malms När kapitalet tar till vapen (2004). Såväl Gramscis hegemoniteori som Malms bok går det att skriva mer om.
 • Intelligent Design. Ett inlägg om en vänsterintellektuell som gav oväntat stöd till kreationisterna i den kristna högern var tänkt att få fortsättning. Det kan komma.
 • Humanism utan antropocentrism. En påbörjad uppgörelse med det äldsta inlägget här på bloggen, gjord i ljuset av den posthumanistiska utmaningen. Känns fortfarande högst angeläget.
 • Du gröna nya värld. En serie inlägg som fick fortsättning på en egen blogg, nu åter integrerad med den här bloggen. Får fortsatt utrymme, men inte som temaserie.
 • För en neomaterialistisk ekosofi. Påbörjad djupdykning hos Jane Bennett, Henry David Thoreau, Lucretius, Gilles Deleuze och Baruch Spinoza. Tråden kommer att tas upp på något sätt, men det är inte säkert att det blir en direkt fortsättning.
 • Autonomi och solidaritet. Ett pretentiöst försök att utforma en ny politisk teori, påbörjad med tre delar. Kommer inte få någon fortsättning, men det är möjligt att jag tar upp en del av tankarna igen på ett eller annat sätt.
 • 1968 års världsrevolution. En tänkt serie påbörjad med anledning av tidskriften Axess temanummer om 1968. Det är tveksamt om den får någon fortsättning.
 • Den postmoderna vänstern. En replik till Anders Svensson som skulle fortsätta med ett inlägg om den tredje vägens socialdemokrati à la Tony Blair. (Anknöt dessutom till ett tidigare inlägg om postmodernism.) Tveksamt om det känns relevant längre.
 • Liberalismens två ansikten. Ett ganska spretigt inlägg om två tämligen disparata diskussioner: libertarianismens höger/vänsterskala samt kritiken av Panglossliberalismen. Det sistnämnda har nog fått sin fortsättning, men libertarianismen vill jag skriva mer om.
 • Till frågan om ägandet. Fortsättning på en replik till Mattias Svensson. Ska försöka få den klar inom kort. Kan nog anknyta till ovanstående punkt.
 • Skolan och integrationen. Utlovat efter att ett tidigare inlägg apropå Andreas Malm om islamofobi gav upphov till en hel del diskussion (mellan främst Heiti Ernits och Tobias Struck) som efter ett tag hamnade vid sidan om ämnet. Fullt möjligt att det kommer.
 • Glaspärlespel, buddhism och vetenskap. Ett utlovat svar till en kommentar Thomas Svensson gjorde för länge sedan på ett inlägg om kinesisk filosofi. Är riktigt sugen på att skriva om ämnet, så det svaret kan nog komma inom kort.

Redan med denna lista finns det alltså en hel del ämnen för kommande blogginlägg, trots att några nu avfärdats. Som om inte det vore nog har jag utlovat ännu fler.

Några redan avslöjade utkast

Strax före valet 2006 hittade jag en träffande bild hos Jinge - en bloggare som jag då inte visste så mycket om, men som jag i dag är djupt kritisk till. (Det på grund av hans benägenhet att göra sig till språkrör för antisemitiska schabloner.) Bilden, som fortfarande är träffande, illustrerar en glidning inom den svenska socialdemokratin från Olof Palme till Göran Persson: Medan den förre kallade sig demokratisk socialist tvekade den senare att ta ordet i sin mun (även om han - med viss självinsikt - hellre kallade sig kommunist än queer). Med anledning av detta hade jag en idé att skriva en serie inlägg där jag skulle diskutera olika socialistiska inriktningar. Jag vet inte om det skulle tillföra så mycket mer än en djupdykning i Wikipedia, så en sådan serie blir nog aldrig av. Det hindrar inte att det ändå kan bli nedslag i socialismens idéhistoria lite då och då.

Till skillnad från sin föregångare Olof Palme tvekade Göran Persson att kalla sig socialist. Illustration: Jan-Inge Flücht.

Vid två tillfällen - maj 2007 och juli 2008 - berättade jag om utkast till inlägg som var på gång, och ville ha synpunkter på vad som skulle prioriteras. En del av de utlovade inläggen har blivit av, medan andra behandlas i listan ovan. Resten är följande.

 • What’s in a name? Idéhistoriskt och sociologiskt om y-namn (t ex Jimmy) och hur man sett på egennamn i olika kulturer. Lågprioriterat, men det kan ändras.
 • Lersoldater och kinesiska muslimer. En reseskildring från Kina (Beijing och Xi'an). Eftersom det gått mer än tre år sedan resan kommer det nog inte bli någon sådan.
 • Alternativrörelsen fast i andlighetsträsket? Utforskande av paralleller mellan New Age-rörelsen och post-68-vänstern. Med tanke på bloggens nya profil - och Miljöpartiets ständigt ökande popularitet - känns det mer angeläget än någonsin.
 • Bistånd – välgörenhet eller omfördelning? Tankar efter ett MP-seminarium med Joseph Hanlon. Ett par betraktelser från det internationella sommarlägret 2006 gjordes när det begav sig. Om det blir något inlägg om biståndspolitik kan nog influenserna från Hanlon leta sig in där, men det blir i så fall frikopplat från det seminariet.
 • Till försvar för republikens principer. Betraktelse kring Thomas Jefferson och den amerikanska idén, tillika en diskussion om den republikanska politiska filosofin. Jag blev inspirerad av Göran Rosenbergs bok Friare kan ingen vara (2004), men eftersom inlägget inte blev av när jag just läst boken blir det nog aldrig av heller.
 • Sverigedemokraterna är inga populister. Betraktelse kring frågan om huruvida SD är ett höger- eller ett vänsterparti, samt en diskussion av högerpopulismen ur idéhistoriskt perspektiv. Även detta inspirerat av en bok - Per Wirténs Populisterna (2000) - och jag kan säga som ovan. Man ska aldrig säga aldrig, men det är inte högprioriterat.
 • Revolutionära perspektiv på statsapparaten. Betraktelse kring totalitarism till vänster och diktaturer till höger, delvis i anslutning till Francis Fukuyamas Historiens slut och den sista människan (1992). Se närmast ovanstående två punkter.
 • Kan nåden finnas utan en Gud? Betraktelse kring Owe Wikströms Sonjas godhet (2006), en bok jag funnit många fina tankar i men har svårt att komma till rätta med då jag inte har någon gudstro. Eftersom jag nästan skrivit hela inlägget kommer det nog snart.

Detta var det hela. En diger lista, om jag får säga det själv. Hoppas kunna bocka av en del av det under våren. Se till att lägga till bloggen i din RSS-läsare om du inte vill missa något.

Rekommenderad läsning

[recreading]

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

7 reaktioner på ”Uppsamlingsheat: Fortsättning följer…

 1. Gustaf Redemo (28 comments)

  Alla dessa otaliga projekt. Jag tror på så få som möjligt. Många är väldigt mycket skönare och vackrare när man ligger i soffan med tända ljus, lyssnar till Supersilent och tittar upp mot natthimlen. Man ska även ha tid till eftertanke och kontemplation.

  ---
  Jag håller med dig. Behövde skriva det här inlägget för att samla upp alla lösa trådar, få kontroll över vad jag sagt att jag skulle skriva om. Nu har jag ju avfärdat de flesta idéerna. /Jimmy

  Svara
 2. Stefan Molnar (15 comments)

  Jag skulle gärna se att du gick tillbaka till buddhismköret. Men samtidigt ligger det en bit ifrån det du skrivit om under den senaste tiden och jag tror som gustaf, att det är bra att begränsa sig lite.
  Intelligent design-inlägget skulle va kul att läsa också.

  ---
  Det noteras. Men "buddhismköret" skulle inte nödvändigtvis ligga så långt från det jag skrivit om på sistone... /Jimmy

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com