Skip to content

Varken liberalism eller socialism

Av den 3 september, 2006

Tack vare framför allt Vänstra Stranden har jag nyligen upptäckt den tradition av politiskt tänkande som kallas republikanism. Det är en politisk filosofi vars idéer inte haft nämnvärt genomslag i svensk politisk debatt.

Internationellt sett - genom tänkare som Philip Pettit och Quentin Skinner - har republikanismen fått en renässans på senare år. Den har sina rötter hos romerska tänkare som Marcus Tullius Cicero och den så kallade medborgarhumanismen under italienska renässansen (men ägnad att åtgärda bristerna hos de båda), och har ett betydligt bredare perspektiv än den snäva målsättningen att kräva presidentstyre.

Republikanismen kretsar kring en definition av frihet som skiljer sig från liberalismens (Isaiah Berlins distinktion mellan positiv och negativ frihet, frihet till förverkligande respektive frihet från tvång, där nyliberaler eller libertarianer endast erkänner den senare och socialliberaler lutar sig mot båda). Republikansk frihet handlar om att inte vara utelämnad åt någon annans godtyckliga och nyckfulla maktutövning. Centrala värden är politiskt deltagande, det autonoma medborgarskapet och engagemanget för det gemensamma bästa. Kosmopolitism kan också ingå. Historiska beröringspunkter finns dessutom med den humanistiska traditionen.

Republikanismen är ett öppet och pluralistiskt ideal. Gemensamt med liberaler är kampen för mångfald och tolerans, genom bekämpandet av hinder för att leva som man vill; med marxister delar den kampen mot löneslaveriet, mot nedbrytande och odemokratiska arbetsvillkor; liksom feminister motsätter den sig patriarkala strukturer, att vara utelämnad åt en livspartners (eller annan mans) beslut och maktresurser; och i likhet med anarkister är den kritisk mot statlig klientisering och byråkrati.

För den som är nyfiken kan jag rekommendera läsning av artikeln "Republicanism" i Stanford Encyclopedia of Philosophy, likabetitlade artikeln på engelskspråkiga Wikipedia, eller - om man vill läsa mer - boken Republicanism av Philip Pettit. Själv håller jag just nu på att läsa den sistnämnda. Förmodligen kommer det märkas här på bloggen.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

9 reaktioner på ”Varken liberalism eller socialism

  1. jimpan (121 comments)

    Kul att du tycker det! Jag står gärna till tjänst. 🙂
    Har också noterat likheten med den gröna ideologin. Vad anser du om den förresten?

    Svara

Kommentera

jimmysand.com