Skip to content

Gröna visioner på internationellt sommarläger

Av den 21 augusti, 2006

För ett par helger sedan befann jag mig i Alingsås, där Miljöpartiet arrangerade ett internationellt sommarläger. För en nybliven medlem var det ett trevligt och intressant sätt att bekanta mig med partiet.

Inte minst träffade jag en hel del trevliga personer, men det var också en del politiskt intressanta diskussioner och föredrag. (Kristin, Lena och Gustav är tre andra bloggare som var där.)

Jag tänkte skriva lite reflektioner kring tre föredrag/seminarier som anordnades på fredagen, men det blir för långt för den här bloggposten (ska försöka hålla mig kort i fortsättningen, Anders). Därför delar jag upp det i tre separata poster:

  • Bistånd - välgörenhet eller omfördelning?
  • The Charter of European Greens
  • Lokal ekonomi för hållbar utveckling

Håll utkik!

Andra inslag under helgen

Under lördagen berättade gästerna Colette Adoglo, Benins gröna, Matilde Bajan, Foro Verde, Guatemala och Sergiy Kurykin, Ukraina, f d miljöminister - inbjudna via Mp:s insamlingsstiftelse Green Forum - om de gröna rörelserna i deras respektive hemländer och det arbete de ägnar sig åt. Mycket var intressant, men särskilt hajade jag till över att Benins gröna håller på att starta upp en mikrokreditbank för medlemmar och sympatisörer. Idén kommer från början från Muhammad Yunus, grundaren av Grameen Bank, och även Sida har tagit till sig den. Karl Palmås har skrivit en intressant artikel i tidskriften Glänta om idén och hur den kan "hacka kapitalismen".

Under lördagen höll också språkröret Peter Eriksson sitt sommartal i Alingsås. Att Lena Klevenås tyckte det är roligt att vara socialdemokrat var en (oavsiktligt) komisk avslutning på den punkten. Som vänstermänniska hoppas jag Mp kan se till att sossarna hittar tillbaka till sina visioner. Att man sedan kan ha invändningar mot blockpolitiken är en annan sak.

Avslutningsvis vill jag instämma i Lenas uppmaning: Köp utsläppsrätter!

Tillägg fredag, 13 oktober, 2006:

Muhammad Yunus och Grameen Bank tilldelades idag Nobels fredspris. I tillkännagivningen sades det att priset delas lika på de båda, vilket torde innebära att Yunus som person får hälften och hans organisation får hälften. Förvirrade kommentatorer frågade sig om Grameen Bank är en person. Yunus och Grameen Bank hade gott kunnat få ekonomipriset, men att de fick fredspriset säger mer om Sveriges Riksbank och Norska Nobelkommittén än det säger om Yunus/Grameen.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

Lämna ett svar

jimmysand.com