Skip to content

Boktipset!

Av den 20 augusti, 2006

Fick den här utmaningen av Anders. Svåra frågor, har inte läst så extremt mycket och i tonåren var det mycket fantasy (inte för att det inte finns riktiga guldkorn där också, men ändå). Ska göra mitt bästa för att besvara frågorna.

1. En bok som förändrat mitt liv

Vet inte om det egentligen finns någon bok som gjort det. Den som kommer närmast är nog Siddhartha (Hermann Hesse), som jag läste för första gången när jag var ganska nere för några år sedan. Tror att den, tillsammans med en del andra saker, hjälpte mig att se på livet på ett annat sätt.

2. En bok jag läser mer än en gång

Har läst Lord of the Rings (J R R Tolkien) ett antal gånger, nu senast i Erik Anderssons översättning. Senast jag läste den var nog för tio år sedan (och då var det inte första gången). Nu kommer det dröja innan jag läser den igen. Kan gott tänka mig att läsa flera av Hermann Hesses böcker igen, eller Friedrich Nietzsches. Och jag ska läsa Det andra könet igen (har bara läst den gamla, ofullständiga översättningen förut).

3. En bok jag skulle vilja ha med på en öde ö
Kanske Krig och fred (Tolstoj). Den skulle nog stå sig ett tag. (Eller varför inte Sten Barnekows fetingtjocka - 1248 sidor - Erfarenheter av zen?)

4. En bok som fick mig att skratta

Det finns några böcker som gjort det. En är Tärningsspelaren (Luke Rhineheart), sedan finns det ju Terry Pratchetts Discworld-serie (av en mer Monty Python-artad humor).

5. En bok som fick mig att gråta

Det finns ett antal filmer som förmått mig till det, men inga böcker (jag är nog fantasilös) - även om några kommit nära. En av dem är No tears for queers (Johan Hilton).

6. En bok jag önskar hade skrivits

En bok jag själv håller på med, Herman - berättelsen om ett levnadslopp, magisk realism inspirerat av Hermann Hesse (fast lite mer queer). Lite pretto att välja den, men det skulle vara schyst om jag blev klar med den och fick den utgiven.

7. En bok som inte borde skrivits

Har inte läst någon sådan. En bok som i och för sig inte borde ha skrivits är Mein Kampf, även om jag tyvärr inte tror att det skulle ha gjort så stor skillnad.

8. En bok jag just nu läser

Tre böcker: Under lysande måne (Lian Hearn), Rasism - en historisk översikt (George M Fredrickson) och Anarkismens återkomst (Staffan Jacobson).

9. En bok jag tänkt läsa

Det finns många, så jag drar bara några exempel (utan att nämna något utanför den skönlitterära genren). Parfymen (Patrick Süskind), Den hemliga historien (Donna Tartt), Aileme - befrielsens tid (Johan Ehrenberg), Efter lägereldarna (Per Jorner), Marken under hennes fötter (Salman Rushdie), Bortom horisonten (James Hilton), Zen och konsten att sköta en motorcykel (Robert M Pirsig), Liftarens guide till galaxen (Douglas Adams), Rosens namn (Umberto Eco), De små tingens gud (Arundhati Roy), Moby Dick (Herman Melville), Räddaren i nöden (J D Salinger), Drömspår (Bruce Chatwin), Och världen skälvde (Ayn Rand) och Hyllning till Katalonien (George Orwell). Det var bara några...

10. Skicka vidare till fem andra bloggare!

Skulle vara intressant att läsa vad Andreas, Aron, Charlotte, Masoud och Thomas svarar. Andra får gärna känna sig uppmanade också, men nu fick man ju bara välja fem...

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

5 reaktioner på ”Boktipset!

Kommentera

jimmysand.com