Skip to content

Gästspel hos Yimby Göteborg

Av den 23 juli, 2008

Sommartider är inte bloggtider. Som ni kanske redan märkt bloggar jag rätt sporadiskt under sommarveckorna. Medan jag varit i Budapest på semester har har två texter av mig publicerats på Yimby Göteborgs webbplats.

Den första artikeln, en lätt reviderad version av en inledare i Göteborgs Fria Tidning från slutet av mars (finns inte på tidningens webbplats, men här på bloggen), handlar om stadsförtätning och ekologisk hållbarhet.

Min hemort kallas ibland Lilla London, men någon har myntat öknamnet Stora Borås. Jag talar om Göteborg. Här bor i snitt 2 500 människor per kvadratkilometer. Det kan jämföras med Stockholms 3 200 invånare på motsvarande yta, eller Malmös 3 600. Anledningen till att jag tar upp det har ni kanske gissat. Det handlar i första hand om miljön: 24 procent av göteborgarna åker kollektivt till jobbet, 40 procent av huvudstadsborna.

Läs resten av artikeln >>

Den andra artikeln, en bara till någon mening uppdaterad version av en inledare i Göteborgs Fria Tidning från augusti förra året (finns inte heller på tidningens webbplats, men jag har skrivit om den här på bloggen), handlar om segregation och bostadspolitik.

Från höger till vänster talas det om att Göteborg är Sveriges mest segregerade stad. Det är belagt i en rad forskningsrapporter och utredningar. Staden har högst bostadsbrist och flest hemlösa. Höginkomsttagare bor i villor och bostadsrätter i attraktiva områden, medan låginkomsttagare bor i hyreslägenheter i stadens förorter. Medelinkomsten i Askim, Majorna och Bergsjön är 308 000, 200 000 respektive 124 000 kr/år (2004). I Askim och Majorna är andelen utländska medborgare och svenska medborgare födda i utlandet bara omkring 10 procent. Situationen är inte mycket bättre i Stockholm och Malmö, och utvecklingen pekar åt samma håll i flera medelstora städer.

Läs resten av artikeln >>

(Uttrycket "Stora Borås" var det Johan Karlsson som myntade. Personligen har jag inget emot det riktiga Borås, bara mot den göteborgska tron att GBG är mer likt London än en svensk småstad. Nyligen uppmärksammade Johan tillkomsten av YimbyGBG.)

Sommartider för bloggen

Jag kommer under de kommande veckorna blogga mer sällan än vanligt. Om ni inte vill titta in varje dag, men ändå inte missa de inlägg som kommer lite då och då, så rekommenderar jag att ni lägger till mitt flöde i er RSS-läsare.

Jag har några texter som ligger i pipeline. Kanske kommer någon eller flera av följande ut under sommaren, kanske senare, kanske aldrig.

 1. För en posthumanistisk ekosofi - Delvis en uppföljare till ett tidigare inlägg, där jag ställer en text i antologin Perspektiv på grön ideologi i dialog med Jane Bennetts artikel "The Force of Things: Steps toward an Ecology of Matter" (Political Theory, 2004).
 2. Onaturliga människor och sociala konstruktioner - Kritik av idén hos (delar av) miljörörelsen om "det naturliga" och av idén hos (somliga) vänsterintellektuella att naturen är en social konstruktion.
 3. Till försvar för republikens principer - Betraktelse kring Thomas Jefferson och den amerikanska idén, tillika en diskussion om den republikanska politiska filosofin.
 4. Vänster + liberalism = en omöjlig ekvation? - Ett försök att spinna vidare på ett inlägg på bloggen Mothugg, tillika en diskussion av vad vänsterliberalism kan vara i en svensk kontext.
 5. Sverigedemokraterna är inga populister - Betraktelse kring frågan om huruvida Sd är ett höger- eller ett vänsterparti, samt en diskussion av den s k högerpopulismen ur idéhistoriskt perspektiv.
 6. Vad finns kvar av det som är vänster? - Betraktelse kring tidningen Axess temanummer om 1968, delvis en uppföljning till ett tidigare inlägg om utvecklingen de senaste fyrtio åren.
 7. Till frågan om friheten och ägandet - Uppföljning till inlägget om det libertarianska/objektivistiska/negativa frihetsbegreppet, som en replik till Mattias Svenssons invändningar.
 8. Om makt: Hegemoni som kunglig vetenskap - Uppföljning till inlägget om Antonio Gramscis hegemonibegrepp, som en replik till Kalle P:s av Gilles Deleuze influerade invändningar.
 9. Revolutionära perspektiv på statsapparaten - Betraktelse kring totalitarism till vänster och diktaturer till höger, delvis i anslutning till Francis Fukuyamas Historiens slut och den sista människan.
 10. Kan nåden finnas utan en Gud? - Betraktelse kring Owe Wikströms Sonjas godhet, en bok jag funnit många fina tankar i men har svårt att komma till rätta med då jag inte har någon gudstro.

Notera att siffrorna inte anger någon prioritetsordning som jag satt. Jag vill däremot gärna ha synpunkter på vilket eller vilka av texterna som känns mest angelägna att få ut på bloggen. Vad tycker ni?

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

10 reaktioner på ”Gästspel hos Yimby Göteborg

 1. Johannes (34 comments)

  Eftersom jag har en livslång beef med Naturen skulle jag gärna läsa "Onaturliga människor och sociala konstruktioner"... 🙂

  ---
  Jag noterar ditt önskemål. Vad menar du med en livslång beef? /Jimmy

  Svara
 2. Marcus (478 comments)

  Jag skulle vara intresserad av en diskussion av vad vänsterliberalism kan vara i en svensk kontext, som du skrev. Jag har lite svårt att sätta fingret på vad ni står för mer exakt. Vilket iofsg inte alltid behöver vara något dåligt.

  ---
  Noterar det också. /Jimmy

  Svara
 3. Johannes (34 comments)

  Jag vill också gärna läsa mer om din syn på vad vänsterliberalism är. För mig är det socialdemokrati (Bernstein-style), men något säger mig att du inte håller med... 😉

  ---
  Snarare socialdemokrati Dewey-style, i så fall. I varje fall finner man inte vänsterliberalism, enligt mig, där Labour hamnar om de går ännu mer åt höger (för att anknyta till Philip Collins)./Jimmy

  Svara
 4. LeoH (4 comments)

  Jag skulle med stort intresse läsa inlägg om "Sverigedemokraterna är inga populister" och "Kan nåden finnas utan Gud?" Har också läst "Sonjas godhet."

  ---
  Noterar det. Vi får se om du och jag tycker lika. /Jimmy

  Svara
 5. Thomas Svensson (75 comments)

  Dina två första punkter ser jag fram emot:

  1. För en posthumanistisk ekosofi
  2. Onaturliga människor och sociala konstruktioner

  ---
  Punkt 2 ligger härmed högt upp på listan. /Jimmy

  Svara
 6. johannes (34 comments)

  @ jimmy: 1. Jag har alltid ogillat den sociala fantasi som går under namnet Naturen. 2. Tänkte på Bernsteins syn på soc.dem. som liberalismens "legitime arvinge". Ser fram emot en Dewey-text, låter mkt spännande. 3. Kan Labour gå mer till höger?

  ---
  Hoppas du inte blir besviken!

  Nej, Labour kan nog inte gå längre till höger. Men det finns något slags uppfattning att de mest liberala sossarna är de som står till höger i partiet. (Nu pratar jag om en svensk kontext.) Möjligen är det de som mest av alla sossar tror på den fria marknaden, men i övrigt anser jag nog att man kan vara både vänstersosse och liberal. /Jimmy

  Svara
 7. Sanjay (79 comments)

  Intressanta ämnen.

  Bara en sak jag funderade på, är segregationen ett småstadsfenomen i motsats till storstaden? Visserligen kan småstaden som sådan vara tämligen segregerad från omvärlden, men annars känns det snarare som tvärtom ur mitt anglosaxiska perspektiv.

  Är det något som utmärker verkliga storstäder så är det att det finns några mycket sgregerade områden med avseende på inkomst. Däremot så finns det en global överklass som i allra högsta grad är färglös och kan bo var den vill och gör dessa områden något färgstarkare än Borås gräddhylla. Sen finns det naturligtvis lite av varje, som min del av Brooklyn t.ex.

  ---
  Du har naturligtvis helt rätt i att segregation i första hand är ett storstadsfenomen. På så vis motsäger de båda artiklarna varandra - Göteborg är en storstad i förmåga av att vara Sveriges mest segregerade stad, men en småstad på en del andra sätt. De båda artiklarna var från början inte avsedda att läsas ihop. /Jimmy

  Svara
 8. Gustaf Redemo (28 comments)

  Det där med segregeringen i Göteborg tyder bara på lämmeltänkande. De smarta bor i förorterna norr om stan där är det fina bostadsområden, natur, lugn och stillhet. Att vilja bo i Wasastan eller i Askim är idioti. Kommunikationsmedlen in till stan från Askim är mycket sämre än från norra. Om jag flyttar tillbaka tänker jag flytta dit och vandra på fjället elle i fjärilsdalen och käka och sitta på caféer på Angeredstorg. En magnifik mötesplats.

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com