Skip to content

Jag tar en paus som ledarskribent

Av den 10 september, 2008

Som en del av er som läser bloggen vet brukar jag skriva inledare för Fria Tidningen/Göteborgs Fria Tidning/Stockholms Fria Tidning. Nu har jag bestämt mig för att göra ett uppehåll. Jag passar på att pusha för det jag skrivit.

Här följer korta presentationer av mina texter.

 • Vem vaktar väktarna?

För nu lite drygt ett år sedan inledde jag med en artikel som tog sin utgångspunkt i den åter högaktuella FRA-lagen. Jag lyfte farhågan om att ett utpräglat övervaknings- eller kontrollsamhälle skapar begränsande normer såväl som utsatta avvikare. Läs artikeln.

 • Kom ihåg de olympiska spelen i Berlin

Sommaren '08 har inte bara varit FRA-lagens sommar, utan också sommaren då fokus hamnade på Kina och Beijing-OS. Jag påminde för ett år sedan om OS i Berlin 1936. Idrott på den här nivån är aldrig separerat från politik - hur mycket utövarna än vill det. Läs artikeln.

 • Det finns alternativ till kommun och kapitalet

Jag skrev en artikel om segregationen i Göteborg, som jag sedan fick omarbeta till ytterligare en om segregationen i Stockholm. Även om statistiken skiljer sig åt är poängen densamma. Bostadspolitik är en komplex fråga och det krävs nya lösningar. Läs artikeln.

 • Det behövs en ny mansrörelse

Med utgång från mäns överrepresentation i brottsstatistiken, hatbrott mot homosexuella, mäns våld mot kvinnor och löneskillnader mellan kvinnor och män efterlyste jag en mansrörelse liknande 1970-talets Befria mannen - som på allvar problematiserar maskulinitetsnormer. Läs artikeln.

 • Rädsla för andra styr migrationspolitiken

Med utgång från den emellanåt rätt vrickade debatten om de apatiska flyktingbarnen tog jag hjälp av två avhandlingar för att ge en bild av hur svensk migrationspolitik förändrats sedan 1960-talet. Konstanten är tron att vissa aldrig kommer att kunna passa in. Läs artikeln.

 • Skulle direktdemokrati motverka populistiska strömningar?

Läs artikeln.

 • För samhällets och alla medborgares bästa?

I december var jag redaktör för en artikelserie om övervakning, där bland andra Rick Falkvinge, Frida Johansson Metso och Karl Palmås skrev. Min inledning anknyter till Michel Foucault och ställer frågan om vi nu inte ser övergången till Ulrich Becks "risksamhälle". Läs artikeln.

 • Möt SD med internationell solidaritet

Med utgång från LO:s eftervalsanalys funderade jag kring om inte det över 4-procentiga SD-stödet i LO-leden kan vara uttryck för ett missnöje med korporatismen (facket sitter i det länge statsbärande partiets knä). Själv förespråkade jag den så kallade Trondheimsmodellen. Läs artikeln.

 • Normalitet ska inte styra samhället

Jag problematiserade föreställningen - bland annat i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring 2007 - om att staten ska vara tolerant. Tolerans är ett förhållande mellan likar. Staten kan inte vara någons like. Den är ett organ för maktutövning på lagstiftningens grund. Läs artikeln.

 • Hur planerar vi Göteborg ekologiskt hållbart?

Läs artikeln.

 • Människor är mer än sin religion

Jag renodlade ett tidigare blogginlägg och skrev om sekularism och religion, med utgång från Antonio Gramscis begreppspar staten/civilsamhället, Robert Putnams studie av skillnaderna mellan Nord- och Syditalien samt Amartya Sens bok Identitet och våld. Läs artikeln.

 • Avkriminalisera bruket av narkotika

Jag ifrågasatte utfallet från svensk narkotikapolitik, med anor från Nils Bejerot på 1960-talet, och efterlyste istället för kriminalisering en politik mot sociala klyftor - nationellt och globalt. Paternalism hjälper inte. Sprututbytesprogram och harm reduction gör det däremot. Läs artikeln.

 • Varför måste vi vara lyckade?

När vi ändå är inne på tabun - som att ifrågasätta svensk narkotikapolitik (utan att vara drogliberal) - så passar det bra att jag därefter tog upp ämnet självmord. Vi bör diskutera de bakomliggande faktorerna till denna så vanliga dödsorsak - den allra vanligaste bland män. Läs artikeln.

 • Staten, kapitalet och kriget

Ett försök att problematisera modellen som särskiljer mellan statsapparat, marknad och civilsamhälle, genom att visa på kopplingar mellan staten, industrin och militären: det militärindustriella komplexet. Jag föreslog också ett alternativ till hierarkierna. Läs artikeln.

 • LO och (V) sviker de mest utsatta

Med utgång från den främst borgerliga retoriken om "utanförskap" knöt jag an till idén om ett prekariat, och menade att facket måste förändras för att vara relevant i en till stora delar ny tid. Eller snarare: I en ny tid behövs nya slags fackföreningar. Föredömet finns i Nederländerna. Läs artikeln.

 • Massans intelligens bättre än expertstyre

Läs artikeln.

 • Demokrati kan inte påtvingas utifrån

Med utgång från kriget i Irak ifrågasatte jag, i anslutning till en gammal 1500-talstänkare, den neokonservativa idén att demokrati och mänskliga rättigheter kan bombas fram. Flerpartisystem med allmän och lika rösträtt är endast demokratins snävaste definition. Läs artikeln.

Läs också

Ni har väl inte missat att Charlotte Wiberg (som bloggar på Kamferdroppar) har börjat skriva inledare för Fria Tidningen? Vem kan nu sakna mina texter?

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

8 reaktioner på ”Jag tar en paus som ledarskribent

 1. Tobias (3 comments)

  Möter man sd med internationell solidaritet är det som att skjuta sig i foten. Sd bygger sin politik på nationell solidaritet. Vill man vinna mot sd måste man kopiera partiets politik helt och hållet.

  ---
  Håller med dig om vad Sd bygger sin politik på, även om "nationell solidaritet" är en eufemism för xenofobi. Däremot håller jag inte med dig i övrigt. Jag tror inte på triangulering. Jag tror på att anknyta till kärnvärden och mobilisera kärnväljare. /Jimmy

  Svara
 2. Tobias (3 comments)

  Så vad då, Jimmy, menar du att Sverige var xenofobiskt fram till 1975? Är Finland xenofobiskt? Är de danska sossarna, som har en restriktivare invandringspolitik än sd, xenofober?

  Om du tror att islam, massinvandring, mångkultur, hbt och miljöfrågor är vänsterkärnväljares viktigaste frågor... ja, då är det inte mer än förståeligt varför ni ständigt tappar till sd. Eller så har ni bytt ut er väljarbas.

  Thomas: På vilket sätt skulle man förlora? Jag ser det snarare som att samhället vinner på det. Sd:s politik kommer ändå att igenom tids nog.

  ---
  Kan du inte nöja dig med mitt svar att jag tycker att Sd:s politik är djupt osympatisk? Jag sympatiserar inte med moderaterna heller, men det är ingen moderat som jag diskuterat med som blivit så extremt defensiv som alla sverigedemokrater blir. Tagga ner lite. (Jag är för övrigt inte sosse.) /Jimmy

  Svara
 3. charlotte (146 comments)

  Tack för de snälla orden, men en som kommer att sakna dig som ledarskribent är just jag! Fast du kommer väl tillbaks?
  (Vi får väl se hur det går för mig förresten. Jag har ju bara producerat 1 provtext änsålänge.)

  ---
  Jag hoppas i varje fall att du vill fortsätta efter provtexterna. För min del är det en paus jag tagit. På obestämd framtid. /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com