Skip to content

Alexander Bard kommer ut som folkpartist

Av den 4 september, 2008

Med en debattartikel i dagens Expressen tillkännagav musikern Alexander Bard att han nu engagerar sig i Folkpartiet. Detta sedan hans kompis Camilla Lindberg som enda borgerliga riksdagsledamot röstade nej till FRA-lagen.

Redan i början av sommaren sade Alexander Bard till Svenska Dagbladet och Fria Tidningen att han tänkte ge sig in i politiken. Vilket parti det var frågan om ville han då inte berätta - utom att vare sig Vänsterpartiet eller Moderaterna kunde komma på fråga. Men han "låg i förhandlingar" med två partier. Har för mig att Alexander Bard, i likhet med Johan Norberg, sagt att han röstade på Centerpartiet i riksdagsvalet 2006. Nu blev det Folkpartiet.

Nietzsche-epigonen Alexander Bard.

Frågan är hur det passar ihop med att Alexander Bard kallar sig "filosofisk socialist". Major Björklunds Volkspartei rimmar inte särskilt väl med de idéer Alexander Bard fört fram i sina böcker Nätokraterna och Det globala imperiet (med Jan Söderqvist; en tredje bok - Kroppsmaskinerna - är på väg, för att avsluta den så kallade Futurica-trilogin).

Det går inte att komma ifrån att Alexander Bard är en intressant debattör (även om jag själv inte delar så många av hans politiska ställningstaganden). Han är influerad av såväl Friedrich Nietzsche som Charles Darwin, liksom av Gilles Deleuze (namnet på hans band BWO kommer från den sistnämnde). Det känns inte troligt att detta kommer att märkas på Folkpartiet, men det ska bli intressant att följa Alexander Bards politiska bana.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

4 reaktioner på ”Alexander Bard kommer ut som folkpartist

 1. charlotte (146 comments)

  Jag är lite småförtjust i Bard även om jag inte heller delar så många av hans politiska ställningstaganden. Undrar väldigt mycket över det där med att han "stått i förhandling" med två olika partier dock. Hur går sånt där egentligen till? Kan bli lite trött av sånt. Vad skulle hända om lilla jag ringde Miljöpartiet & sa att "Jag har talat med Centern och nu vill jag veta vad ni kan erbjuda mig ifall jag väljer att gå med hos er"? De hade hånskrattat & lagt på luren förmodligen, såvida de inte bett om namnet på min psykiater. 🙂

  ---
  Tyckte också det var rätt konstigt. Får nästan hoppas att det är bara Bards sätt att uttrycka sig. Förmodligen har han hört sig för om vilka möjligheter det finns i respektive parti att engagera sig på just det sätt han vill. /Jimmy

  Svara
 2. Mikaela Robsahm (1 comments)

  Jag är förundrad över att ett lite "ofräsigt" parti som fp plockar upp honom och även över att han binder sig. Vad händer när journalister ringer honom och pressar på om aktuella frågor, hur sugen är han egentligen på den rollen? Vem vet, kanske blir en positiv drivkraft för dem, om än lätt oberäknelig.

  Rent generellt är jag lätt trött på sakernas tillstånd i vårt land, att det alltid blir som så att när man engagerar sig och talar om det så blir man en ständig affischpelare för partiet varesig man vill det eller ej. Bard borde eg kunna utropa sig till folkpartis och så är det bra med det, om han gör nån grej med dem så är det för att han vill, men det blir ju sällan så.

  ---
  Blev också rätt förvånad. Folkpartiet slår mig inte som det fräsigaste partiet för en person som Bard att engagera sig i. Hade nog mer väntat mig Centerpartiet i så fall, fast de är väl rätt körda nu efter FRA-debaclet. /Jimmy

  Svara
 3. Marcus (478 comments)

  Var inte Bard med i den där "Fria Listan" också en gång i tiden? Tvära kast i så fall..

  ---
  Var inte det Army of Lovers-kollegan Jean-Pierre Barda? /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com