Skip to content

Johan Norberg kommer ut som miljöpartist

Av den 2 september, 2008

Apropå ett tidigare inlägg tipsade Marcus mig om att självaste Mr Manchester Liberal of Sweden - Johan Norberg - uttryckt sympatier för De gröna. Partiet kan rentav komma att kvalificera sig för hans röst i riksdagsvalet 2010.

För att göra det krävs det nästan bara att gå till val på att angripa den borgerliga regeringen på tre punkter.

Den första punkten är självskriven, och den andra punkten bör inte heller vara några problem. Med tanke på De grönas föreslagna modell för nytt trygghetssystem kan punkt 3 vara mer problematisk. Kritik har tidigare hörts från sossar och vänsterpartister - nu också från Sveriges mest namnkunniga marknadsliberal. It's not easy Bein' Green.

Som lite extra valfläsk vill Johan Norberg ha några "symboliska eftergifter".

 • Förslag på system för individuella fiskerättigheter.
 • Kärnkraft och GMO mot miljöförstöring.

Första punkten är nog inte helt omöjlig den heller, om Johan Norberg menar någonting i stil med utsläppsrätter. Helt klart är att situationen måste åtgärdas - och det oberoende av nationalstaternas gränser. Att De gröna blir förespråkare av kärnkraft ser jag nog som helt otänkbart. GMO har jag tagit upp tidigare - själv är jag ingen kategorisk motståndare till GMO - men jag tror inte att De gröna kommer att bli GMO-förespråkare ens på måttlig nivå.

***

Johan Norberg hade för övrigt en intressant artikel i Expressen om FRA-lagen. Intressant skrev också Tomas Melin om De gröna som liberalt parti.

Uppdatering den 3 september: Jag hade missat att Jakop Dalunde, Grön Ungdoms ena språkrör, redan bloggat om Norbergs eventuella gröna röst.

***

Bloggkoll: Charlotte debuterar som inledarskribent i Fria Tidningen, Sakine tar upp invandringens kostnader, Catti anar konservatism i den "liberala" synen på föräldraförsäkringen, Annika rapporterar om colombiansk sjukvård, Vänstra Stranden ser Olle Svenning gå i anti-Sd-fällan, Maria förklarar varför hon är grön och Marta hurrar för sossarnas nya syn på föräldraförsäkringen.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Johan Norberg, Miljöpartiet, De gröna, Manchesterliberalism, marknadsliberalism, valet 2010, FRA, FRA-lagen, massavlyssning, signalspaning, övervakning, Ryssland, Nord Stream, gasledning, Östersjön, a-kassan, trygghetssystem, fiskerättigheter, utsläppsrätter, kärnkraft, GMO, genteknik, miljöförstöring, liberalism

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

11 reaktioner på ”Johan Norberg kommer ut som miljöpartist

 1. krigstid (15 comments)

  Man kan ju tacka Johan Norberg för att han på ett pedagogiskt sätt tydliggör för alla som tvekat i frågan om huruvida miljöpartiet är ett borgerligt parti.

  ---
  Visst, om kritik av FRA-lagen och av gasledningen i Östersjön är "borgerligt". Men jag förstår din poäng. Johan Norbergs stöd är nog inget som De gröna direkt bett om. Själv delar jag hans åsikter ibland, oftare inte. /Jimmy

  Svara
 2. charlotte (146 comments)

  Det borde väl inte spela någon roll egentligen, men nog känns det konstigt att lägga sin röst på samma parti som Norberg...

  ---
  Kanske det... Fast jag tycker ändå att Norberg har riktigt vettiga åsikter i vissa frågor. T ex migration, massavlyssning och sånt. /Jimmy

  Svara
 3. charlotte (146 comments)

  Visst är det så. Men när jag ser honom förkasta hela det man brukar kalla för antiglobaliseringsrörelsen som främlingsfientlig eller köra sina hallelujatal om frihandel och kapitalism som enda effektiva medel för fattigdomsbekämpning, då ser jag helt enkelt rött (pun intended).

  ---
  Ja, där är jag helt med dig. /Jimmy

  Svara
 4. Roger (1 comments)

  Tror att Johan Norberg - precis som många andra - ser en röst på Miljöpartiet som en röst på kommunisterna.

  Svara

Kommentera

jimmysand.com