Skip to content

Möt Sd med internationell solidaritet

Av den 23 februari, 2008

Har i dag en inledare i Fria Tidningar (Göteborg och Stockholm). Temat är Sverigedemokraterna, framför allt deras sympatisörer i LO-leden. Jag vill koppla det till missnöjet med korporativismens misslyckanden.

Hösten 2006 fick främlingsfientliga Sverigedemokraterna 2,9 procent av rösterna i riksdagsvalet. Enligt den valanalys som LO gjorde röstade 4,1 procent av medlemskåren på Sd. Om LO-medlemmarna fått bestämma skulle partiet komma in i riksdagen.

Men låt oss nu inte dra för stora växlar på det. Att 4,1 procent av LO:s medlemmar är Sd-sympatisörer innebär inte att arbetare generellt är främlingsfientliga. Att kristdemokraterna fick 6,9 procent av hela valmanskårens röster betyder ju inte att svenska folket generellt är kristdemokrater. LO drar slutsatsen att stödet för Sd är ett uttryck för missnöje med de etablerade partierna. Folk proteströstar, med andra ord.

Läs resten av artikeln >>

***

Från början tänkte jag även föra ett resonemang kring korporativism kontra syndikalism. Men artikeln vann på att renodlas en aning, så jag strök mitt exempel med det fackliga organiserandet av papperslösa. Det kommer här:

I höstas var det en debatt inom vänstern om den fackliga organiseringen av papperslösa. Lisa Rasmussen, facklig-politisk sekreterare för Vänsterpartiet, skrev i partitrogna tidningen Flamman att syndikalistiska fackförbundet SAC:s organisering av papperslösa bidrar till att legitimera exploateringen av människor. Ung vänster gick ännu längre och hävdade att SAC vill skapa en låglönemarknad. Orsaken till organisationens agerande skulle vara att syndikalismen saknar parlamentarisk förankring.

Rasmussen och Ung vänster tycks anse att SAC inte ska göra något mer än att hoppas att en mer generös asylprövning kommer att drivas igenom i riksdagen. Det är ganska cyniskt, något Rikard Warlenius från syndikalistiska tidningen Arbetaren också påpekade. Dessutom förutsätter den att facket förlitar sig helt på de politiska partierna. Ett slags korporativism, så att säga.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Fria Tidningar, Göteborgs Fria Tidning, Stockholms Fria Tidning, Sverigedemokraterna, LO, korporativism, korporatism, syndikalism, papperslösa, fackföreningsrörelsen, facket, Lisa Rasmussen, Vänsterpartiet, Flamman, SAC, syndikalisterna, syndikalister, Ung vänster, parlamentarism, Rikard Warlenius, Arbetaren, cynism, solidaritet, internationalism, Saltsjöbadsandan, SOM-institutet, Marie Demker, politikerförakt, Aron Etzler, Trondheimsmodellen, främlingsfientlighet

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

10 reaktioner på ”Möt Sd med internationell solidaritet

 1. konsument (1 comments)

  Jag har försökt handla fisk från fiskdisken på Coop Konsum Landala i Göteborg två gånger under denna månad. Varje gång jag närmar mig fiskdisken så vänder sig personalen ryggen och försvinner någon annanstans. En gång stod jag vid disken och väntade i fem minuter utan att någon kom och hjälpte mig. Efter det ringde jag till butiken ich undrade varför personalen vägrade hjälpa mig. Då fick jag svaret: MAN FÅR STRÄCKA ÖVER DISKEN OCH TA FISKEN SJÄLV!
  Vart har servisen tagit vägen? Maten är ju redan dyr.

  ---
  Tack för de reflektionerna. Lite utanför ämnet, men ändå. /Jimmy

  Svara
 2. Immigrationssamtal (1 comments)

  Nej Nej Nej!! Istället för att bemöta SD med flummiga tal om solidaritet, lika värden, öppenhet måste SD bemötas med konkreta frågor som avslöjar deras vanföreställning och visar hur otäckt detta parti egentligen är.

  Det skall vara konkreta frågor som konfronterar deras egentliga åsikter och intentioner:

  - Tror SD att Sverige kan bli en muslimsk stat om invandringen fortsätter i denna takt?
  - Anser SD att det finns islamisk extremism i Sverige?
  - Anser SD att svensk kultur är mer utvecklad än t ex iransk kultur?
  - Innebär ”stoppa massinvandringen” stopp för ALL form av invandring? Om nej, vilka invandrare skall tillåtas inträda i Svergie och vem skall bedöma detta?
  - Hur ser SD på globaliseringen som pågår i världen och hur kan Sverige bli framgångsrika i den globala marknaden?
  - Vad anser SD är grunden för Sveriges ekonomiska problem?
  - SD hävdar att vissa invandrargrupper har svårt att anpassa sig i Sverige, vad tror SD är anledningen/orsakerna och hur vill SD lösa detta?
  - Vad anser SD är typiskt svensk kultur? Nämn gärna konkreta företeelser som är unika för Sverige…
  - Vad anser SD är problemet med den svenska skolan och hur vill SD lösa dess problem?
  - Vad anser SD är problemet med den ökade kriminaliteten i Sverige och hur vill SD lösa detta problem?
  - Vad anser SD är kristna värderingar och hur vill SD införa dessa i Sverige?

  /Immigrationssamtal

  ---
  Tråkigt att du uppfattar min text som flummig. Jag håller nämligen med dig om att man måste ta itu med Sd på flera olika sätt. /Jimmy

  Svara
 3. Thomas Svensson (75 comments)

  Är det inte så att främlingsfientlighet i första hand är sprunget ur rädsla. Rädsla för det främmande, rädsla för att min egen trygghet i invanda mönster skall brytas utan att jag kan påverka det. Var och en av oss upplever väl en sådan rädsla när vi t.ex. möter ett gäng invandrargrabbar, eller när vi hamnar i en grupp högljudda främlingar som pratar så vi inte förstår. SD:s ideologi och retorik är, i det läget, lätt att ta till sig för att försvara och förklara sin rädsla.

  Därför borde man bekämpa främlingsfientlighet på två fronter: Den viktigaste är att bekämpa grunden för rädslan och det kan bara ske genom integration, att vi ger plats för främlingarna mitt ibland oss och därmed minskar barriärerna. Tyvärr är det klent beställt med åtgärder i denna riktning.

  Den andra fronten är att skjuta hål på SD:s argument genom rationellt resonemang, men frågan är om inte detta är fruktlöst annat än bland de människor som själva slipper konfronteras med främlingar, slipper att vara rädda.

  Du siktar i din artikel in dig på facket, Jimmy, och menar att: "...genom att engagera medlemmarna i demokratin kan det politiska medvetandet höjas. Bara genom att organisera sig tillsammans, över nations- och etnicitetsgränser, kan arbetarrörelsen rädda sin solidariska identitet".

  Det låter ju utmärkt, men är det inte så att de flesta främlingar står utanför de arbetsplatser som har en facklig organisation och att i de fall då olika etniska grupper faktiskt jobbar tillsammans, så blåser främlingsfientligheten bort avseende just de grupperna.

  Jag tycker den politiska debatten alltför mycket handlar om hur SD skall hållas utanför de politiska församlingarna och för lite om hur främlingar skall ges plats i vårt samhälle.

  ---
  Kan inte annat än hålla med dig. Kanske mest av allt i slutklämmen. Det är viktigt att se till att det inte finns någon grogrund för rörelser som Sd. Genom att konfrontera deras politik på alla områden, genom att arbeta mot rädslan för förändringar och främlingar, och - kanske viktigast av allt - genom att välkomna "främlingarna" som en del av oss. /Jimmy

  Svara
 4. Charlotte (146 comments)

  Jag håller fullständigt med dig i sak, Jimmy, även om jag inte tror att främlingsfientliga röster går att oskadliggöra med internationell solidaritet.
  Fast det blir en trist diskussion, man ska göra "si" men inte "så", liksom, alla drag för att hjälpa till skapa en mänskligare värld är väl bra & välkomna.

  Svara
 5. Sanjay (79 comments)

  Borde inte någon applicera Occams Razor, på detta fenomen? En del gillar att leva i ett homogent samhälle.

  Det relativt lilla stöd som SD har, som det i slutändan handlar om, handlar helt enkelt om att det finns en grupp människor i samhället som av olika anledningar, allt ifrån känslomässiga till rent ekonomiska, inte tycker om globaliseringen eller det mångkulturella samhället.

  Den homogena svenska kulturen har fram tills för inte alls längesedan varit självklar i Sverige, därför har det heller aldrig funnits något behov av partier som förespråkar ett enhetligt Sverige.

  I viss mån är det ett kulturellt fenomen, i viss mån är det ett fenomen av att frågan inte tidigare har dykt upp.

  I norrland är främlingsfientliga partier inte speciellt starka, förmodligen för att det inte finns speciellt mycket främlingar i norrland. I Skåne är SD betydligt större än i Stockholm. Skulle Skåningar vara missnöjdare med korporativismen än Stockholmare? Faktum är ju att det inte bara avspeglar sig i hur folk röstar, men även på arbetsmarknaden har invandrare i Skåne svårare att få jobb än i Stockholm.

  Europas minst främlingsfientliga land hade främlingsfientliga partier långt innan något annat land i Europa. Rimligtvis för att man var det land i Europa som öppnade för invandring först.

  Norge och Finland som har en betydligt mera institutionaliserad främlingsfientlighet (egentligen borde man säga avhoghet) än vad som är vanligt i resten av Europa, har också den minst hätska debatten om invandringen. Fremskrittspartiet är ju politiskt ett betydligt bredare missnöjesparti än t.ex Dansk Folkeparti.

  Detta är ett fenomen som alltid kommer att finnas, precis som att vissa är liberaler och andra är socialister eller konservativa.

  Svara
 6. Sanjay (79 comments)

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1069997&lid=puff_1069999&lpos=rubrik

  Jag tycker den här artiklen är ganska talande, att sambandet mellan rädslan för att drabbas av brott och den verkligen risken för att drabbas av brott inte är speciellt stor. Där Blekingebor väldigt omotiverat topparlistan-

  Nu är kopplingen mellad rädslan för att utsättas för brott och hur man röstar inte absolut. Men jag skulle vilja påstå att det är ett kulturellt fenomen där det varierar i vilken grad man söker trygghet i den egna gruppen och hur man ser med misstänksamhet mot utomstående. Jag skulle nästan kunna garantera att om en sådan här jämförelse gjordes mellan Danmark och Sverige så skulle rädslan för brott vara betydligt större i Danmark.

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com