Skip to content

Medverkar i vänbok till Johan Lönnroth

Av den 8 november, 2017

På juldagen fyller Johan Lönnroth 80 år, och för att fira det har redaktörerna Anders Meuller och Kenneth Karlsson gjort en vänbok. Jag medverkar med ett bidrag om Johans politiska idéer på det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse.

Vänboken, som heter Johan Lönnroth och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse (en lekfull referens till Johans biografi över Albin Ström), överräcktes till jubilaren under en tillställning på Göteborgs litteraturhus den 7 november. I den medverkar många av Johans släktingar och gamla vänner, kollegor från nationalekonomin, personer som likt jag lärt känna honom genom politiken, med flera.

Omslag till boken Johan Lönnroth och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse.
Johan Lönnroth fyller 80 och till hans ära har en vänbok skrivits.

Johan Lönnroth föddes på själva juldagen år 1937 och fyller alltså 80 år 2017. Han är ursprungligen filosofie licentiat i matematik, men sadlade om och forskade och undervisade i nationalekonomi oftast med inriktning mot den politiska ekonomin. Han lämnade sin akademiska karriär för att ägna sig helhjärtat åt politiken. Han har en lång och djup erfarenhet av kommunalpolitik och riksdagspolitik. Han satt under åren 1980-88 i Göteborgs kommunstyrelse för Vänsterpartiet och valdes 1991 in i riksdagen. Under perioden 1993-2003 var Johan Vänsterpartiets vice ordförande. Han har skrivit många böcker i såväl ideologiska som vetenskapliga ämnen.

Själv lärde jag känna Johan genom föreningen Vägval Vänster, och vi har sedan dess samarbetat kring några olika bokprojekt (nu senast tredje omarbetade utgåvan av Den tredje vänstern, tillsammans med Ann-Marie Ljungberg). Jag har skrivit bidraget "Förarbeten till en tredje vänster", som diskuterar en del av Johans politiska idéer (influenserna från Rosa Luxemburg och uppgörelsen med "den vetenskapliga socialismen" inte minst).

Johan förenar många goda egenskaper - nyfikenhet, lekfullhet, ödmjukhet, närhet till visioner och samtidigt ett jordnära fokus på vad som är möjligt att göra just nu och vad som döljer sig bakom de akademiska orden. Jag har tidigare skrivit lite om en del av det jag lärt mig av honom.

Läs mer om boken hos Bokförlaget Korpen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

2 reaktioner på ”Medverkar i vänbok till Johan Lönnroth

  1. Pingback: Bloggåret 2017 präglades av bokutgivning - jimmysand.com

  2. Pingback: Förarbeten till en tredje vänster - jimmysand.com

Kommentarer inaktiverade.

jimmysand.com