Skip to content

Den svenska vänsterns historia

Av den 16 april, 2014

Så heter en essä utgiven av vår lokala tankesmedja, Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg, som jag skrivit tillsammans med Johan Lönnroth. Essän bygger på ett kapitel ur vår kommande bok från Bokförlaget Korpen.

Johan Lönnroth har bland annat varit riksdagsledamot för Vänsterpartiet (1991-2003), och partiets vice ordförande under samma tid som Gudrun Schyman var partiledare (1993-2003). Som jag nämnt tidigare började jag hösten 2004 att engagera mig i Vägval Vänster, en förening som bildats tidigare samma år med Johan som ordförande. Jag har haft mycket utbyte av att diskutera politik med Johan under åren som gått - även om Johan inte riktigt uppskattar det, så skulle jag säga att det varit en bidragande orsak till att jag i dag är socialdemokrat. Vi har också samarbetat en del, bland annat med utgivningen av Den tredje vänstern (2009) och romanen Hallonöarna (2010).

Johan Lönnroth & Jimmy Sand, Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg, 2014.
Essän ges ut av Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg.

Essän Den svenska vänsterns historia (Tankeverksamheten, 2014) är i grund och botten en ganska rejäl omarbetning och uppdatering av ett av kapitlen ur Den tredje vänstern i dess senaste upplaga. Johans bok kom för första gången ut 1997, och bara till andra upplagan hade den omarbetats en hel del. Senaste året har vi tillsammans arbetat på en ny upplaga, som ska ges ut av Bokförlaget Korpen.

Uppdateringen gäller en del av allt det som hänt sedan 2009 års upplaga skrevs: det rödgröna misslyckandet i riksdagsvalet 2010, eurokrisen, partiledarbytena i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, etc. Vi har också skrivit till en hel del nytt material - framför allt kring socialdemokratins tidiga historia med August Palm och Hjalmar Branting, samt lite om mellankrigstidens alternativa vänster (bland annat Albin Ström som Johan just skrivit en bok om), kärnkraften och Miljöpartiets bildande.

Essän är prövande i sin form, och vi är tacksamma för kommentarer som kan leda till förbättringar. Gå gärna in och gilla boken på Facebook, för uppdaterad information om utgivning och annat.

Ladda ner eller läs direkt

Essän finns på Tankeverksamhetens webbplats (eller så kan du läsa den direkt här nedan).

Den-svenska-vänsterns-historia
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

1 reaktion på ”Den svenska vänsterns historia

  1. Pingback: 150 år av feminism - jimmysand.com

Lämna ett svar

jimmysand.com