Skip to content

Boken om den tredje vänstern

Av den 1 juni, 2009

Jag lade tidigare upp ett utdrag ur förordet till Johan Lönnroths bok Den tredje vänstern. Boken finns nu i tryck, på etiketten Federa, och i Göteborg och Stockholm blir det arrangemang kring boken den 13 respektive 16 juni.

Den tredje vänstern Från bokens baksidestext:

Den tredje vänstern är ännu i sin inledande fas. Och eftersom historiens list nästan alltid överträffat människans, kan vi inte ännu veta så mycket om den. Den är ännu dröm och förhoppning mer än realitet. Men tendenserna finns där i nutidens rörelser: Människor som verkar för demokrati och självförvaltning i sina företag och bostadsområden. Människor som vill leva i harmoni med naturen och som spränger gamla könsroller. Människor som ser sig som världsmedborgare och bygger den globala demokratin. - ur Författarens förord.

Med Den tredje vänstern tar Johan Lönnroth ett samlat grepp på den politiska vänsterns historiska utveckling sedan 1800-talet. Fokus ligger främst på svenska förhållanden, men detta är förankrat i en internationalistisk och frihetlig grundsyn. Boken belyser vänsterns förhållande till feminismen och till ekologin – och ställer relevanta frågor om framtiden. Vart är vänstern på väg?

Arrangemang kring boken

Göteborg, lördagen den 13 juni

Tid och plats: kl 15.00-16.30 på Lohrs Pocket MedMera, Kapellplatsen 2

Vi bjuder på lite vin med något slags tilltugg. Boken kommer att finnas för försäljning till självkostnadspris (125 kr). Vi ägnar väl si så där en kvart åt att presentera boken, sedan är det fritt fram för vinsippande och samtal om vänsterns framtid under cirka en trekvart.

Stockholm, tisdagen den 16 juni

Tid och plats: kl 18.30-19.30 på Söderbokhandeln, Götgatan 37

Vi bjuder på lite vin med något slags tilltugg. Boken kommer att finnas för försäljning till självkostnadspris (125 kr). Vi ägnar väl si så där en kvart åt att presentera boken, sedan är det fritt fram för vinsippande och samtal om vänsterns framtid under cirka en trekvart.

***

Onsdagen den 27 maj var det släppfest för boken i Göteborg, genom ett samarrangemang med CMS Göteborg (CMS utläses Centrum för marxistiska samhällsstudier) i ABF:s lokaler. Ett femtiotal personer kom, och det blev en mycket lyckad tillställning med bra diskussion och ett trevligt mingel efteråt.

Bloggat: Per Herngren var på släppfesten och skrev en recension på sin blogg. Claes Krantz fotade. Redan inför arrangemanget, innan boken ens fanns i tryck, skrev bis-bloggen om det. (Med en god slutkläm!)

Uppdatering, den 5 juni: Ann Schlyter skriver i Veckobladet om boken.

***

Lästips: Ett avsnitt ur boken finns i modifierad form på Alba - Sveriges mest anrika nättidning. Läs gärna det för ett smakprov!

Kuriosa: Begreppet "den tredje vänstern" myntades av den finlandssvenske ekonomen Jan-Otto Andersson för finska Vänsterförbundet. Det har även använts av Olle Sahlström och Jan Sjunnesson. Johan Lönnroth skrev som riksdagsledamot och vice ordförande för Vänsterpartiet 1997 en första upplaga av Den tredje vänstern, recenserad bland annat i Arbetarmakt. Boken som nu ges ut av Federa är en uppdaterad och avsevärt omarbetad andra upplaga. Kapitlen har under omarbetningen funnits i en mellanversion som "Västgötaskolans Studiebrev" på föreningen Vägval Vänsters webbplats.

Uppdatering: Charlotte Wiberg, som illustrerat bokens omslag, gör reklam för den på sin blogg kamferdroppar.

***

Bloggkoll: Marie förespråkar en bred intellektuell idédebatt, Sanna lyfter fram det positiva med Centerpartiet, Emma diskuterar mansdominansen i Piratpartiet, Marta har hållit tal om religionens (eventuella) återkomst, Maria bemöter Andreas Carlgrens kritik av Miljöpartiet, Louise kritiserar Nätverket mot rasism, Charlotte tar upp fallet Kurras, Isobel försvarar yttrandefriheten, Johanna rekommenderar kandidater till Europaparlamentet, Evelina vill se kultur som ekosystem, Lina resonerar kring kulturministern och Pirate Bay, medan Anna-Lena pekar på Sverigedemokraternas grottmänniskoåsikter.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Federa, Johan Lönnroth, tredje vänstern, internationalism, feminism, frihetlighet, ekologi, demokrati, världsmedborgarskap, självförvaltning, Centrum för marxistiska samhällsstudier, Lohrs Pocket MedMera, Söderbokhandeln, Alba, Jan-Otto Andersson, Olle Sahlström, Vänsterpartiet, Arbetarmakt, Vägval Vänster

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

6 reaktioner på ”Boken om den tredje vänstern

  1. fredrik (7 comments)

    Spännande. Jag ska försöka gå på "släppet" i Stockholm, och jag ska absolut läsa boken. Jag har alltid gillat Johan Lönnroths intellektuella sida (Det är sällan man hittar den hos yrkespolitiker. På den svenska vänsterkanten är det väl egentligen bara Ernst Wigforss och CH Hermansson som funnits på kartan). Även om jag inte alltid har varit övertygad om hans mer realpolitiska förmåga.

    Svara
  2. fredrik (7 comments)

    Ni får ta och öppna den där hemsidan snart. Irriterande att då pingbacks från en sida man inte kan gå in på. 😉

    Svara

Kommentera

jimmysand.com