Skip to content

150 år av feminism

Av den 12 juli, 2017

Så heter en ny rapport av Johan Lönnroth, Ann-Marie Ljungberg och undertecknad, med underrubriken "från kvinnosak till jämställdhetspolitik". Rapporten ges ut av Tankeverksamheten och ska bli ett kapitel i kommande boken Den tredje vänstern.

Snart ger Bokförlaget Korpen ut Den tredje vänstern i en ny omarbetad upplaga. Första upplagan kom 1997 och den andra gav jag ut på etiketten Federa 2009. När det nu blir en tredje upplaga är jag medförfattare, och det är ett projekt vi hållit på med sedan 2013 (om inte ännu längre tillbaka). En preliminär version av första kapitlet, Den svenska vänsterns historia, gavs ut 2014 som rapport från Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg. Förra året sedan hade vi ett seminarium med ett tiotal särskilt inbjudna för att diskutera kapitlen 2-4. Efter att ha inarbetat kommentarer därifrån gavs kapitel 2 och 3 ut som en rapport i höstas, kallad 'Klassamhället i omvandling' och 'Det svarta hålet socialismen'. Och nu kommer alltså kapitel 4 som rapport, som även har Ann-Marie Ljungberg som medförfattare. Hon har nämligen anslutit sig till projektet, vilket innebär att vi blir tre författare till Den tredje vänstern. Fantastiskt bra, tycker jag! Kom gärna med synpunkter - på samtliga dessa tre rapporter - så att vi kan göra den kommande boken så bra som möjligt!

En grundläggande tes i rapporten är att kvinnors kamp ofta hamnar i en motsatsposition till andra underordnade gruppers kamp. Historiskt har feminismen drivits av kvinnor ur medelklass eller bildad överklass och intressen mellan grupper som egentligen borde stödja varandra har istället stått emot varandra. Även inom feminismen finns starka uttryck för inbördes motsättningar mellan kvinnors olika krav, inte minst beroende av klass.

Texten har omarbetats ganska mycket jämfört med motsvarande kapitel i 2009 års upplaga av Den tredje vänstern. Rapporten är prövande till sitt anslag, och vi är tacksamma för kommentarer som kan leda till förbättringar. Så småningom ska den bli ett kapitel i en ny upplaga av Den tredje vänstern, som ska ges ut av Bokförlaget Korpen. Gilla boken på Facebook för uppdateringar om utgivning och annat.

Debattartikel på Dagens Arena

Ann-Marie Ljungberg, Jimmy Sand (undertecknad) och Johan Lönnroth.

När Tankeverksamheten publicerat vår rapport hörde Liv Beckström, chefredaktör för Dagens Arena, av sig och ville ha en debattartikel på temat. Det var förstås skoj. Vi valde att lyfta fram klassperspektivet genom att problematisera de jämställdhetspolitiska målen: "En rättvis feminism måste tänka på vad den mäter" blev den rubrik som sattes av Dagens Arena.

Debattartikeln väckte diskussion på min Facebooksida. Bland annat anklagades vi för att, likt en stark strömning inom sjuttiotalsvänstern, hävda att klass är viktigare än kön. En sådan ståndpunkt tror jag att ingen av oss tre har - däremot blir feminismen vassare genom vad som ofta kallas för en intersektionell analys: kön som maktordning samverkar med andra maktordningar, som klass, etnicitet, funktionsvariation eller sexualitet. En alltför endimensionell förståelse riskerar att bli trubbig eller kontraproduktiv.

En annan kritik mot vår debattartikel riktade in sig på det vi skriver om lycka kontra lidande. Gör vi oss till talespersoner för en liberal lyckoideologi? Det är inte vår avsikt. Men jag vill ändå sätta frågan om vad som utgör ett gott liv i centrum för diskussionen. Det hoppas jag kunna återkomma till.

Ladda ner eller läs direkt

Essän finns på Tankeverksamhetens webbplats (eller så kan du läsa den direkt här nedan).

150-ar-av-feminism

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

2 reaktioner på ”150 år av feminism

  1. Pingback: Ny bok om den tredje vänstern - jimmysand.com

  2. Pingback: Bloggåret 2017 präglades av bokutgivning - jimmysand.com

Kommentarer inaktiverade.

jimmysand.com