Skip to content

Tips ur RSS-läsaren – samt lite funderingar

Av den 4 maj, 2011

För lite drygt ett år sedan tipsade jag om fem bloggar som jag just börjat följa. Jag utlovade fler tips, men det har inte kommit. Av följande handfull bloggar är det ett par favoriter som faktiskt tillkommit sedan sist.

"Nästa gång tänkte jag tipsa om fem riktigt vassa bloggar som funnits med i RSS-läsaren en längre tid", skrev jag för ett år sedan. Två av de följande är storfavoriter, men de har inte funnits med så länge.

  • Vänstra stranden. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, bloggade i början anonymt. Jag har följt hennes blogg sedan starten.
  • Lena Sommestad. Ny favorit som seglade upp vid mitten av förra året. Har redan etablerat sig på min bloggtopp. Socialdemokratisk intellektuell.
  • Storstad. Marika Lindgren Åsbrink, nybliven ekonomisk-politisk rådgivare åt Socialdemokraternas partistyrelse. Också detta en ny favorit.
  • Kamferdroppar. Charlotte Wiberg, gammal kompis från tiden i Vägval Vänster. En favorit ända sedan starten, det vill säga 2006.
  • Isobels text och verkstad. Isobel Hadley-Kamptz, frilansskribent vars krönikor i Expressen är omistliga. Bloggar inte så ofta som det vore önskvärt.

För ett år sedan fanns ytterligare två bloggar med på den topp 5-lista som jag skulle ha tipsa om. Tyvärr har de båda legat ganska lågt med bloggandet på sistone. Jag blev därför väldigt glad när jag upptäckte att den ena, Lina Z Ydrefelt (En okuvlig bibliotekarie) startat en ny blogg, Barfotainfo. Vad gäller den andra, Louise Persson, har jag visst hopp om att hon snart kommer igång på allvar igen.

För övrigt

Min serie blogginlägg med utgång från Anthony Giddens bok Tredje vägen (1998) har hittills kommit med två delar. Det innebär att minst tre återstår att skriva: om vänster och höger, om politikens arena samt om ekologins utmaningar. Jag förde anteckningar under själva läsandet av boken, så det som återstår är egentligen "bara" själva formulerandet av texterna. Men det är kanske det viktigaste skedet av den intellektuella processen - det är då idéerna prövas och utvecklas.

Jag funderar också på om jag borde återuppta min serie blogginlägg om Per Gahrtons bok Vad vill de gröna? (1988), där jag hittills lagt ut två delar. De spår som känns angelägna att ta upp är grönas förhållande till staden och hur det förändrats, samt tankar om grön ekonomi. Begreppet entropi skulle också vara intressant att nysta vidare i, och där finns beröringspunkter med Myten om maskinen (2010), en bok som samlar texter av humanekologen Alf Hornborg.

Vidare är jag sugen på att utveckla de spår som jag tog upp i mitt kärleksfullt kritiska inlägg om socialdemokratin: migration, ekologi, expertstyre och integritet. Jag tror att det är politikområden där det finns särskilt stor anledning att ompröva den förda politiken och utveckla ideologin. Och så finns det intressanta grejer i skattepolitiken, arbetsmarknadspolitiken och finansmarknadspolitiken att utveckla.

Vi får helt enkelt se vad som hinns med.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

Kommentera

jimmysand.com