Skip to content

Invandring är bra för ekonomin också

Av den 1 augusti, 2006

Som inlägg i debatten om invandring har 500 ekonomer skrivit ett öppet brev till Bush Jr och alla kongressledamöter om de ekonomiska fördelarna med invandring.

Throughout our history as an immigrant nation, those who were already here have worried about the impact of newcomers. Yet, over time, immigrants have become part of a richer America, richer both economically and culturally. The current debate over immigration is a healthy part of a democratic society, but as economists and other social scientists we are concerned that some of the fundamental economics of immigration are too often obscured by misguided commentary.

Bland brevskrivarna finns nobelpristagarna Robert E. Lucas, Jr., University of Chicago; James J. Heckman, University of Chicago; Daniel L. McFadden, University of California, Berkeley; Vernon L. Smith, George Mason University; samt Thomas C. Schelling, University of Maryland.

Jag tackar Aron för tipset. Själv vill jag också tipsa om en debattartikel av Gustav Fridolin i Gotlands Tidningar.

Socialdemokrater och moderater har alltför länge utgjort en järnaxel som stängt ute andra partier från påverkan och sakta men säkert byggt en mur runt vårt land och vår världsdel. Flyktingrörelsens engagemang, kyrkornas påskupprop, fackförbundens arbete och miljöpartiets, och vänsterpartiets, påtryckningar i budgetarbetet har inneburit en förändring. Nu vill vi i Miljöpartiet gå vidare./.../

Dagens reformer måste bli de första i en serie för en humanare politik som inte sänder tillbaka sjuka barn eller vägrar förföljda homosexuella uppehållstillstånd. Ska detta bli verklighet krävs en kraftfull press på socialdemokraterna och moderaterna. Det visade inte minst det arbete för amnesti som resulterade i den tillfälliga lagen. Det påskupprop som startades av kyrkorna för ett år sedan måste återupptas och växa till ett uppror över valet.

Fridolin listar i artikeln sex punkter som Miljöpartiet ska driva för att reformera migrationspolitiken. De är värda att ta på allvar, som en bra början.

Evelina Wahlqvist och Karl Palmås har skrivit en debattartikel i Dagens Industri, med utgång från Richard Floridas studier om den kreativa klassen. "De utlandsfödda behövs för tillväxten".

Det vi kan lära oss av Richard Florida är alltså att Sveriges konkurrenskraft hämmas av vår slutenhet gentemot utlandsfödda. Debatten om Richard Floridas tankar bör fokusera på hur den svenska samhällsekonomin ska öppnas för utlandsfödda. Det är därför olyckligt att diskussionen om kreativitet och tillväxt kommit att handla om "bögar, nördar och konstnärer". Detta är att sticka huvudet i sanden inför det stora problemet.

För 30 år sedan var det internationella experters idylliserande av det svenska folkhemmet som tillät oss att sopa problem under mattan. Nu finns det en risk att idylliserandet av det nya kreativa Sverige - folkhemmet 2.0 - fyller samma funktion. Den viktiga debatten om Sveriges slutenhet riskerar att drunkna i självbelåtenhet.

***

Mer läsning finns i ett par av mina tidigare bloggposter (här och här).

Besök gärna Asyl - Nätverket för en human och solidarisk asylpolitik.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: migration, invandring, ekonomi, nobelpriset, George W Bush, Gustav Fridolin, Miljöpartiet, Richard Florida, Karl Palmås, Evelina Wahlqvist, kreativitet, tillväxt, flyktingamnesti, asyl, asylpolitik

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

10 reaktioner på ”Invandring är bra för ekonomin också

 1. sakine (2 comments)

  Självklart är 'invandring' i regel en vinst: ålderssammansättningen är gynnsam och invandrare är mer benägna att ta risker och starta företag.

  Däremot, glöm nu inte en viktig sak: i Sverige har vi ett så stört system att folk tvingas vänta i åratal på uppehållstillstånd, att arbetsmarknaden är trög och krånglig - att invandringen går med förlust (sedan 90-talet och framåt). Så nog behövs förändring, men inte den som högerextremister drömmer om.

  Svara
 2. jimpan (121 comments)

  Ja, egentligen är inte jag heller så förtjust i begreppet 'invandring'. Upplever det som alltför nationalstatscentrerat. 'Migration' är att föredra, men nu var jag slarvig...

  Håller även med i det du säger i övrigt, men misstänker att vi inte är ense i detaljerna vad gäller dessa förändringar. (Inte för att jag är högerextremist - tvärtom, höll jag på att säga.) Men jag kan säkert ta miste.

  Svara
 3. sådetså (1 comments)

  Man måste tänka på sitt eget bo ibland också ioch inte bara ge bort alla våra kvistar som vi arbetat hårt för. De siffror vi får om invandring har de räknat med att alla skaffar jobb och arbetar tills de är 65. Så är det inte, många invandrare går på bidrag och är kriminella och det kostar samhället massvis med pengar. Bara för en dag i cell går på 1800 kr. Hur många fick tillbringa några nätter i häktet efter det som hände i Södertälje som var i allra största grad invandrare som förorsakade. Jag vill inte klaga på invandrare, jag tycker bara vi ska sluta dalta med dem och kräva att de jobbar och inte kostar samhället pengar. För de som byggt upp vårt samhälle våra förfäder, pensionärerna blir mycket illa behandlade, de kan vi inte lägga pengar på. Skamligt är det, skamligt.

  Många icke-invandrade svenskar går på bidrag och är kriminella och det kostar samhället massvis med pengar. Skamligt är det, skamligt... /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com