Skip to content

En diktator är en diktator är en diktator

Av den 3 augusti, 2006

På bloggen Utsikt från höjden finns en klockren parodiAli Esbatis Castrohyllning i Expressen. (Hyllningen till Castro var dock mer nyanserad än en del av de reaktioner den väckte.) Esbati har förstås rätt i somligt.

Batistas Kuba var ett korrupt helvete, där människor hölls nere i oändlig fattigdom och de uppstudsiga mördades och torterades medan USA-miljonärer och ett fåtal kubanska vänner till dem festade loss kring lyxhotellen i Havanna.

Men kombinationen av brist på demokratiska traditioner och det kalla krigets logik gjorde att det kubanska systemet i många avseenden kom att bli en blåkopia av den sovjetiska samhällsorganisationen - den som fötts fram ur bittra tsaristiska vedermödor och som kollapsade under sin egen tyngd.

En alternativ syn på Kuba och dess framtid bjuder John Harris på i The Guardian.

Gazing into the post-Castro future, few would deny the imperative for fair elections, press freedom, and the kind of liberalisation that would free up the initiative and ambition that currently finds its outlet in the country's labyrinthine black market. There is, however, one caveat. As I discovered when I spoke to trainee doctors, dental patients and expectant mothers, anyone who would let loose a free-market hurricane and sweep away Castro's public services would be in deep, deep trouble. As the president goes under the knife, it is that thought that may be keeping his more enlightened supporters calm.

Man bör ha i åtanke att den kostnadseffektiva hälso- och sjukvården varit en effekt av resursbrist. Man har helt enkelt varit nödgade att ha ett förebyggande hälsoperspektiv; att investera i hälsa för att minimera sjukvårdskonstnader. Men detta är ett argument för det långsiktiga perspektivet, snarare än för kommersialisering.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

2 reaktioner på ”En diktator är en diktator är en diktator

 1. charlotte (146 comments)

  Ja, synen på Kuba är verkligen en knäckfråga för vänstern som man hittills inte lyckats särskilt väl med. Det är långtifrån alla inom vp som är så pass nyanserade som Esbati trots allt faktiskt är. Bakom ledargarnityret finns en hel del castrodiggare som gärna reser till Kuba på studiebesök (liksom man tidigare reste till Sovjet) och återvänder för att sprida sina "kunskaper" inom partiet.

  Svara
 2. jimpan (121 comments)

  Eva Björklund i partistyrelsen (visserligen bara suppleant) är ansvarig utgivare för Svensk-kubanska föreningens tidskrift Kuba. Ett exempel på de Castrodiggare Charlotte nämner.

  För dem som menar att den kubanska modellen av demokrati fungerar i teorin, men att det i praktiken gått snett (pga "USA-imperialismen"), kan Mats Wingborgs bok Socialism (Bilda, 2001) varmt rekommenderas. Den frihetligt socialistiska tanken om rådsdemokrati har sina tilltalande inslag, men kan på sin höjd fungera som komplement till flerpartisystemet.

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com