Skip to content

Annat än kravliberalism och kulturkonservatism

Av den 1 augusti, 2006

Lagom till Stockholm Pride presenterar RFSL en undersökning av hur riksdagsledamöter av olika partier hanterat frågor som berör likabehandling av homosexuella, bisexuella och transpersoner. Mest aktiv är folkpartisten Martin Andreasson, medan Queerpartiet de Gröna har bäst medelpoäng bland partierna.

Resultatet visar att det är en liten grupp riksdagsledamöter som är mycket aktiva i hbt-frågor. De fem i topp är Martin Andreasson, med 336 poäng, Tasso Stafilidis (v) med 279, Gustav Fridolin (mp) med 218, Ulf Holm (mp) med 193 och Alice Åström (v) med 193. /.../ Allra sist, med minus 22 poäng, kommer Yvonne Andersson, som varit kristdemokraternas ledamot i lagutskottet, det utskott som hanterar familjepolitiska frågor kring sådant som äktenskap, partnerskap och assisterad befruktning. /.../
Även medelpoäng för alla riksdagspartierna har angivits. Bäst medelpoäng har miljöpartiet, med 102,65, följt av vänsterpartiet och folkpartiet med närliggande medelpoäng - 64,89 respektive 61,27. /.../ Centerpartiet får medelpoängen 33,73, medan socialdemokraterna hamnar på 10,55. Både moderaterna, som röstat emot både skärpt hetslagstiftning och införande av diskrimineringslag i skolan, och kristdemokraterna får minuspoäng i medel - minus 1,49 för moderaterna och minus 7,33 för kristdemokraterna.

Rapporten finns att ladda ner från RFSL:s hemsida. Den kan vara till hjälp för den osäkra väljaren. Jag hade bestämt mig redan innan, men Martin Andreasson till trots blir det inte Folkpartiet som får min röst.

Jag har skrivit lite om hbt-frågor (med betoning på lite) i ett par tidigare bloggposter (här och här). Vi får anledning att återkomma till ämnet.

Tillägg tisdag, september 19, 2006:

Konstaterar att Folkpartiets nedgång fick Martin Andreasson att åka ur riksdagen efter valet (läste det i dagens DN, men lyckas inte hitta nåt om det på nätet). Det var en tråkigt konsekvens av en i sig positiv händelse.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: hbt-frågor, RFSL, Pride, Miljöpartiet, Martin Andreasson, Tasso Stafilidis, Folkpartiet

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

Kommentera

jimmysand.com