Skip to content

Varför snygga till Lex Orwell? Lägg ner FRA!

Av den 18 juni, 2008

I dag träffar riksdagens ledamöter ett viktigt val: att försvara det öppna samhället, eller att förvandla Sverige till den sista Sovjetstaten. Svepskälet för det senare är att Lex Orwell reglerar en verksamhet som redan pågår.

Några fakta:

 • Försvarets radioanstalt, FRA, har under tio års tid gjort generella insamlingar och lagringar av elektronisk kommunikation.
 • FRA har sedan början av 1990-talet avlyssnat enskilda svenskar som haft kontakt med Ryssland.
 • Anders Wik, då överdirektör för FRA, har medgivit att avlyssningen pågått sedan 1976 och är ett tydligt brott mot både Sveriges grundlag och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
 • Internationella instanser dömer ut Lex Orwell och liknar lagförslaget vid USA Patriot Act och signalspaningssystemet Echelon.

Det rimliga här är inte att med Lex Orwell ge FRA mer befogenhet att - i strid mot både svensk grundlag och mänskliga rättigheter - avlyssna och kartlägga människors kommunikation. Det räcker heller inte, som Fredrick Federley (c) föreslår, att snygga till lagförslaget i utskottet. Nej, det enda vettiga i dag är att följa grundlagen, respektera mänskliga rättigheter och lägga ner FRA!

***

Historikern Peter Englund skriver bra på sin blogg, och i DN, om hur verkningslös Lex Orwell är för det den är till för - att bekämpa terrorism. (Magnus Norell vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är inne på samma linje.) Det enda lagförslaget gör är att ge staten mer befogenhet att spionera på medborgarna. Det borde vara nog för varje liberal som motiv till ett nej.

Läs också Karl Palmås bloggpost, där han förklarar varför FRA-lagen är värre än George Orwells 1984. Det är snarare Philip K Dicks novell Minority Report (som Steven Spielberg gjorde film av) som vi bör ha i åtanke.

Uppdatering: På sin blogg excellerar Carl Bildt i cynism.

Sverige behöver en avancerad underrättelsetjänst.

Vi är ett litet land med anspråk på att också med egna resurser kunna värna vår säkerhet. Och vi har under de decennier som gått utvecklat en betydande kompetens på dessa områden.

Då behöver vi samma möjligheter som förr - och samma möjligheter som större delen av världen i övrigt.

Det är det som det handlar om.

***

Bloggkoll: Catti ser återremitteringen som ett försök att lugna stormen, Evelina anser att det finns saker man kan kompromissa med men FRA-lagen är inte en av dem, Isobel uppmärksammar FRA:s lagövertramp, Louise undrar varför Federley citerar Edmund Burke, Emma anser att alliansen förhandlat bort svenska folket, Roya ser rasismen i Lex Orwell, Vänstra Stranden undrar om FRA-lagens förespråkare vet vad de talar om, Zaida påminner om De grönas partimotion om FRA för ett år sedan och Åsa anser att en personvald politiker måste ta ansvar för sina ideal.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Lex Orwell, det öppna samhället, Sovjet, Sovjetunionen, totalitarism, Försvarets Radioanstalt, FRA, FRA-lagen, Ryssland, avlyssning, övervakning, övervakningssamhället, storebrorsamhället, Anders Wik, Europakonventionen, mänskliga rättigheter, grundlagen, signalspaning, kontrollsamhället, Patriot Act, Echelon, Big Brother, Fredrick Federley, försvarsutskottet, Peter Englund, Magnus Norell, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, terroristbekämpning, terrorism, George Orwell, 1984, Philip K Dick, Minority Report, Steven Spielberg

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

7 reaktioner på ”Varför snygga till Lex Orwell? Lägg ner FRA!

 1. Kalle P (46 comments)

  Japp, här tycker jag att de gröna har varit föredömliga, och sagt som det är.

  FRA är, som jag förstått det, ett typexempel på en underrättelseorganisation som fått det lite taskigt med jobb efter kalla krigets slut. Under kalla kriget var organisationen rejält hemlig, även för de som verkade inom det militära. Organisationen samarbetade, som jag förstått det, med exempelvis Storbritannien - utbyte av information.

  Frågan om FRA handlar därför delvis om en organisation som försöker finna ett nytt existensberättigande. Den har försökt bygga nya allianser - olika myndigheter som vill ha information - och det är tack vare dessa som de nu har stöd. Detta är för övrigt klassisk Latouriansk Actor-Network Teori - bygg ditt nätverk genom så kallade "målöversättningar".

  Sedan verkar det ju som att några av dessa allianspartners finns i utlandet - jag tror att frågan om FRA inte bara handlar om Alliansens sammanhållning. Det är nog så att detta handlar om vad länder som USA och Storbritannien vill att vi skall göra - detta har antytts exempelvis i Aktuellt igår.

  Så - detta är nog ytterligare ett fall - jämför Egyptensvenskarna och raiden av The Pirate Bay - där utländska intressen spelat en avgörande roll.

  Svara
 2. Heiti Ernits (67 comments)

  Jag har nästan känt mig lite konspiratorisk när jag har tidigare antytt att FRA är en organisation som söker finna ett nytt existensberättigande. Skönt att höra att fler har samma tankar.
  Jag misstänker också att detta egentligen är en "tjänstemannaprodukt" som sedan har hård-lobbats mot (aningslösa)politiker, och nu handlar det om prestige. Många politiker verkar vara lite tagna på sängen fast detta har varit aktuellt i över två års tid. Hade varit kul och veta hur ärendet egentligen initierades...

  Svara
 3. Karl Palmås (14 comments)

  Heiti,
  jag kände samma sak - "det vore kliché-artat att relatera detta till utländska intressen", tänkte jag - men sedan såg jag på Aktuellt igår, och då diskuterades allt detta som om det vore självklart.

  Svara
 4. Peter Ingestad (3 comments)

  Det överlägset bästa sättet att bekämpa terrorism i Sverige är att hålla utrikespolitisk distans till USA. Vår alliansregering är ute på farliga banor. FRA-lagens betydelse i just det sammanhanget är av mindre betydelse. Den har säkert andra syften. Magnus Norell är ingalunda dum, men hans utspel i Expressen var direkt obalanserat. På vad sätt Carl Bildts utspeglande speglar "cynism" förstår jag inte riktigt. Han är värd en viss respekt.

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com