Skip to content

Sprid inte ut att jag sagt det: Ingerö har rätt!

Av den 17 juni, 2008

Läste hos Mothugg-Johan om en borgerlig riksdagsledamot som egentligen är emot Lex Orwell men tänker rösta ja till den för att han "inte vill jävlas med regeringen". Johan Ingerö pekar på hur farlig en sådan hållning är.

Först en påminnelse om det svenska statsskickets grunder, ur första kapitlet i Regeringsformen (en av våra grundlagar).

4 § Riksdagen är folkets främsta företrädare.

Riksdagen stiftar lag, beslutar om skatt till staten och bestämmer hur statens medel skall användas. Riksdagen granskar rikets styrelse och förvaltning. Lag (1976:871).

Som Johan Ingerö uttrycker det: "att 'jävlas med regeringen' - i form av att utöva sin kontrollmakt - är inte bara rimligt. Det är riksdagens klart uttalade uppgift. För om riksdagen inte balanserar regeringen så är det inte längre riksdagen som stiftar lagarna." Det som håller på att hända är en statskupp.

Mothugg-Johan citerar:

Efter upproret 17 juni
lät författarförbundets sekreterare
sprida flygblad i Stalinallé
där man kunde läsa att folket
hade mist sin regerings förtroende
och endast kunde vinna tillbaka det
genom dubbel arbetsinsats. Vore det
inte enklare då att regeringen
löste upp folket och
valde ett annat?

- Berthold Brecht, 1953.

***

Svenska Dagbladet skrev om att Birgitta Ohlsson (fp) och Fredrick Federley (c) är två borgerliga riksdagsledamöter som fått många personkryss tack vare sina ideal i integritetsfrågor. Henrik Oscarsson, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att de är politiskt körda om de sviker dessa ideal - men blir hjältar om de röstar enligt dem i morgon. Lägg till Henrik von Sydow (m), som för ett år sedan var hårt kritisk mot lagförslaget, och Annie Johansson (c), som också fått många personkryss och luftat kritik mot Lex Orwell - ja, då har vi de fyra som behövs. (Fattas bara att det dyker upp fyra socialdemokrater som röstar ja - för FRA-positiva sossar är det inte ont om.)

***

Satirbloggen Badlands Hyena skriver träffande apropå en ledare i DN om den irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget: "FRA-lagen röstades INTE igenom". Glöm aldrig: All offentlig makt i Sverige utgår från folket.

***

Bloggkoll: Evelina efterlyser fyra liberala samveten, Zaida undrar vem som vågar gå mot strömmen, Catti uppmanar politikerna att resa sig, Vänstra Stranden vill stoppa FRA-lagen, Maria påpekar att tre hjältar är ingen hjälte, Charlotte hoppas på hjältinnor och hjältar, Isobel undrar varför Dagens Arena hållit tyst och Emma fortsätter kampen för det öppna samhället.

För övrigt skriver Per Wirtén i dag på Dagens Arena om Lex Orwell.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Lex Orwell, Försvarets Radioanstalt, FRA, FRA-lagen, Johan Ingerö, Ingerö, alliansen, regeringen, alliansregeringen, riksdagen, regeringsformen, grundlagen, Coup d'état, statskupp, lagstiftning, granskning, maktdelning, Lissabonfördraget, folkomröstning, Berthold Brecht, Henrik von Sydow, Fredrick Federley, Annie Johansson, Birgitta Ohlsson, Henrik Oscarsson, Göteborgs universitet, övervakning, avlyssning, Stasi, övervakningssamhället, storebrorsamhället

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

3 reaktioner på ”Sprid inte ut att jag sagt det: Ingerö har rätt!

  1. Marcus (478 comments)

    "FRA-positiva sossar"

    Det är dem jag är riktigt rädd för. Tänk om minst fyra av Alliansens riksdagsledamöter röstar nej, vilket inte verkar omöjligt i dagsläget, och så går det igenom ändå. *ryser* Hemska tanke.

    Svara

Kommentera

jimmysand.com