Skip to content

Medborgarrättspartiet de Gröna

Av den 19 juni, 2008

Mycket fokus har varit på Fredrick Federley och Annie Johansson, men genom att kräva återremiss har de nog snarare stjälpt än hjälpt. FRA-lagen hade kunnat stoppas. Nu gick den igenom med några förskönande omskrivningar.

Frida Johansson Metso, Liberala ungdomsförbundet, kommenterar det bra:

– Det är en fars. Centerpartisterna säger att de räddat FRA-förslaget för att de fått in mer integritetsskydd. Men egentligen har de bara sett till att övervakarna övervakas lite mer. Man har inte förändrat kärnan, det vill säga att man faktiskt kommer att övervaka medborgare utan brottsmisstanke. Man har inte förändrat det som är viktigt. Det är bara kosmetika.

Jag håller med Rick Falkvinge, Piratpartiets ordförande, som skriver att Lage Rahm (mp) briljerade i gårdagens riksdagsdebatt. I sitt anförande, som han lagt upp på sin blogg, tar Lage Rahm upp mycket som sagts i bloggdebatten om Lex Orwell. Kalle Larsson (v) var också bra (anförandet här), något som sagts också om Mehmet Kaplan (mp) och Alice Åström (v) även om jag själv inte hunnit ta del av deras anföranden. Det var för mig inte någon fullständig överraskning att Lage Rahm var bra i debatten, inte sedan en debattartikel han skrev i februari på G-P Debatt om jakten på fildelare.

Inte heller är det så att riksdagsledamöter från De gröna bara "råkat" hamna rätt i just denna fråga. FRA-lagen lades fram redan 2006 av dåvarande försvarsminister Leni Björklund (s), men stoppades då av vänsterpartiet, miljöpartiet och centerpartiet. När lagförslaget lades fram igen för ett år sedan hade socialdemokraterna och vänsterpartiet reservationer (anledningen för sossarna var troligen enbart att bråka med alliansregeringen), medan miljöpartiet var helt emot lagförslaget. Som språkröret Peter Eriksson och ledamoten i försvarsutskottet Peter Rådberg skriver i Expressen är De gröna i dag det enda liberala partiet i Sveriges riksdag (även om det bör tilläggas att vänsterpartiet infört en stark skrivning om mänskliga rättigheter i sitt partiprogram, se längst ned i Esbatis inlägg).

Grön ideologi mellan liberalism och socialism

Det är inte allt för ovanligt bland socialdemokrater och andra inom vänstern i bred mening att uppfatta De gröna som opålitliga (elakare epitet med i samma grundbetydelse förekommer också). Det anses att partiet, utöver den starka profil i miljöfrågor som det nu är trendigt att försöka lägga beslag på, är ideologilöst eller på ett ohederligt sätt försöker plocka lite från vänstern och lite från liberalerna. Ibland kan det i praktiken vara så. Betraktat enligt en traditionell höger-vänsterskala, ett synsätt som är oerhört starkt i Sverige, är De gröna ett mittenparti. Men det finns också ett annat sätt att se på det.

I Sverige har De gröna sina rötter främst i miljörörelsen, men internationellt sett är det 1960-talets hela alternativrörelse som är ursprunget - delar av alternativrörelsen som inte urartade till sektvänster eller förrådde sina ideal genom att uppgå i den konservativa högern. Man brukar säga att den globala gröna rörelsen kommer från fyra sociala rörelser, med fyra grundtankar:

 • Miljörörelsen - ekologisk hållbarhet
 • Fredsrörelsen - ickevåld
 • Medborgarrättsrörelsen - social rättvisa
 • Arbetarrörelsen - radikal demokrati

När riksdagsledamöter för De gröna nu står upp för sina ideal i FRA-frågan så är det sitt arv från medborgarrättsrörelsen de anknyter till. Att folkpartiet (som lagt till ordet "liberal" till sitt namn) och centerpartiet (med ursprung i bonderörelsen, som var skeptisk mot statsmakten) inte förmår anknyta till sitt radikala arv på samma sätt, av rädsla för att splittra alliansen - ja, det är mest synd för dem. Jag har svårt att se hur de med någon större trovärdighet ska kunna kalla sig för liberaler i fortsättningen.

***

Jag har tidigare bloggat om ekologi och ickevåld, två andra av den gröna rörelsens fyra pelare. Mer om demokratisynen och uppfattningen om social rättvisa kommer säkerligen diskuteras inom en snar framtid.

***

Rick Falkvinge (pp) rapporterar om röstsiffrorna.

Jag kom just ut ur riksdagen. Voteringen är över. FRA-lagen har bifallits. Gått igenom.

Idag klockan 21:21 svek de svenska lagstiftarna demokratin.

143 ja, 138 nej, 1 avstår, 67 frånvarande.

Just nu hålls en sorgemanifestation för demokratin utanför riksdagen.

Jag är alldeles för arg just nu för att kunna tänka klart, men en snabb analys av röstresultaten säger att ja-sidan borde haft sju rösters övervikt om alla röstade enligt partilinjerna. Det ser alltså ut som om en borgerlig ledamot har röstat nej, bara av röstsiffrorna att döma.

Och hela listan på hur alla röstade finns här.

Tillägg: Här finns pressmeddelandet från Riksdagen om FRA-lagens genomförande. I all hast missade jag att nämna den skriftliga frågan från Max Andersson (mp) om att utreda FRA:s illegala verksamhet. Försvarsminister Sten Tolgfors (m) viftade bort den med ett ickesvar.

I en kommentar på Neo Blog talar Fredrik Malm (fp) klarspråk.

Samtliga partier, förutom miljöpartiet, är överens om att acceptera signalspaning i tråd.

/Fredrik Malm

***

Bloggkoll: Isobel uppmanar folk att mejla sin uppskattning till den enda borgerliga riksdagsledamot som stod upp för sina ideal, Matilda uppmärksammar det faktum att de som anställts på FRA talar arabiska, persiska och albanska, Emma sammanfattar utförsäljningen av svenska folket, Johanna påpekar att den statliga teven inte ens lyckats sända riksdagsdebatten, Vänstra Stranden ser fram emot kommande anmälningar till Europadomstolen, Louise menar att skulden ligger hos de borgerliga partierna snarare än enskilda ledamöter, Maria skriver krönika i Sourze.se, Evelina bar vitt och svart, Zaida tycker att ledamöterna haft för bråttom att komma ut på grönbete, även Marta har FRA-funderingar och Karin ser beröringspunkter mellan FRA och Burma.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Miljöpartiet, De gröna, grön ideologi, Fredrick Federley, Annie Johansson, Frida Johansson Metso, Liberala ungdomsförbundet, Luf, centerpartiet, FRA, FRA-lagen, Lex Orwell, övervakning, avlyssning, signalspaning, integritet, mänskliga rättigheter, Rick Falkvinge, piratpartiet, Lage Rahm, Kalle Larsson, Mehmet Kaplan, Alice Åström, fildelning, socialdemokraterna, Leni Björklund, Peter Eriksson, Peter Rådberg, försvarsutskottet, vänsterpartiet, liberaler, liberalism, socialism, högern, vänstern, miljörörelsen, ekologisk hållbarhet, ekologi, hållbarhet, fredsrörelsen, fred, ickevåld, medborgarrättsrörelsen, demokrati, arbetarrörelsen, social rättvisa, folkpartiet, bondeförbundet, statsmakten, alliansen, alliansregeringen, återremiss

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

14 reaktioner på ”Medborgarrättspartiet de Gröna

 1. Peter Ingestad (3 comments)

  Utmärkt att FRA-lagen röstades igenom!

  Reaktionen har varit fullkomligt hysteriskt.

  Det är ett vitalt säkerhetsintresse för Sverige att vi har koll på datatrafiken som går genom svenska kablar. Där kommer det mesta från det osäkra Ryssland.

  Fatta fehelvete att FRA har ANNAT för sig än att spionera på erat barnporrsamlande eller vafaan det nu är som är så jävla viktigt att hålla hemligt.

  - Peter Ingestad, Solna

  ---
  Du är ju för rolig. /Jimmy

  Svara
 2. Nicklas Eriksson (2 comments)

  Peter Ingestad har uppenbarligen inte alla indianer i kanoten. De som tror att vi som är emot FRA-lagen är det på grund av våra förmodade samlingar av barnporr måste ju vara halvidioter.

  ---
  Jag håller helt med dig, men jag tror att "Peter Ingestad" är ett satiriskt påhitt. /Jimmy

  Svara
 3. Frihet (1 comments)

  Visa sorg och missnöje över den frihet vi har förlorat, genom att följa uppmaningen att flagga på halv stång under midsommarhelgen!
  (fasadflaggor på halvstång fungerar också)

  ---
  Bra idé! (Förutsatt att man har en flagga.) /Jimmy

  Svara
 4. Marcus (478 comments)

  "Jag har svårt att se hur de med någon större trovärdighet ska kunna kalla sig för liberaler i fortsättningen."

  Kunde inte sagt det bättre själv.

  Den där spammande Peter Ingestad borde f ö läsa det här, vilket bemöter hans fåniga "I´ve got nothing to hide"-argument.

  ---
  Tack för tipset, verkar spännande! Skriver ut med en gång och återkommer säkerligen på bloggen efter läsning. /Jimmy

  Svara
 5. björn (16 comments)

  Utrikesnämnden= få info och förstås möjlighet att påverka (inte juridiskt och verkligen inte demokratiskt förenligt med fra-lagen). Den vill ju faktiskt skydda (tex integritetskränkning som privat avlyssning via internet/telemodem etc). Post-och telelagen (rätt viktig).
  Allmänna skyddas (gäller ju också monarkin tex om då kungen skulle ha avlyssnat någon)
  Tryck även väck detta hus så blir Sverige mkt bättre (vi lever ju faktiskt i ett av världens bästa länder och det kan bli ännu bättre)
  Tex 50 milj i en pott i riksdagen å tävla om resultatbaserad lön för å få hit företag mm (effektiva och valida/säkra lagar) (plus min lön förstås)
  Och fö= ir skydd för detektera barnporr till skadliga program så produktivitet kan öka mm och detektering i telefonsystem för övervakningsenheter (automatiska system). Sökorden måste ju omfatta detta också
  Kontroll- och benchmarking (mervärden och kunskapsöverföring i juridiska Sverige= sätta dit skitstövlarna och utveckla landet)
  HD= outsorucingmål och obsolet lag så monarkin kan avskaffas (outsourca hela skiten till svalbard där dom kan bli statslösa med gps och aldrig få lämna - en dödsstöt)
  Norge kan då ta dit dom (obsolet lag= kung över Norge, och då verkställa statsmaktens vilja i form av juridik)

  ---
  Jag vet inte om jag lyckas förstå det du skriver, men jag håller med om att Sverige borde avskaffa monarkin. Vad det har med FRA-lagen att göra är en annan fråga. /Jimmy

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com