Skip to content

Staden i fokus

Av den 10 oktober, 2008

Funderar på att lägga ned bloggandet (känner inte att det tillför vare sig mig själv eller andra någonting just nu), men tills jag bestämt mig kan jag passa på att tipsa om en ny artikelserie i Fria Tidningen som jag är gästredaktör för.

Urbana centra har alltid haft en viktig roll i samhällsomvälvande processer. 2008 bor mer än hälften av världens befolkning i städer. Argument inleder i dag en serie artiklar på tema staden. Bland annat ställs frågan om det är förutbestämt att stadens utveckling måste ske på ett visst sätt. Artikelseriens redaktör får inleda serien, följd av etnologen Joakim Forsemalm.

Läs min artikel här >>

Läs Joakim Forsemalms artikel här >>

Kommande artikel, som publiceras i pappersupplagan i morgon, handlar liksom Joakims artikel om gentrifiering - om än ur en annan infallsvinkel. Sociologen Catharina Thörn ställer oss frågan "Vem får rätt till staden - medborgaren eller konsumenten?" Missa inte den här serien!

(Förra vintern var jag gästredaktör för tema övervakning.)

Uppdatering den 15 oktober: Nu finns också Catharina Thörns artikel på nätet. Läs den här >>

Uppdatering den 21 oktober: Anders Gardebring, nätverket Yimby i Stockholm, har skrivit en tredje artikel på temat. Läs artikeln här >>

Uppdatering den 30 oktober: En fjärde artikel i serien är skriven av Johannes Åsberg, YimbyGBG. Läs artikeln här >>

Uppdatering den 4 november: Den fjärde artikeln är skriven av Jens Forsmark och handlar om urban sprawl. Läs artikeln här >>

***

Bloggkoll: Charlotte anser att höger/vänsterskalan fortfarande är relevant, Karin gläds åt s+mp-samarbetet, Catti sossebashar, Roya tar sig an tvångssterilisering, Louise kritiserar en Timbroskrift om Hayek och genuspedagogik, medan Emma kommenterar färska FRA-motioner.

***

Tycker du det här var intresssant? Besök då andra bloggar om: Fria Tidningen, Fria Tidningar, Göteborgs fria tidning, Stockholms fria tidning, urbanisering, stadsplanering, gentrifiering, Joakim Forsemalm, Catharina Thörn, medborgarskap, kommersialisering, övervakning

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

14 reaktioner på ”Staden i fokus

 1. Sanjay (79 comments)

  Tråkigt, tack ändå för den tid som varit om du nu bestämmer dig för att lägga av. Tvärtom tycker jag att du har haft en av de intressantaste bloggarna på nätet.

  ---
  Tack för dina värmande ord! Kanske får jag en nytändning, men jag skulle behöva ett tydligt fokus för bloggen om den ska ge något. Just nu känner jag inte att jag har något sådant fokus. /Jimmy

  Svara
 2. Marcus (478 comments)

  Tråkigt för oss läsare naturligtvis, men jag vet exakt hur du känner det - been there! Man måste ju inte heller ha en blogg för att bidra, bygga och faktiskt göra något eget i bloggosfären - been there, too! Jag hoppas att vi möts i kommentarsfälten framöver, om du nu verkligen lägger ner strötankarna och sentenserna...

  ---
  Vi får se. För min del kan det mycket väl bli så att om jag inte har någon egen blogg så kommer jag att kommentera andras bloggar betydligt mindre. /Jimmy

  Svara
 3. Kalle P (46 comments)

  För att haka på diskussionen mellan Marcus och Jimpan:

  Marcus bloggar ju faktiskt vidare. Funderar på något sätt att sammanställa alla Macs texter på "99, our 68" - eller rättare sagt skapa någon form av interface så att man kan se textflödet från "en annan vinkel". Som Per H sade igår - den är ju faktiskt, mer än något annat, en gruppblogg.

  ---
  Skulle onekligen vara intressant att ta del av. Är inte alla bra bloggar per definition gruppbloggar? Web 2.0. /Jimmy

  Svara
 4. Marcus (478 comments)

  Fniss-fniss... Det vore onekligen en idé, Kalle! Men då skulle plötsligt min text vara utgångspunkten - eller snarare ingångshålet - och jag skriver inte fullt så rhizomatiskt att det skulle hålla för en dylik kartografisk behandling. Å andra sidan: Om man på något sätt skapade ett interaktivt medium som tillät än sådan vänding av perspektiven skulle väl det uppmuntra till rhizomatisk textproduktion - varje kommentator tvingades skriva som om man vore början, mitt och slut på samma gång. Spännande!

  ...

  Ja, så spännande är världen i kommentarsfälten, Jimmy! Välkommen?

  Svara
 5. Louise (10 comments)

  Nej, hemska tanke! Fast istället för att sluta blogga, gör som jag, håll den liksom bara öppen utifall lusten skulle komma åter, och ställ inte så självkritiska frågor som det där med fokus (vad är det ens?).

  ---
  Tack för uppmuntran! Det är nog en bra idé det du säger, kanske tar jag fasta på den. /Jimmy

  Svara
 6. Björn (16 comments)

  fan va det verkar inne att lägga ner nudå. 🙂 den unge werther-effekten goes bloggosfären...

  hoppas att du hittar ett fokus eller syfte med bloggen framigenom, för du har mycket intressant att komma med!

  ---
  Tack, det var vänligt! /Jimmy

  Svara
 7. Marcus W (4 comments)

  Tycker också det vore synd om du la ner helt, och ställer mig bakom Louises förslag. Ibland går det upp och ibland ner med motivationen, men du har lyckats skapa en egen liten oas där man kan mötas och diskutera frågor trots väldigt skilda utgångslägen. Det är imponerande.

  ---
  Om jag verkligen lyckats skapa en oas så är det värt mycket för mig. Jag tar med mig dina ord i mina funderingar. /Jimmy

  Svara
 8. Johan (9 comments)

  Instämmer med Louise! Själv har jag låtit Mothugg ligga för fäfot i ett par månader då och då, för att sedan plöja upp den när andan faller på. Och man behöver inte förklara sig: Få saker är väl så menlösa som bloggare som bloggar om att de inte bloggar... 😉

  ---
  Finns det nån bloggare som bloggar om att de inte bloggar? (Bortsett från att jag själv inledde med just det...) Det funkar för dig att låta Mothugg ligga i träda (även om det är tråkigt för oss besökare när du tar uppehåll), så kanske kan det funka för mig. /Jimmy

  Svara
 9. Heiti Ernits (67 comments)

  Din röst behövs Jimmy! Det vore i såfall en oerhört förlust för bloggsfären!....Jag håller med Louise - Dessutom har du ju lovat att återkomma till flera intressanta ämnen! 😉

  ---
  Tack, även om jag inte tror att förlusten skulle vara så stor. Jag har en del halvfärdiga texter i pipeline, får se till att få ut dem innan jag lägger ner (om jag lägger ner). /Jimmy

  Svara
 10. Marcus (478 comments)

  Du låter lite uppgiven, Jimmy... Det är tråkigt. Frågan är varför - lusten som tryter eller att bloggandet inte längre är formen för dig?

  För referens (och som svar på en fråga du ställde på till mig på fejjan, som jag aldrig svarade på): Själv blev jag in i märgen trött på det där auteur-iska som det innebär när man lägger upp en text, som om själva skapandet var klart, slutfört, färdigt, i och med att man tryckte på knappetn och "publicerade"... Efter det ögonblicket var jag liksom hänskjuten åt ett ändlöst återupprepande av vad jag redan sagt, antingen för att förklara mig eller för att försvara mig. Det stod mig upp i halsen till slut, och gjorde att jag hamnade i en tankens återvändsgränd - jag slutade att tänka nytt, och uppehöll mig vid att "publicera" texter om vad jag redan tänkt. Själva motsatsen till kreativitet med andra ord. (Jag känner för övrigt fortfarande hur frustrationen stiger och skummar i mig så fort jag hamnar i en diskussion med någon som verkar tro att det går ut på att avgöra vem som har rätt, som vill sluta begreppen omkring Sanningen snarare än öppna dem mot verkligheten.)

  Då är det "byggande" som sker borta hos Kalle oändligt mycket mer tillfredsställande. För mig. Allas tekopp behöver det inte vara. Jag hoppas hursomhelst innerligen att du hittar din tekopp - om det så bara handlar om att hitta tillbaka till den här!

  ---
  Lite uppgiven kanske... Samtidigt känner jag en lättnad över att tänka mycket mindre i termer av vad jag ska skriva härnäst. Kan delvis känna igen mig i din beskrivning av hur du kände. Men jag tror inte så mycket att det är bloggandet i sig som inte är formen för mig - jag måste nog snarare finna formen för mitt bloggande om jag ska fortsätta med det. /Jimmy

  Svara
 11. roya (1 comments)

  Hej! Jag tycker att du ska fortsätta blogga! Din röst behövs och jag brukar läsa din blogg. Du tillför väldigt mycket tycker jag!

  PS. Det går också att ta paus om du verkligen känner att du inte orkar! Avslut låter så definitivt!

  ---
  Tack, det var vänligt! Jag har provat på paus förut, och det ligger onekligen någonting lockande i det definitiva med ett avslut. Men vi får se. /Jimmy

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com