Skip to content

S+mp – en resa mot mitten?

Av den 24 oktober, 2008

Jag vill kommentera det fördjupade samarbetet mellan s och mp, eftersom det är en bidragande orsak till att min lust att blogga har avtagit. Jag är uppgiven, fast jag hoppas att samarbetet kan ta fram det bästa hos båda.

Kan samarbetet ta fram det bästa hos båda?

Min farhåga är att De grönas notoriska oförmåga att se att det finns frågor som faktiskt handlar om höger och vänster (även om det finns många frågor som inte gör det) bara hjälper Sahlins sossar att gå ännu mer åt höger än de redan gjort. Jag tycker det är tramsigt att kalla De gröna för ett högerparti, eller ideologiskt opålitliga, men likväl är det ett problem bland annat att samarbetet lanseras samtidigt som sossarnas nya björklundska kravretorik. Det är också ett problem att De gröna tenderar att förväxla försvagande av arbetsrätten med kritik av arbetslinjen, att s k friskolor ska få fritt utrymme att dränera den gemensamma sektorn, eller att viljan att ha kvar en icke vinstdrivande sjukvård uppfattas främst som ett centralistiskt undergrävande av den kommunala självstyrelsen. (Lyckligtvis börjar det nu åtminstone formuleras ett grönt alternativ till den borgerliga utförsäljningspolitiken.)

Är det sant att oppositionen inte kan samarbeta?

Innan den borgerliga alliansen bildades har s, v och mp under lång tid kunnat samarbeta. Bland annat träffade partierna efter valet 2002 en 121 punkters överenskommelse för ett tryggare, rättvisare och grönare Sverige. De borgerliga partierna har däremot inte kunnat samarbeta särskilt mycket under tiden som gått sedan regeringen Bildt avgick, och knappt ens under den mandatperioden (1991-94). Det är väldigt tråkigt att svenska medier med hull och hår svalt alliansens retorik om en opposition oförmögen till samarbete. Detsamma med vänsterpartiets snack om att vara utmobbad av s och mp, när Lars Ohly klart och tydligt vid upprepade tillfällen gått ut med att han inte vill se någon gemensam valplattform. Det finns förstås sossar som inte vill se en s+mp-regering, men det tycks ändå som samarbetet har bred förankring i det socialdemokratiska partiet. Ändå har jag väldigt svårt för det politiska spel som omgivit frågan om samarbete mellan oppositionspartierna.

***

Veteranen Per Gahrton har en annan syn på det hela än jag. Men hans kritik av allianspartierna är träffande.

Centern var ju en gång nästan på väg att bli ett miljövänligt parti innan Maud förvandlade det till en underavdelning av Småföretagarförbundet. Folkpartiet har haft individens frihet på programmet innan Jan Björklund införde kaserngårdsdisciplin som främsta ideal. Kristdemokraterna ville en gång stärka samhällsmoralen för människorna, inte som Göran Hägglund, mot dem. Och någon gång i historien var moderaterna konservativa, ett ord som betyder "bevara", vilket i princip är attraktivt för miljövänner - men sådant skyms när bilden av partiet alltmer domineras av sin skuggledares väderkvarnsfäktningar med privata demoner från sina skumraskaffärer och ubåtsförvillelser.

(Sedan måste jag säga att jag inte har lika gott öga till konservatism. Apropå det har Arena i senaste numret en intressant intervju med SvD:s Elise Claeson som tyvärr inte finns på nätet - det gör däremot en likaledes intressant artikel om finansminister Anders Borg.)

***

Bloggkoll: Ilse-Marie förvånas inte över undersökning om "gated communities", Isobel kritiserar arbetslinjen, Emma presenterar en historik över de danska antipiratlagarna, Anna-Lena uppmärksammar folkpartiets önskemål om utbildning i att bli svensk, Louise följer en debatt om Nina Björks biologism och Charlotte är nedslagen av en undersökning om sexköp.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: oppositionen, socialdemokraterna, miljöpartiet, de gröna, valet 2010, valrörelsen, höger/vänster, Mona Sahlin, Jan Björklund, kravretorik, arbetsrätten, arbetslinjen, friskolor, gemensamma sektorn, offentliga sektorn, sjukvård, profit, centralism, alliansen, alliansregeringen, Carl Bildt, regeringen Bildt, vänsterpartiet, Lars Ohly, mobbning, Per Gahrton, Maud Olofsson, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, Göran Hägglund, moderaterna, konservatism, Arena, Elise Claeson, Anders Borg

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

7 reaktioner på ”S+mp – en resa mot mitten?

 1. tomtom2020 (26 comments)

  Hallå där,

  instämmer till 100% och kan känna att jag i det närmaste känt mig politiskt apatisk de senaste veckorna.

  Som tillhörande vänstern enligt ungefär alla definitioner, dvs både den sociala och ekonomiska vänstern, har jag extremt svårt för s+mps långsamma glidning åt den ekonomiska högern.

  Som medlem i miljöpartiet blir jag faktiskt uppriktigt ledsen över bristen på en progressiv analys av den politiska ekonomin från partiets sida - var finns de gröna visionerna om en annan ekonomisk politik än den klassiskt borgerliga?

  ---
  Du sammanfattar väldigt bra var jag står! (Kan förresten tipsa om skriften "Behövs det en grön ideologi?" från tankesmedjan Cogito. Två kapitel där handlar om grön ekonomi. Har inte läst dem själv ännu, men jag hoppas att det är mer gediget än utopierna om medborgarlön och räntefri ekonomi...) /Jimmy

  Svara
 2. Marcus (478 comments)

  "två kapitel där handlar om grön ekonomi. Har inte läst dem själv ännu [..]"

  Om du så småningom läser det så får du gärna blogga om det. Det vore superintressant att ta del av!

  ---
  Jag ska läsa kapitlen, men om jag bloggar om dem är en annan fråga. Det beror litegrann på vad det ska bli av den här bloggen i framtiden. /Jimmy

  Svara
 3. Per Herngren (11 comments)

  Hej Jimmy! Du får inte lägga ner ditt bloggande. Även om jag inte har så mycket att kommentera/inlägga om det, så är du nästan den enda informationskälla jag har om stockholmsföreningarna (partier, stat, regering, riksdag). De ligger lite utanför mitt arbetsområde.

  Men det du skriver gör det intressant att hänga med och försöka begripa lite. Jag har inte hittat någon lika intressant analytiker om motsvarande föreningar i Köpenhamn och Oslo som ju egentligen ligger närmare Göteborg än Stockholm och borde vara mer aktuella för mig.

  Svara

Kommentera

jimmysand.com