Skip to content

Människorättsengagemang vägen fram för världens kvinnor

Av den 4 maj, 2006

Artikeln är skriven tillsammans med Maria Hagberg, styrelseledamot och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ. Den är publicerad i Göteborgs Fria Tidning den 29 april och på Vägval Vänsters hemsida den 2 maj.

I de flesta länder sätts kvinnors rättigheter på undantag. Deras politiska inflytande är minimalt inte minst i diktaturer – oavsett om de är av sekulär eller religiös natur. När den religiösa regimen tog över i Iran upplöstes ganska omgående de organisationer som kämpade för kvinnors rättigheter. Kvinnojourerna försvann. Trots det utmanar mängder av kvinnor regimen och utsätter sig för offentlig förnedring och piskrapp i sitt trots. Hundratals kvinnor varje månad visar sitt motstånd på detta sätt.

Den enda möjligheten att engagera sig, som Irans religiösa styre godtar, är att vara med i organisationer för mänskliga rättigheter. Här visar sig nu utsikterna att påverka det politiska innehållet – genom att hänvisa till FN:s konventioner. Eftersom de flesta stater skrivit under dessa har de också tyngd, och det kan innebära konsekvenser om man inte följer dem. När förslaget om ny konstitution förhandlades i Irak var det mycket knapphändig rapportering om de starka krafter som verkade för att, liksom i Iran, införa sharialagar. Detta skulle få katastrofala följder för kvinnors rättigheter. Att islam ändå fått stor inverkan i lagstiftningen är inget Bush Jr & Co kritiserar. Också de förespråkar religionens inflytande i samhällsutvecklingen – till men för kvinnokampen i USA, som idag enligt Susan Faludi för en tynande tillvaro. T.ex. är abortmotstånd en fjäder i hatten för den som vill bli domare i USA:s högsta domstol.

Under krigsrapporteringen från Balkan sades inte mycket om konsekvenserna för de muslimska kvinnor som utsattes för övergrepp. Många flydde landet eller begick självmord, då de annars riskerade att straffas av sina familjer. En del valde att sälja sina kroppar, då de redan var skändade – de var "horor", hur mycket de än försökte påvisa något annat. I krigets spår närs kriminalitet, inte minst slavhandel i form av trafficking. Dagligen kidnappas i Irak mängder av människor. I allt större omfattning är det kvinnor, för försäljning till bordeller bl.a. i Turkiet. I detta ansökarland till EU redovisades häromdagen ett stort stöd för hedersmord. Närmare 40 % av befolkningen i de östra delarna anser att en kvinna som är otrogen ska straffas.

Fattiga länder utanför EU får sin beskärda del. I Moldavien beräknar man att 20 % av landets unga flickor är "försvunna", troligen genom trafficking. I flera andra länder där kvinnor lever under starkt förtryck ser man samma tendenser. En människorättskommission sammansatt av medlemsstater i OAS (Organization of American States) rapporterade nyligen att tusentals kvinnomord begås i Sydamerika, med regeringarnas goda minne. Vissa av dem ignorerar det helt, medan andra uttrycker sexistiska omdömen som att "kvinnan hade för kort kjol" eller "hon gick ute ensam". På vilket sätt är det relevant?

I många länder där kvinnors demokratiska inflytande är obefintligt har FN.s konventioner för mänskliga rättigheter fått stor betydelse. De återkommande kvinnokonferenserna är oerhört värdefulla för kvinnor runt om i världen, för att knyta kontakter och bilda nätverk. Med hänvisning till FN:s konventioner har de flera gånger lyckats förbättra livsvillkoren och det innebär att för världens kvinnor har FN.s politiska och demokratiska kraft ökat. Det finns hopp om förändring.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

1 reaktion på ”Människorättsengagemang vägen fram för världens kvinnor

  1. Sokrateshttp://www.limed.org (1 comments)

    Hallå! Bra artikel.

    Allt bra med dig? Vad gör du nuförtiden? 🙂 Jag ska flytta till Örebro och plugga filosofi!

    - Mikael

    Svara

Kommentera

jimmysand.com