Skip to content

Liberala mål, konservativa metoder, eller…?

Av den 16 januari, 2009

Efter förra inlägget har jag läst ett inlägg om libertarianism som Louise P skrivit. Jag fastnade lite för ett citat av Murray Rothbard, och det slog mig att jag kände igen resonemanget någonstans ifrån. Fast på något sätt omvänt.

Anarko-kapitalisten och högerlibertarianen Murray Rothbard skriver i sin essä Left and Right: The Prospects for Liberty (1965, här som pdf).

As we have seen, Conservatism was the polar opposite of liberty; and socialism, while to the "left" of conservatism, was essentially a confused, middle-of-the-road movement. It was, and still is, middle-of-the-road because it tries to achieve Liberal ends by the use of Conservative means.

Moderaten Stefan Olsson från Uppsala skrev i sitt blogginlägg "Vad är liberal-konservatism?" (den 13 juni 2006).

För att vara konservativ så måste man ofta vara för en liberal politik. Jag som är konservativ kommer förvånansvärt ofta fram till att en en liberal politik är att föredra. /.../ Men det är inte nödvändigtvis för valfriheten i sig som jag gör det, utan jag gör det för att jag och många andra som vill leva ett annat liv än det som den socialistiska staten har fastlagt skall ges utrymme att göra det.

Stefan Olssons resonemang är förstås logiskt. Givet att den liberala politiken leder till en ökad möjlighet att välja sitt eget levnadssätt, så är den gynnsam också för människor med konservativa värderingar att leva som de vill - så länge det inte går ut över någon annan. Då ställer jag mig mer skeptisk till möjligheten att uppnå "liberala" mål (människans frigörelse, individens frihet) med konservativa medel (paternalism, etatism). Kritiken träffar därmed statssocialistiska projekt som Sovjetkommunism och socialdemokratisk folkhemspolitik, men jag är inte så säker på att det är pudelns kärna.

***

Bloggkoll: Karin kan inte se någonting som kan rättfärdiga Israels anfall mot FN:s humanitära organisationer, Evelina besöker min favoritstad New York, Marie förespråkar en enstatslösning i Israel/Palestina-konflikten, Emma undrar hur riksdagsledamöter ska kunna sätta sig in i 166 lagförslag, Lina ser att marknadskrafterna är framgångsrika i att knyta kontakt med barn via webben och Jenny tycker att Liza Marklunds bok är bedrövlig.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: libertarianism, Murray Rothbard, anarkokapitalism, högerlibertarianism, höger/vänster, konservatism, liberalism, valfrihet, liberalkonservatism, paternalism, etatism, statssocialism, kommunism, socialdemokrati, socialism, folkhemmet

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

2 reaktioner på ”Liberala mål, konservativa metoder, eller…?

 1. Louise (10 comments)

  Man skulle kunna (ironiskt nog) uttrycka det som att det finns en tendens att söka konservativa mål genom liberala medel.

  Men jag har funderat på socialdemokratin och tendensen att (just folkhemstanken som du nämner) söka socialistisk präglade mål (i dess konfliktlösande mening) genom liberala medel, också.

  Så någonstans kanske det förklarar mittensökningen som nog får anses vara "liberal"?

  ---
  Jo, så är det nog. Norberto Bobbio har skrivit en intressant bok, "Vänster och höger: Essä om en politisk distinktion" (Atlas 1998, på italienska 1994), där han säger att vänster/höger framför allt handlar om graden av egalitarism. Men han ser också en spännvidd i hur man förhåller sig till demokrati, där höger- och vänsterextremister förenas i sitt avvisande av demokratins metoder - medan den moderata högern respektive vänstern förenas i sin uppslutning för demokratin. Fast det finns nog en tendens att moderata krafter söker sig till (den liberala) mitten.

  Bobbio poängterar att det funnits tre sätt att vara kritisk till höger/vänsterskalan: Varken-eller-hållningen hos mittenliberaler (socialliberaler) som försöker finna den gyllene medelvägen; Både-och-hållningen hos Giddens/Blairs tredje väg som genom triangulering försöker fånga in både höger- och vänstersympatisörer; samt De gröna vars politik skär rakt genom höger/vänsterskalan. /Jimmy

  Svara
 2. Pingback: Konsten att stirra sig blind på staten - jimmysand.com

Kommentera

jimmysand.com