Skip to content

Kristen höger går till Sverigedemokraterna?

Av den 26 februari, 2007

En debattartikel i gårdagens DN, signerad biskopen i svenska katolska kyrkan Anders Arborelius och den svenska pingströrelsens ledare Sten-Gunnar Hedin, fick mig att haja till. De hotar att uppmana sina sympatisörer att inte rösta på alliansen i nästa val, om inte regeringen skrotar ett förslag till abortlag som dessa konservativa herrar ogillar.

Som kristna är vi skyldiga att värna om det mänskliga livets okränkbarhet. Vi tror och här har vi god uppbackning av vetenskapen att det mänskliga livet börjar vid konceptionen. Redan då borde det ha rätt till skydd. Men som vi alla vet har ett foster inga rättigheter.

/.../

Som kristna är vi djupt oroade över att man i Sverige förbereder ett nytt lagförslag som ger alla möjlighet att komma hit och göra sena aborter mellan vecka 13 och 18, vilket inget annat land i EU tillåter.

Vilka alternativ finns då för de väljare som Arborelius och Hedin vänder sig till? Inom socialdemokratin kan det nog finnas en del konservativa som delar deras åsikter, men om Mona Sahlin blir partiledare (vilket väl ändå förefaller troligt) vågar jag påstå att de knappast kan bli särskilt tongivande. Jag vågar också påstå att sannolikheten att Vänsterpartiet eller Miljöpartiet skulle driva en sådan politik är oerhört liten, för att inte säga helt obefintlig. Detta vet regeringen. Det vet Göran Hägglund och de andra i den kristdemokratiska partitoppen.

Två alternativ återstår då. Vi utgår från att Arborelius och Hedin uppmanar sina sympatisörer att röstskolka eller rösta blankt i valet 2010. Det är inte vare sig en olaglig eller inom demokratins ramar förkastlig uppmaning. Tvärtom kan jag se ett värde för demokratin att göra så, som en uppmaning till civil olydnad. Men det finns ytterligare ett alternativ – för det finns ett parti som driver den politik som jag kan tänka mig att en del kristdemokratiska medlemmar och sympatisörer anser att Kd svikit. Jag syftar förstås på Sverigedemokraterna. Detta parti är ett hot mot de befintliga riksdagspartierna, ett hot som måste tas på allvar.

Som av en händelse såg jag en trailer för veckans Existens, ett utmärkt program om livsåskådningsfrågor som sänds i SVT. Det lustiga (eller olustiga) sammanträffandet var att programmet, som går i morgon tisdag, handlar om att Kd tappat väljare till just Sd.

I valet 2006 lyckades Sverigedemokraterna plocka röster från alla etablerade partier, men det parti som tappade flest procent till Sverigedemokraterna var Kristdemokraterna.

Sverigedemokraternas talar om en återgång till kyrkans fundament, bibeln, om vikten av en kristen värdegrund, om en tydlig familjepolitik, strängare abortlagstiftning, om kristendomen som en moralinstitution och etisk uppfostrare.

Etik, moral och kristen värdegrund. Sverigedemokraterna har tagit över klassiska Kristdemokratiska frågor. Och med det vissa missnöjda före detta Kristdemokratiska väljare. Vad säger Göran Hägglund och Kristdemokraterna om det?

Vågar regeringen, och framför allt Kd, blunda för detta och stå fast vid sin nuvarande linje i abortfrågan? Och vad är att föredra: Att regeringspartiet Kd driver den abortpolitik som Arborelius och Hedin förespråkar, eller att Sd tar över den politiken och de väljare som tilltalas av den, och därmed kommer in i riksdagen efter nästa val?

***

Uppdatering den 1 mars: Sven Elander har också skrivit om frågan. Han lyfter också tanken på ett nytt konservativt parti, men avfärdar den (och avfärdar också tanken att fler anhängare till Arborelius och Hedin skulle gå över till Sd). Thomas uppmärksammar att ett nytt antiabortparti faktiskt föreslagits. Var ska det här sluta?

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: kristen höger, sexuella och reproduktiva rättigheter, abort, Anders Arborelius, Sten-Gunnar Hedin, katolska kyrkan, katolicismen, pingstkyrkan, pingströrelsen, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Existens, val2010, Mona Sahlin

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

19 reaktioner på ”Kristen höger går till Sverigedemokraterna?

 1. TomTom (6 comments)

  En intressant aspekt av det hela som journalisterna helt missat - åtminstone hittills. För visst finns det ett tomrum i det politiska fältet som tidigare åtminstone delvis täcktes in av kristdemokraterna och moderaterna, dvs klassisk bakåtsträvande konservatism. Det är ju inte särskilt länge sen det var mycket debatt ang unga kristdemokrater som var engagerade i ett högerreaktionärt nätverk, Engelbrekt.

  don Tomaso

  Jag var inne på om jag skulle ta upp Engelbrekt (och lite andra trådar), men det skulle ta för mycket tid att få ihop ett sammanhängande inlägg då. Jag kan nog återkomma om detta... /Jimmy

  Svara
 2. francophobe (47 comments)

  Frågan kan väl lika gärna vara, bör Kd stå fast vid sin nuvarande abortlinje?

  Ja, så kan man också formulera frågan. /Jimmy

  Svara
 3. Charlotte (146 comments)

  Precis vad jag tänkte när jag läste deras artikel, Jimmy.
  Jag vill dock gärna tro att denna typ av väljare inte är en så stor grupp trots allt.

  Det vill jag också gärna tro. Abortmotstånd behöver inte hänga ihop med anti-mångkultur och "en kritisk syn på svensk invandringspolitik", trots allt. /Jimmy

  Svara
 4. Emil (5 comments)

  Visst finns det en del reaktionärer inom Kd, men det finns en annan grupp som jag tror är långt större: Den som är värdekonservativ när det gäller personliga moralfrågor: abort, äktenskap, osv. men som är mer radikal (á la Anders Wijkman) när det gäller exempelvis ekonomi, miljö och internationell rättvisa.

  Om denna grupp efter fyra år i alliansen upplever att kd inte har gjort några som helst avtryck i politiken när det gäller klassiska personliga moralfrågor som abort, vårdnadsbidrag eller motstånd mot könsneutrala äktenskap, kan man spekulera i om de vill fortsätta den moderatstyrda alliansen igen. Kanske blir de broderskapare eller miljöpartister istället och puttar kd under fyra procent. (Fast det sista var kanske lite önsketänkande …)

  (Sedan får man heller inte glömma att Sten-Gunnar Hedin, ledaren för pingströrelsen, sedan många år tillbaka är öppet socialdemokrat).

  Just den sortens kristdemokrater som kan exemplifieras med Wijkman var en annan tråd jag tänkt ta upp, men ville fokusera på en sak i taget. Men jag håller på att fila på ett inlägg som ska ta upp vad de kan tänkas göra om Kd åker ut...
  (Jag kände inte till det där om Hedin, fast att det kan finnas socialdemokrater som tycker som han trodde jag nog.) /Jimmy

  Svara
 5. tomtom2020 (26 comments)

  Emil har nog rätt när det gäller kärnan av Kd-väljare - de är moralkonservativa men i övrigt mer präglade av ett socialt patos som ger sig uttryck i bland annat engagemang både lokalt och internationellt.

  Tror att det finns ett konservativt fält som överlappas av moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater (samt möjligen en del socialdemokrater) men att väljarna där inte är speciellt partilojala.

  Min gissning mot bakgrund av ovanstående är att de väljare som tidigare röstat på Kd och som skulle kunna vara presumtiva SD-väljare redan bytt parti i senaste valet och att de "kärnväljare" som finns kvar inte är speciellt benägna att rösta på sverigedemokraterna.

  don Tomaso

  Svara
 6. Gärningsmannen (5 comments)

  En stor del av programmet Existens i SVT var uppbyggt runt tre saker.

  1. Att kd fått släppa till "flest väljare av alla partier till sd". Detta lär bygga på SVT-Valu undersökningen som visar att 2,0 % av kd-väljarna år 2002 röstade på sd 2006, till skillnad från s som släppte till 1,4 % av sina väljare. Förutom det uppenbara att 1,4 % av socialdemokraterna väljare är tusentals fler väljare än vad 2,0 % av kd-väljarna är, bör även det lilla antalet svarspersoner stämma till eftertanke. Antalet fd kd-väljare som i SVT-valu bytte till sd är ungefär 15 personer. Att till stor del bygga sitt program på så svajjiga siffror är anmärkningsvärt.

  2. Att en fd kristdemokrat hoppat av till sd och nu var landstingsråd. Detta är EN person.

  3. Att sd gärna talar om hur fina kristna de är och att hela Sverige borde vara kristet (är det inte människor som är kristna?). Med lite eftertanke borde SVT ha förstått att detta inte rör sig om intresse för kristendom, utan är ett försök att positionera sig mot muslimer som man vill stänga ute från Sverige.

  Pinsamt att koka soppa på en så liten spik, för att inte säga knappnål.

  Jag såg din kommentar, identiskt formulerad, på en annan blogg. Den är inte mindre tänkvärd för det. Det kan nog vara anmärkningsvärt att bygga ett teveprogram på de siffror du tar upp. Min poäng hade dock mer med åsikter än procentsatser att göra. Jag tror inte heller det är så jättemånga som går över till Sd om inte Arborelius och Hedin för sin vilja igenom hos Kd. Men jag ville problematisera deras debattartikel. Tycker inte du det är befogat? /Jimmy

  Svara
 7. TomTom (6 comments)

  Gärningsmannen: Jag såg inte programmet men enl SVT Valu - var det 2% av kd-väljarna eller 2%-enheter av kd-väljarna som gick över till SD?

  Thomas

  Svara
 8. Gärningsmannen (5 comments)

  2 % av kd-väljarna, vilket är ungefär 15 svarspersoner i undersökningen. Om 3-4 svarspersoner färre hade gått över till sd från kd så hade ett annat parti toppat den ligan. Snacka om inom felmarginalen.

  Det är verkligen inte många. /Jimmy

  Svara
 9. Fredrik Bendz (7 comments)

  Om 2% av 4% går till SD så är det inte ens en promille av väljarna totalt sett. Tror inte att denna fråga får något större genomslag i rikspolitiken. Enda sättet för Kd och deras väljare att påverka rikspolitiken är att verka inom Kd tror jag.

  Sedan står ju Sd för en tydligt högerkonservativ politik och försöker tvätta bort rasiststämpeln så om de lyckas göra sig rumsrena borde de kunna samla röster från en ganska stor del av väljarna, låt oss säga 5-10%.

  Hur sossar kan rösta på Sd övergår dock mitt förstånd. Inte för att jag som frihetlig socialist sympatiserar särskilt mycket med S utan för att jag inte ser någon gemensam nämnare mellan S och Sd, förutom att namnen är snarlika. Kan det vara S-väljare som inte kan läsa ordentligt och läser "Socialdemokraterna" när det står "Sverigedemokraterna" på röstsedeln/i enkäten? För inte kan man väl gå från sosse till reaktionär på så kort tid som 4 år?

  Svara
 10. josephine (1 comments)

  jag måste bara påpeka att detta må vara det dummaste utlägget någonsin inom politiken, då det är ganska självklart att skulle invandring vara en av guds grundplanar så skulle han ju inte skapat olika land åt oss, olika klimat åt våra hudfärger och tåligheter,
  sd har absolut INGENTING med detta att göra, då de enbart försöker fösrstöra för de invandrare som kommer med bra idee'r, för att de försöker upprätthålla ett sjukligt ideal om ariskhet, och det vet vi ju alla hur det slutatde sist,., SLUTA FÖR FAN

  ---
  "En av guds grundplanar"?! Intressant att du anser dig vara så insatt i vad som ingår i Guds plan... Jag har lite svårt att se någon avgörande skillnad mellan ditt synsätt och föreställningen om "ariskhet". /Jimmy

  Svara
 11. FF (1 comments)

  Jag tror att Kristdemokraternas dagar som parti är räknade om partiet inte gör en markant förändring när det gäller den kurs partiet har tagit den senaste tiden. Om man tittar på Kd de senaste valen så har deras väljar andel ökat för varje år. Sen så hände något mot slutet av Alf Svensson-epoken och som har eskalerat under den smygliberale Hägglund och som alla vet så fick partiet 6,6 % av rösterna. Med tanke på att det finns runt 250 000 frikyrkliga MINST, 150 000 katoliker och minst lika många ortodoxt kristna har Kd en grogrund för att ha runt 9-11 % av väljarnas röster egentligen. Jag tror att problemet med Kd är att de tystat ner sina moralkonservativa fraktioner för att ge plats åt liberaler. Detta kommer att ta död på partiet, och om man tittar på senaste opinionsmätningarna så har Kd haft katastrofala för dom runt 3,5-3,8 % av väljarna, alltså en halvering av deras valresultat knappt 1 år efter valet. Precis som Ny demokrati är Kds dagar räknade. Jag tror att SD kommer att uttnyttja situationen och försöka måla upp en fasad som den riktiga och enda värdekonservativa partiet, det enda som värnar om moralfrågorna. Det kan man ju knappast säga om Moderaterna längre efter deras riksstämma direkt.

  Svara

Kommentera

jimmysand.com