Skip to content

Jag välkomnar Björklund!

Av den 8 september, 2007

Så har nu major Björklund även rent formellt blivit vald till Folkpartiets nya ledare. Jag hör till dem som önskat annorlunda. Men nu känns det rätt skönt.

Det är många, inte minst bland bloggare och inte minst personer som inte själva är medlemmar i Folkpartiet, som nostalgiskt blickat tillbaka på tiden då Bengt Westerberg var partiledare. Westerberg tog avstånd från högerpopulismen när han deklarerade att han inte ville sitta i en regering som var beroende av Ny demokratis stöd. Han såg till att införa en första pappamånad i föräldraförsäkringen. Han har varit utvecklingsledare för genusvetenskap och ordförande för jämställdhetskommittén på Karlstads universitet. Han har också fokuserat på de funktionshindrades situation.

Jan Björklund tillhörde det gäng, tillsammans med bland andra Lars Leijonborg och Johan Jakobsson, som velat föra Folkpartiet högerut. Man myntade begreppet "snällism", ville ta väljare från Moderaterna hellre än Socialdemokraterna, och körde med utspel om t ex språktest för medborgarskap, hårdare tag i skolan och ökad övervakning av medborgarna. Inte särskilt liberalt, kan jag tycka - vad än Björklund säger.

Att major Björklund nu blivit partiledare kan föra en del gott med sig. Vänstersinnade liberaler - som utan att vilja se sig som socialister värnar om sånt som en generös och human migrationspolitik, en ansvarstagande biståndspolitik, medborgarnas personliga integritet och en mer jämställd föräldraförsäkring - kan söka sig till ett annat parti. Och det finns i dag ett borgerligt parti som är mer tydligt högerliberalt än Fp. Vem behöver längre regeringens svaga länk?

***

Agenda 2010: Även Ulf Bjereld bloggar om valet av Jan Björklund, Thomas H om socialism för de rika, Mangan om kristen existentialism, Thomas S om Thoreau och arbetslinjen, Charlotte om svensk narkomanvård, Feministisk vänstertjej om Reinfeldt, Bush och Sahlin - och Vänstra Stranden tycker att Reinfeldt hanterat den svenska Muhammedkrisen bra.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Folkpartiet, Jan Björklund, Bengt Westerberg, högerpopulism, liberalism, Ny demokrati, jämställdhet, föräldraförsäkring, funktionshindrade, Lars Leijonborg, Johan Jakobsson, snällism, språktest, medborgarskap, skolpolitik, övervakning, migration, bistånd, integritet, vänsterliberalism, Centerpartiet, Miljöpartiet

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

4 reaktioner på ”Jag välkomnar Björklund!

 1. mangan (11 comments)

  Det enda existensberättigande det partiet har är om alla "ordning och reda - människor" i moderaterna gick in under Björklunds vingar istället. Nu har man liksom två (tre om man räknar med kd) partier som är konservativa/marknadsliberala. Det hade vart bättre och mer konsekvent också att ha ett parti till varje egenskap, de konservativa på ett håll och de marknadsliberala på ett annat.

  ---
  Det lustiga är kanske att Kd, åtminstone den dominerande strömningen, kan vara det mest liberala, borgerliga partiet i "mjuka" frågor. Och "De nya moderaterna" känns mer socialliberala än Björklundgänget. /Jimmy

  Svara
 2. SideShow Surfer (1 comments)

  Janne Björklund.Är det den skiten som vill att alla ska äga sitt boende !?.Sicken djävla skit isåfall.Större än en elefantskit förmodligen. :/

  ---
  Öh... Okej. /Jimmy

  Svara
 3. Kalle P (46 comments)

  Japp, kanske är det bättre att fp under Björklund håller sig till sin kant..

  ---
  Hoppet kan vara förlorat om Fp. Eller så kan JB föra partiet vänsterut, för att ingen förväntar sig det. /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com