Skip to content

Folkpartiet liberalerna de neokonservativa

Av den 27 juni, 2008

Jag läser hos bloggaren Christian Engström (pp) att folkpartiets Carl B Hamilton påmint om att det faktiskt är för Sveriges trupper i Afghanistan som FRA-lagen behövs. Argumentet är inte nytt, men det belyser något intressant.

Hamiltons argument är så korkat att det faller på sin egen orimlighet, vilket Engström påpekar med huvudet på spiken.

- Va!?? Sedan när använder afghanska gerillakrigare svenska mejlservrar för att koordinera sina attacker? Märker inte Carl B Hamilton hur absurda saker han försöker tuta i oss? Tror han vi är fullständigt dumma i huvet?

Med det sagt kan vi, för den här gången, lämna själva FRA-debatten för att ta ett bredare grepp om folkpartiets ideologiska hemvist. Att folkpartister av den mer auktoritära skolan (Björklund, Ahlmark, et al.) agerat krigshetsare förut är svårt att glömma. Utgångspunkten är ofta att demokrati kan införas med militära medel. Känns det igen? Själv har Hamilton tidigare argumenterat för att svenskt biståndsmedel bör kunna gå till militära insatser. Ett sånt förslag slår två flugor i en smäll: Mer pengar till försvaret, plus att Sverige kan få cred för en på pappret hög biståndsbudget. Med argumentet för FRA-lagen faller ytterligare en bit på plats: Inskränkningar av svenska (och andra) medborgares mänskliga rättigheter blir ännu ett vapen i det folkpartistiska kriget för demokratin. Känns det igen?

Folkpartiet - den svenska neokonservatismens hemvist?

Jag har tagit upp neokonservatismen tidigare här på bloggen. En kort påminnelse om vad idéströmningen främst står för:

 1. Ett statsfinansierat välfärdssystem, men i lokal och frivillig regi istället för i offentlig. Check.
 2. Demokrati och mänskliga rättigheter, så som varje människas födelserätt. En tanke som neokonservativa anser står över folkrätten och som de anser är skäl nog för att legitimera att man störtar diktaturer. Check.
 3. Ett starkt statligt stöd och engagemang i familje- och kulturpolitik. Check. Check. (Plus skolpolitiken på det.)

Nu menar jag visserligen inte att jag motsätter mig samtliga dessa punkter. Jag instämmer särskilt med Birgitta Ohlsson et al. angående vikten av en familjepolitik som utgår från individen snarare än något slags patriarkalt familjeideal. Jämförelsen på den här punkten haltar en del, minst sagt, med tanke på att den familjepolitik som förespråkats av neokonservativa som Daniel Bell är just ett skydd för "traditionella värden" mot kapitalismens sedesupplösande inverkan. Med tanke på vad vi sett när det gäller FRA-frågan kan vi kanske förvänta oss rättning i leden även på denna punkt. "Snällismen" måste trots allt bekämpas. Dags för ett namnbyte, folkpartiet?

***

I ett tidigare inlägg har jag tagit upp John McCains utrikespolitiska ständpunkter. I en artikel (pdf) i senaste numret av Neo är statsvetaren Ann-Sofie Dahl inne på samma linje. "George W Bush och hans rådgivare är inte och har aldrig varit neokonservativa." Gissa vad hon säger om McCain.

***

Bloggkoll: Lousie aviserar en uppdatering av sin bloggrulle, Karin är en miljöpartist som vill slopa kravet på svenskt utträde ur EU, Roya anser att "liberal demokrati" har fått en ny mening, Charlotte skriver i City Malmö Lund om klädkoder och sociala konventioner, Maria skriver en debattartikel om den liberala flykten till De gröna, Vänstra Stranden gläds åt att många under 30 år läser bloggar, Lina tycker det nya EU-förslaget om registrering av bloggar känns pinsamt och Johanna uppmanar till utträde ur PKU-registret.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Folkpartiet, Christian Engström, Piratpartiet, Afghanistan, FRA-lagen, Lex Orwell, Försvarets radioanstalt, FRA, massavlyssning, Carl B Hamilton, bombhögern, bombhöger, neokonservatism, neocons, Jan Björklund, Per Ahlmark, krigshetsare, militarism, demokrati, mänskliga rättigheter, Irak, bistånd, försvaret, välfärdsstat, familjepolitik, kulturpolitik, litterär kanon, Cecilia Wigström, liberalism, Birgitta Ohlsson, föräldraförsäkring, pappamånader, jämställdhetsbonus, Daniel Bell, snällism, John McCain, Magasinet Neo, Neo, Ann-Sofie Dahl, George W Bush, Bushadministrationen, skolpolitik

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

4 reaktioner på ”Folkpartiet liberalerna de neokonservativa

 1. Daniel Nylin Nilsson (8 comments)

  Klyftan mellan de liberala partierna i riskdagen och liberaler i bloggosfären förefaller djup. Finns det egentligen någon liberalism i verklig mening i samhället utanför internet?

  ---
  En bra fråga. Jo, det finns det ju. Däremot verkar de inte vara partipolitiskt organiserade - åtminstone inte mer än marginellt. /Jimmy

  Svara
 2. Nicklas Eriksson (2 comments)

  Du glömde Fredrik "Ni ska få se att allt blir bra om vi får bomba" Malm. Han är i precis samma klass som de beklagliga herrar du nämnde.

  ---
  Tack för påminnelsen! Honom glömde jag. Hans försvar (se kommentar under detta inlägg) för sin röst för FRA-lagen är för övrigt läsvärt i sammanhanget. /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com