Skip to content

Därför säger jag ett litet Nej, för ett större Ja

Av den 9 juli, 2008

De grönas kongress i Östersund, den 23-25 maj, beslutade att låta partiets medlemmar rösta om huruvida kravet på svenskt utträde ur EU ska finnas kvar. Jag blev häromdagen intervjuad på nejsidans kampanjblogg.

- Det europeiska samarbetet har på flera håll stärkt regionerna, säger Jimmy, ofta över nationsgränser, och på nationalstaters bekostnad. Den ordning med starka nationalstater som rådde före 1957 är inget bra alternativ. Men De gröna bör arbeta för att stärka subsidiaritetsprincipen – att beslut fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå och att den federala, överstatliga nivån reserveras för sant gränsöverskridande frågor: mänskliga rättigheter, ekologisk hållbarhet, konfliktlösning etc.

Läs resten av intervjun >>

***

Andra som argumenterat (betydligt bättre): Karin Strandås, Alex Lindskog (och utförligare på sin blogg) och Heiti Ernits (bara på sin blogg än så länge). Läs även Anders Wallners uppgörelse med några argument för utträde.

***

Den här krönikan i Sydsvenskan - som tar upp FRA-lagen och moderater som vill bli miljöpartister - är rätt kul. Inte minst avslutningen.

Om förälskelsen mellan besvikna liberaler och miljö-partiet ska bli mer än en sommarflirt, om den ska bli en hållbar relation som bär ända in i höstmörkret 2010. Då krävs att medlemmarna slopar det gröna kravet på ett EU-utträde.

Om De gröna vill locka liberaler så finns fler tips hos Kalle P.

***

Läs också Expressens ledarartikel, där debuterande ledarskribenten Johannes Forssberg gör en kärleksförklaring till De gröna. (Undrar om han läst det här.)

Tillägg: Jag vill understryka att jag inte delar skribentens syn på László Gönczi. Han är en klok person, även om jag inte alltid håller med honom.

***

Bloggkoll: Vänstra Stranden resonerar kring Sverigedemokraterna med utgång från Michael Hardt och Antonio Negri, Evelina tar över facklan från Amnesty Business Group och skriver om CSR och Kina-OS, Zaida kritiserar Piratpartiets låga andel kvinnor i ledningen, Annika gläds för Ingrid Betancourt, Catti skriver på PromeMorian att Sd gynnas av en svag opinion opposition, Roya uppmärksammar rasistiska traditioner på Lunds universitet, Karin har varit på ett seminarium om den svenska skolans eventuella attitydproblem och Emma är kritisk till S+Mp-uppgörelsen om FRA.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: EU, Europasamarbetet, Miljöpartiet, De gröna, Grönt Europa, subsidiaritet, subsidiaritetsprincipen, federalism, Romfördraget, nationalstaten, mänskliga rättigheter, fred, konflikthantering, ekologisk hållbarhet, Manchesterliberalism, FRA-lagen, FRA, moderater, liberaler, Radikale Venstre

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

6 reaktioner på ”Därför säger jag ett litet Nej, för ett större Ja

 1. Kalle P (46 comments)

  Ja, jag är rätt peppad med hela "låta de gröna komma ut som vänsterliberala"-grejen. Det har aldrig funnits en bättre tid för detta än nu. Vi bygger!!

  ---
  Ja! 🙂 /Jimmy

  Svara
 2. Marcus (478 comments)

  Fast jag läste precis hos Falkvinge att Miljöpartiet svängt i FRA-frågan. jag hoppas verkligen inte det stämmer.

  ---
  Jag hörde också just det. Hoppas också att det inte stämmer (fast partiet som sådant har förstås inte svängt, men det verkar tyvärr som att ledningen gjort det). Jag hänvisar till Lage Rahm för kommentarer. /Jimmy

  Svara
 3. Marcus (478 comments)

  Jag ska inte säga något ont om Falkvinge, men är inte han också en politiker med ett parti att vinna sympatier för? Det är klart att om mp inte visat ryggrad hade pp varit det mest självklara valet för alla med integritet som värdefråga, och som av andra anledningar inte kan tänka sig att rösta på vänsterpartiet. Inför fullbordat FRAktum står ju kampen om väljarna mellan pp och mp. Jag förstår m a o Lage R som verkar uppriktigt förvånad över att s-mp-uppgörelsen, som den föreligger, skulle uppfattas som ett svek...

  ---
  Visst är det helt korrekt att Rick Falkvinge, hur rätt han än har i sin kritik av FRA-lagen, också är partiledare som konkurrerar med framför allt De gröna om integritetsvärnarnas röster. Läs också Maria Wetterstrands egen bloggpost om överenskommelsen med sossarna. /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com