Skip to content

Civilkurage del 1: Nyckelupproret i Nyköping

Av den 28 mars, 2008

Under min bloggsemester har det hänt en del, och jag försöker komma ikapp. Temat för följande tre inlägg är civilkurage. Den röda tråden är möjligen lite krystad, då den följer de fria associationernas bana.

Folkrörelse mot högerextremismen

Jag börjar i en stad med en särskilt plats i mitt hjärta, även om jag aldrig bott där. Nyköping, där kung Birger Magnusson firade jul 1317 tillsammans med sina bröder Valdemar och Erik. Som hämnd för en tidigare kupp fängslade kung Birger sina bröder i Nyköpingshus och kastade nyckeln i ån. Stadens symbol är i dag en nyckel. Paradoxalt nog lär den också stå för öppenhet.

Nyköping, som förutom att vara residensstad i Södermanlands län och Anna Lindhs samt Per Westerbergs hemort har den tvivelaktiga äran av att hem för bandet Ultima Thule, har under en längre tid hemsökts av demonstrerande högerextremister. Nyköpingsborna har nu tröttnat. Varje lördag håller man motdemonstrationer, symboliskt genom att skramla med sina nyckelknippor (en argentinsk metod anpassad till lokala förhållanden). Föga oväntat har högerextremisterna svarat med de enda argument de känner.

Som kommentar till en artikel i Södermanlands Nyheter skriver signaturen "Ove från Trosa" att motdemonstranterna borde gripas av polisen. Dessutom är nyckelupproret i hans mening kontraproduktivt.

Om ni som kallas nyckeldemonstranter lyckas med att stoppa nazisterna och rasisterna från sin grundlagsskyddade rätta att tala och demonstrera så har hela samhället misslyckats. För tänk lite till, tänk lite längre. Vad händer senare? Jo, istället för att samlas på torget i Nyköping så kommer nazister och rasister framöver att samlas på andra ställen,.. liksom lite i lönndom. På samma sätt som judarna höll sina möten i 1930- och 1940-talets Nazityskland! Eller som frireligiösa grupper gjorde på 1800-talet i bl.a. Småland. Eller som partisanerna i höll hemliga möten i Italien eller som finnarna gjorde i finska vinterkriget eller… o.s.v. Om ni nyckeldemonstranter vinner den geografiska platsen: torget i Nyköping så förlorar både ni och hela samhället på alla andra sätt.

Även om jämförelserna är minst sagt märkliga så är det klart att "Ove från Trosa" har någon liten poäng. Högerextremisterna har grundlagsskyddad rätt att demonstrera. Den rätten bör vi värna om. Men det är också så att vi som inte tolererar deras antidemokratiska åsikter och osympatiska människosyn har lika stor rätt att visa detta. Det gäller bara att vi gör det överallt, och med ickevåld. De högerextrema måste förstå att det deras åsikter inte accepteras.

(Ett antal bloggar har kommenterat, bland annat Roya och Matildas blogg.)

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Nyköping, nyckelupproret, högerextrema, främlingsfientliga, Svenska Motståndsrörelsen, SMR, civilkurage, Nyköpings gästabud, Håtunaleken, Ultima Thule, Anna Lindh, Argentina, grundlagen, åsiktsfrihet, Per Westerberg, ickevåld

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

3 reaktioner på ”Civilkurage del 1: Nyckelupproret i Nyköping

 1. Gustaf Redemo (28 comments)

  Jag följer din blogg även om det inte syns i din wordpress då jag istället prenumerar på den direkt till min blogg. Men skit i det vad jag vill säga är att jag gillar verkligen ditt sätt att kunna hålla två tankar i luften samtidigt och aldrig falla som en idiot som knixa till det i enkelblick. Du kallade Johan Norberg för "intellektuellt hederlig" i något inlägg och det är verkligen du också.

  Sitter på Starbucks i Mexiko City och lyssnar på White Zombie och läser om demonstrationer i Nyköping. Det är faktiskt lite kul.

  ---
  Tack för det, Gustaf. Kul att du tycker det! Hoppas du har det bra! Det är spännande att läsa om din resa; jag ska bli bättre på att kommentera. /Jimmy

  Svara

Kommentera

jimmysand.com