Skip to content

Bästa stämningars längtan

Av den 16 december, 2012

För ett par, tre år sedan hjälpte jag Karl Palmås att ge ut En liten bok om slem, baserat på ett gäng inlägg från hans blogg under 2008. Nu tänkte jag göra en liknande grej med egna texter från senaste tiden.

Olika bokprojekt har jag dragit igång, utan att det blivit något av det. Som miljöpartist ville jag skriva en om grön ideologi. Innan dess gick jag igenom blogginlägg och andra texter (t ex från Vägval Vänster-tiden och ledare från Fria Tidningar) för att trycka upp dem i en samling. Det första kändes inte lika angeläget när jag bytt parti och det andra har helt enkelt inte blivit av.

essäsamling
Arbetsnamn och utkast till min kommande essäsamling om socialdemokrati. Kommer troligen ut som print on demand.

I somras nämnde jag idén, inte fullt på allvar, att skriva en bok om socialdemokrati. Då var det egentligen mest för att få något slags struktur på mina funderingar kring detta ämne. Efter uppmuntran från främst Fredrik, Jon, Leo och Jakop (it's a boys thing, apparently) bestämde jag mig för att på allvar göra något av idén. Men istället för att sätta upp en disposition som ska vara någorlunda heltäckande, och sedan skriva utifrån det, gjorde jag ett upplägg utifrån det jag redan skrivit. Dels har jag ju redan skrivit en hel del här på bloggen de senaste åren (främst från 2010 och framåt) som skulle kunna platsa, dels blir det ett något mindre anspråksfullt projekt. Allt för höga anspråk brukar kunna leda till att det aldrig blir något av. Och för att parafrasera någon som jag inte minns vem det var: En perfekt bok är sämre än en bok som faktiskt blir klar. (Jag ska försöka leva efter det som motto.)

Efter att ha gått igenom en del av de bättre texterna här på bloggen kom jag fram till följande provisoriska disposition: Inledning, med bakgrund till varför boken kom till; 1) Kris och förnyelse, övergripande om socialdemokrati; 2) Den sociala demokratin, om välfärd som demokratiprojekt; 3) Att rida tidens våg, om förhållandet till kapitalismen; samt 4) En hållbar framtid, om ekologins och klimatets utmaningar. (Namnet på sistnämnda essä får jag nog ändra, med anledning av förslaget till nytt idéprogram för Centerpartiet.)

Jag tänker att merparten av materialet är sådant som redan publicerats här på bloggen, men det ska redigeras och stuvas om för att fungera som fyra essäer med olika teman. Kortare eller längre avsnitt kommer att kunna kännas igen från bloggen, men tanken är inte att blogginlägg i sin helhet kommer att vara urskiljbara. En del nytt kommer att skrivas för att göra essäerna någorlunda helgjutna. Men de gör inte anspråk på att tillsammans ge min helhetsbild av socialdemokratin. Snarare kommer de att utgöra stommen för vad som intresserat mig med den under några års tid.

Jag har satt upp en sida på Facebook där det går att följa det här projektet. Här på bloggen kommer det inte att märkas så mycket av det, så om du är intresserad vill jag att du gillar sidan.

För övrigt...

...besökte jag årets Socialistiskt forum på ABF-huset i Stockholm. För mig var det första gången, och det var intressant inte minst att se vilken bredd det var på arrangemangen - ett av seminarierna jag gick på medverkade Finlands utrikesminister i panelen (dessutom i en inte särskilt stor lokal belägen högst upp), medan allt från Republikanska föreningen till Svensk-kubanska vänföreningen hade bokbord. Ett av de mest intressanta grejerna jag gick på var lanseringen av en ny tankesmedja: Forum Egalia (bläddra ned till den 3 december för att läsa deras eget referat). Verkar mycket lovande.

...skrev Robin Zachari från Alliansfritt Sverige, apropå tankesmedjor, väldigt intressanta saker på Twitter häromdagen om högerns respektive vänsterns sätt att förhålla sig till opinionsbildning. De förstnämnda jobbar strategiskt för att förändra den allmänna opinionen, så att Moderaterna och andra främst borgerliga partier kan följa efter i önskvärd riktning. Vänstern däremot jobbar generellt mycket mer för att få främst Socialdemokraterna att tycka olika saker i en viss fråga. Ett inte lika strategiskt förhållningssätt. Jag tycker, liksom Zachari, att vi progressiva har en hel del att lära av högern här. Jag har lagt upp hans tweets i Storify:

http://storify.com/jimmysand/hogern-vanstern-och-opinionsbildningen

Tidigare har Fredrik Segerfeldt, opinionsbildare med bakgrund bland annat hos Timbro, resonerat i liknande banor.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

1 reaktion på ”Bästa stämningars längtan

  1. Pingback: Bloggåret 2017 präglades av bokutgivning - jimmysand.com

Kommentera

jimmysand.com