Skip to content

Årets första bloggutmaning

Av den 3 januari, 2007

Från Charlotte Wiberg, med bloggen kamferdroppar, kommer en utmaning som snickrades ihop av Sigge Eklund, ansvarig för Aftonbladets bloggsatsning. Jag är tackar för utmaningen, och här kommer svaren.

1. Hur länge har du bloggat?

Den frågan kan besvaras lite olika. Det rakaste svaret är den 28 september 2004, för det var då jag lade upp min första bloggpost (även om jag tydligen skaffade mitt bloggerkonto redan i juli det året). Men jag använde länge bloggen som ett slags arkiv för texter jag fått publicerade i andra fora, och då tycker jag inte det riktigt räknas som bloggande (även om jag hade kommentarfunktionen aktiverad). Min första bloggpost som inte var en text jag skrivit för ett annat ändamål än bloggandet kom den 7 november 2005, och sedan gjorde jag nåt försök nån gång i månaden, men det var först i somras (juli) jag kom igång på allvar. Mitt svar skulle vara att jag egentligen bloggat ett år, och mer intensivt ett halvår.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?

Det minns jag faktiskt inte. Jag var nyfiken på själva mediet, men visste inte mycket om det. Bloggare hade jag nog ingen uppfattning om. Innan hade jag varit inne på olika communities, vilket jag aldrig är sedan jag upptäckte bloggosfären, men jag tänkte nog inte att bloggar och bloggare skiljde sig så mycket från det.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

Oj, den var svår! Jag tycker att flera bloggar är väldigt bra (ingen nämnd, ingen glömd), men minns inte vilken som var min första favorit.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

Om man inte räknar de texter jag använde bloggen som ett arkiv för, så kan jag säga: väldigt trevande och försiktiga. Eftersom jag skrev debattartiklar för andra fora var de texter jag bara lade upp på bloggen väldigt kortfattade och inte särskilt resonerande. Nu skriver jag båda de sorternas texter för bloggen, och desto mer sällan debattartiklar för andra fora.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?

Ett tjugotal bloggar ganska regelbundet, ytterligare ett tjugotal något mindre regelbundet.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Ytterst få, om ens några, är renodlat dagboksbloggar. Vissa är både och, men de flesta är politiska.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Jag kunde nämna flera. Ali Esbati är nog den första jag kommer på.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Det finns flera, om man får tolka "lik dig" ganska fritt. Dels Charlotte, som jag fick utmaningen från, men Anders Wallner och Marcus Nilsson skulle jag nog beskriva så också. Men, som sagt, det finns flera...

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

Jag tror de tycker det är en kul grej. Kanske tycker de att jag skulle kunna vara lite mer personlig (se nästa fråga). Kanske att jag bloggar lite för mycket.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Det tror jag. Det vill säga: Jag är ju mer privat in real life, kanske inte fullt lika pretto, men å andra sidan är det nog ingen som är direkt överraskad av mina ämnesval, åsikter och sätt att resonera på bloggen.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Jag vill aldrig vara privat på bloggen, och än så länge tror jag inte jag överskridit den gränsen (utöver att jag i kommentarsfältet frågat vänner om de vill ta en fika). Jag skulle nog vilja vara lite mer personlig, men det är en annan sak. Det är väl gränsen mellan personligt och privat som bloggen på något sätt kan vara ett utforskande av. (Fast jag har varit väldigt försiktig i det utforskandet.)

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Privatliv, mitt eget eller andras. Jobbrelaterade saker. Det privata har inget på ett offentligt forum att göra (andra får lämna ut sitt eget privatliv om de vill, det har jag ingen åsikt om, men jag tänker inte lämna ut vare sig mitt eller andras). De jobbrelaterade sakerna är det lite grann samma sak med.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Jag önskar jag kunde svara att jag bloggar enbart för att få höra invändningar och kritik, så att jag kan utvecklas, men i ärlighetens namn handlar det nog väldigt mycket om bekräftelse. Om kritiken är konstruktiv är ju det också ett slags bekräftelse, eller hur?

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Det är nog väldigt olika för olika bloggar. Mig kan man lära känna till viss del, eftersom jag inte låtsas att jag är någon annan eller låtsas att jag har andra åsikter än jag har (därmed inte sagt att jag är tvärsäker i det jag bloggar om, ibland vill jag testa en åsikt som jag kanske inte haft innan och kanske inte heller kommer att ha sedan), men det är stora delar av mig som jag aldrig lämnar ut. Fast så är det väl alltid i möten med människor?

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Ja, det har jag faktiskt, även om jag nästan glömt att det var genom bloggen jag först kom i kontakt med honom. Andreas, som tyvärr inte bloggar längre, lärde jag känna på det sättet. Han är ännu mer sympatisk än jag först trodde.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Skadligt och skadligt... Jag har svårt att känna något slags moralpanik inför bloggandet, men det kan säkert finnas personer som inte riktigt fixar att sätta gränser för hur mycket man lämnar ut sig själv, att nätet kan ta över ens liv, eller att man tar illa upp av sådant som andra säger om en (se nästa fråga).

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

En gång tog jag lite illa upp av en sak. Men det gick över rätt snabbt. Den person som skrev den saken känner inte mig, så jag kan inte ta det på allvar. Men det lärde mig att tänka efter vad man skriver, att det är väldigt lätt hänt att man skriver i stundens hetta, och att det är svårt att uppfatta tonen i det man skriver. Ironi och glimten i ögat går inte alltid fram. Jag blir aldrig sårad eller tar illa upp av saklig kritik - det som skrevs den gången var ett rent personangrepp.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Ja, både och. Det jag skrev i min egen blogg handlade om ett parti, så det var inget personangrepp eller så, men kritiken var osaklig och skriven i stundens hetta. En gång skrev jag på en annans blogg och undrade om en kommentator (alltså inte bloggens ägare) fanns på riktigt eller var en parodi på vänstermänniskor. Det var lite lågt.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

För det första: Det tar tid om man ska göra det seriöst. För det andra: Trots att jag inte skrivit mitt fullständiga namn någonstans på bloggen (fast det är ganska lätt att lista ut vem jag är om man redan hittat hit), så får man upp den om man googlar på mitt namn. Det är inte nackdelen i sig, och jag står för det jag skriver, men av samma skäl som jag vill lämna jobbrelaterade saker utanför kan det vara lite olämpligt om någon framtida arbetsgivare e. dyl. söker på mitt namn. Förhoppningsvis kommer jag aldrig behöva söka något jobb där det kan vara ett hinder, men jag är ändå lite obekväm inför tanken att vara så offentlig som man faktiskt är.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Det beror helt på de yttre omständigheterna. Det kan hända att jag tröttnat vid det laget. Det kan också hända mycket annat. Jag vet inte. Om jag fortfarande bloggar kommer jag förhoppningsvis ha finslipat det.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Det är klart att bloggarna som kollektiv (och en del enskilda bloggare) kommer att ha inverkan på vår kultur. Så är det redan. Jag tror inte jag själv som bloggare kommer att ha det, men det är en annan fråga.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Det är en av flera möjligheter att förbättra mitt skrivande och min argumentation.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Det är en av flera möjligheter att komma i kontakt med andras åsikter samt information om omvärlden. Jag uppskattar det, kanske mer än mitt eget bloggande.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.

Marcus Nilsson, Johanna Nylander, Björn, Ulf Bjereld och Vida Latina.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: bloggutmaning, bloggenkät, bloggar, Aftonbladet

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

5 reaktioner på ”Årets första bloggutmaning

 1. Vida Latinahttp://vidalatina.wordpress.com (6 comments)

  Tack för utmaningen!
  Ska ta itu med den så fort uppsatsen är inlämnad (vilket den - ta i trä - är på fredag)!

  Svara
 2. Björnhttp://bjohannesson.blogg.se (2 comments)

  oj, massa frågor. ska ta itu med det om någon dag eller så. kul att läsa dina svar förresten!

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com