Skip to content

Vart går de gröna nu då?

Av den 5 december, 2010

Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar ägde rum förra helgen, och ett givet samtalsämne var valframgångarna runtom i landet. Anders Wallner har skrivit ett inspirerande inlägg som jag vill anknyta till.

Även om jag inte håller med Anders Wallner i en sak - jag tycker att den socialdemokratiska idédebatten är det mest spännande i politiken just nu, medan Miljöpartiets framgångar snarare riskerar att få en nedkylande effekt på den spänstiga idédebatten - så tror jag liksom han att det är nödvändigt för oss gröna att utveckla fler profilområden än miljöpolitiken. Och jag läste först hans inlägg lite slarvigt, för på Facebook uttryckte jag min uppskattning av idén om att tillämpa hållbarhetsperspektivet på en rad politikområden. Sedan fick jag se att Anders faktiskt skrev att han opponerade sig mot detta. Jag tror på en dubbel strategi: tillämpa hållbarhetsperspektivet brett, och utveckla några tunga profilområden vid sidan om miljön.

Robert Damberg bygger på sin blogg vidare på frågan om nya profilfrågor för Miljöpartiet. Han kommer med två förslag: utbildning och samhällsbyggnad. Det är två mycket bra förslag, där det senare förutom infrastruktur - där MP redan är starka - kan omfatta bostads- och integrationspolitik samt stadsutvecklingsfrågor. Vad gäller det förstnämnda var vi inne och nosade på det mot slutet av ett tidigare inlägg om samhällsomvälvningarna i skiftet 1960-/'70-talet. Vad som behövs är ett ambitiöst ekonomiskt program som kombinerar regleringar av de globala finansmarknaderna ("Bretton Woods 2.0"), en skatte- och näringspolitik för dagens tjänstesamhälle, en utbildnings- och arbetsmarknadspolitik för kunskapsekonomin ("Rehn-Meidner 2.0"), stora investeringar i grön energiomställning och grön samhällsbyggnad ("Green New Deal") samt reformering av de sociala trygghetssystemen för att säkra den generella välfärden. Vad gäller det sistnämnda är det viktigt att fånga in dem som i dag hamnat utanför systemen på grund av utförsäkringar och höjda a-kasseavgifter, såväl som egenföretagarna. Systemens legitimitet måste återupprättas om vi ska kunna förhindra ett race to the bottom.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

7 reaktioner på ”Vart går de gröna nu då?

  1. Heiti Ernits (67 comments)

    Hmmm...jag förstår inte riktigt Anders W. reservation mot hållbarhetsbegreppet? För Social, Ekologisk och Ekonomisk hållbarhet går ju inte sära på när vi pratar om hållbar samhällsutveckling. De sfärerna är sammankopplade och påverkar varandra ömsesidigt. Det är väl det som har varit lite problematiskt; det vill säga: att de gröna i många fall alldeles för mycket ensidigt betonat de ekologiska frågorna (då ekologi i dess snävare definition: miljö). Men när Anders pratar om att man skall peka ut "politiska sakfrågor" utesluter det ingalunda att man använder den teoretiska ramen från hållbarhetsdefinitionen. Varje politisk analys borde börja och sluta med en social, ekonomisk och ekologisk (kausal)analys.

    Svara

Kommentera

jimmysand.com