Skip to content

Socialdemokratin inför förnyelse

Av den 19 september, 2006

Många bloggare har kommenterat regeringsskiftet, och en del intresserar sig för hur socialdemokraterna ska hantera det. Jag har valt ut några av dem:

Det kommer bli intressant att se vad som händer. Personligen tror jag att det här är mer än en tillfällig nedgång för sossarna. Missförstå mig inte. Jag hoppas och tror att borgarna bara sitter en mandatperiod, men eget socialdemokratiskt maktinnehav hör till det förflutna. Det är nog oundvikligt att sossarna kommer att genomgå en rejäl förändringsprocess. Förhoppningsvis kommer man att både radikaliseras (gå åt vänster i ekonomisk politik) och moderniseras (bli mer internationalistiska och mer medvetna om "nya" frågor som etnisk diskriminering och kulturell mångfald). Man kommer dessutom vara mer benägen att söka fördjupat samarbete med andra partier till vänster (något som i värsta fall på sikt kan leda till ett tvåpartisystem, om borgarna också fortsätter fördjupa sitt samarbete).

Jag tror också att Miljöpartiet kommer att fortsätta gå framåt. Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen 2010. Vänsterpartiet har jag svårt att sia om, men jag tror man kommer att stärkas av oppositionsrollen. Å andra sidan blir det svårt om sossarna förnyar sig och går åt vänster. Det kommer nog V tappa en del på, och man kommer nog fortsätta tappa till Fi (och i viss mån till Mp). Troligen fortsätter man på den inslagna nykeynesianska linjen (antagligen kombinerat med en del frasradikalism där man låtsas att Keynes var marxist), vilket kommer att vara framgångsrikt. På det stora hela tror jag ändå att V kommer att ligga kvar på ca 6-7 %. Och S kommer nog aldrig mer nå särskilt högt över 35 %.

Hursomhelst kommer det bli spännande. Och jag vill avsluta för den här gången med att instämmande citera två politiskt aktiva som jag gillar.

Först Sven Elander (Attac, Forum Syd):

Finns det då något att glädjas över? Ja, det kommer förhoppningsvis inte att bli fyra förlorade år när det gäller politisk mobilisering inom de folkrörelser och de partier som kämpar för demokrati, rättvisa och en hållbar utveckling snarare än slopad fastighetsskatt, sänkta bidrag och försämrad arbetsrätt. Och varje gång jag hör Wille Crafoords tomma ord så känner jag mig mer säker på att det är inom denna rörelse jag vill lägga min kraft de kommande fyra åren.

Och sista ordet får Zaida Catalán (Mp):

Det är öppet mål på alla fronter. När kd:s homofobi får genomslag kommer vi att mobilisera för protester, när fp:s skola à la regementestyle går igenom kommer vi att uppmana eleverna till uppror, när m:s tystnad i klimatfrågorna blir öronbedövande kommer vår kritik vara skarpare än någonsin och när centern föreslår ett till kärnkraftverk kommer vi lägga oss på byggnadsplatsen och bjuda borgarna på en enkelresa till Uzbekistan där man utvinner uran och förstör all miljö runtomkring.

Tillägg fredag, 6 oktober, 2006:

Redan nämnde Enn Kokk skriver, apropå EU-parlamentarikern och högersossen Jan Anderssons inlägg på DN Debatt, också om ämnet under rubriken "Går partiet åt höger blir det en ruin av sitt forna jag". Jag instämmer med förstnämnde Kokk.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

1 reaktion på ”Socialdemokratin inför förnyelse

  1. charlotte (146 comments)

    Tror också vänstern, även Vp, kommer att stärkas de närmaste åren. Jag är t o m helt övertygad om det. Nu svetsas man samman igen. Problemen kommer tillbaka sedan, när man blivit större och brokigare och kanske fått lite reellt inflytande...

    Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com