Skip to content

Min politiska kompass

Av den 3 januari, 2006

På sajten Political Compass kan man göra ett test - kanske inte att ta alltför allvarligt på - om var man befinner sig på den politiska skalan. Jag har tagit testet, och vill reflektera lite kring detta.

Testet utför man genom att besvara ett antal frågor (alternativ: "Strongly agree", "Agree", "Disagree" och "Strongly disagree"). Även om frågorna kan ifrågasättas för sin relevans - åtminstone en del av dem - och man kan misstänka testet för att vara kulturellt präglat, så är tanken bakom Political Compass god. Det finns nämligen två skalor: "Economic Left/Right" och "Social Libertarian/Authoritarian". Därmed kan man se att Stalin är nästan lika auktoritär som Hitler, medan George W Bush hamnar långt till höger om den tyske diktatorn. (Jämför gärna Tony Blair med Silvio Berlusconi på bilderna nedan.)

Föga förvånande för mig själv hamnade jag långt till vänster och långt ner (frihetlig). I den kvadranten befinner sig också mina politiska förebilder bland dem som Political Compass kört testet på (genom att jämföra uttalanden och ageranden med frågorna). Jag misstänker att ganska många svenskar skulle hamna där, och det kan väl ses som en kritik mot utformningen.

Så här skulle testresultatet se ut för ett antal kända politiska profiler:

Mitt eget resultat:
Economic Left/Right -9.13
Social Libertarian/Authoritarian -8.05

Det skulle vara intressant att se svenska politiska profiler ta testet (partiledarna och olika politiska debattörer). Gör gärna testet ni med och säg var ni står!

Print Friendly, PDF & Email

Inkommande söktermer

  • politisk kompass

Kommentera!

Lämna ett svar

jimmysand.com