Skip to content

Ich bin ein Ausländer

Av den 7 mars, 2007

Hörde på P3-nyheterna att Sverigedemokraterna ska ha möte, där de bl a ska förtydliga sin invandringspolitik - eftersom denna uppfattas som "luddig". Den danska modellen är det som förespråkas. Men det ska också förtydligas vad partiet menar med "svenskt".

I den danska modellen ingår bl a att danska medborgare och icke-medborgare måste uppfylla vissa krav för att få gifta sig. T ex måste de vara över 24 år och ha en tillräckligt stor bostad. Verkar inte vara så hårda krav i sig, men grundtanken är fel. Jag vet inte om Sd också förespråkar kunskapstest för svenskt medborgarskap. Skulle det i frågorna då ingå att den svenska folkrätten pizza kommer från Italien via USA, att de siffror vi använder är ett lån från araberna, att Karl XII var den kung som avslutade den svenska stormaktstiden, etc.? Antagligen inte.

Det mest spännande i inslaget är när en partiföreträdare (minns tyvärr inte hans namn) får förklara vad som menas med att någon är svensk. Det var en fråga som också ställdes i dokumentären som TV4 sände för en månad sedan, den 7 februari. De flesta i programmet hade väldigt svårt att svara på det.

Men mannen som tillfrågades i radioinslaget menade att svensk är den som betraktar sig själv som svensk, och som andra betraktar som svensk. Pragmatiskt och bra, kan kanske jag också skriva under på. Men ett exempel på någon som inte partiföreträdaren ser som svensk är fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Inte så mycket pga dennes namn. Utan för att något i hans attityd och kroppsspråk är "osvenskt".

Vad är då en svensk attityd? Vad är ett svenskt kroppsspråk? Det förefaller ha någonting att göra med Jantelagen, men jag blir gärna motbevisad.

I vilket fall vill jag härmed deklarera mig som osvensk. Min omgivning håller kanske inte med, men jag för min del ställer inte upp på kravet på konformitet till något slags etnisk norm. Jag vill vara mig själv, sådan jag är och kan bli, oberoende av om det uppfattas som svenskt eller på något annat sätt. Jag är kosmopolit.

***

Tillägg: Jag hittade en artikel på Ekots hemsida som återger radioinslaget.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Sverigedemokraterna, svenskhet, normer, Zlatan, nationalism, kosmopolitism, Jantelagen

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

24 reaktioner på ”Ich bin ein Ausländer

 1. Andreas (orust) (17 comments)

  (Du kan ta mitt pass också...) Man stöter på förvånansvärt många unga som enbart ser sig som svenskar, inte anammar termen "världsmedborgare" och inte anser att etniska minoriteter har rättt till en kulturellt neutral stat. Detta är det störtsta problemet för en ny vänster, att på allvar förankra de mänskliga rättighetera som enda kulturell grundval för det svenska samhället. Då menar jag att skolavslutningar i kyrkan inte är ett alternativ. Men i den mån detta tankesätt finns kvar bland tveksamma folkpartister inom skolans administration, kommer aldrig ett nytt sätt att förhålla sig till sin kultur kunna få fäste.

  Svara
 2. Marcus (478 comments)

  Fast jag tycker att Joakim indirekt antyder en bra lösning här ovan. Det verkar ju bara vara pass och medborgarskap som är problemet - vi har nog missuppfattat allt det andra - så varför inte dela ut fria svenska pass och medborgarskap till alla i världen?

  Svara
 3. Anders Wallner (13 comments)

  Det ska bli spännande att höra SD:s nya definition av svensk. Och följdfrågan varför det tagit de så länge att ta fram en definition, när hela deras politik bygger på begreppet.

  Svara
 4. tomtom2020 (26 comments)

  Det här med identiteter är lite kul - när jag jobbade i Storbritannien några år fick jag från kollegor ett par gånger höra att jag "inte är som andra svenskar" - något jag mest fnissade åt. Mina brittiska kollegor tyckte att jag var ungefär som dom, något jag inte kunde förneka och inte heller ville förneka. Vissa dagar känner jag mig fortfarande lika mycket som britt som svensk även om jag aldrig varit brittisk medborgare och trots att det gått några år sen jag bodde där. Att jag är svensk medborgare spelar ju ungefär lika stor (eller förmodligen mindre) roll för mig som att jag bor i Göteborg, jobbar för ett stort industriföretag, gillar hårdrock, älskar vodkadrinkar, tycker om att klä mig i jeans och t-shirt eller hur jag nu känner för att definiera mig själv för tillfället. Kan ju lika gärna berätta att jag bor i Majorna, spelar djembe, är flyktingaktivist på fritiden och gillar att diskutera politik över en kaffe latte. När det gäller nationaliteter känner jag som Jimpan - jag är mer kosmopolit än något annat. Människor världen över har mycket mer gemensamt med varandra än vad som skiljer dem åt. Framför allt är det andra saker än nationalitet som binder folk samman.

  Svara
 5. tomtom2020 (26 comments)

  Och jag håller med Anders - ser med spänning (?) fram emot att höra SD:s definition på svenskhet. Gissar att jag kommer skratta resten av dagen efter det att jag hört definitionen...

  Svara
 6. francophobe (47 comments)

  Jag tycker att det var en underbart fri definition på svensk som ni frihetliga socialister omöjligen kan ha något emot. Känner man sig som svensk och uppfattas som svensk så är man svensk.

  Svara
 7. Marcus (478 comments)

  Visst, francophobe, och det gör vi också. Men den är så "fri" att den inte går att applicera. När man försöker, som killen i radioförslaget, framträder problemen: Vad uppfattar andra som svenskt (attityden, kroppsspråket???) och vilka är dessa mystiska "andra" som fäller sådana avgöranden?

  Som retorisk formulering i stil med "konst är i betraktarens öga" fungerar det - för att illustrera själva ogripbarheten i begreppet - men sd vill uppenbarligen använda detta svenskhetsbegrepp normativt också. Ser du inget problem?

  Svara
 8. Marcus (478 comments)

  (Med "radioförslag" menar jag förstås "radioinslag". Hoppas inte denna bristfälliga använding av svenska språket kan få
  "andra" att definiera mig som osvensk...)

  Svara
 9. Charlotte (146 comments)

  Jag känner mig som zlatanit.
  Frågan är om jag uppfattas som en sådan?
  Och det är ju det som är problemet med den "fria" definitionen...Jimmy sätter fingret på problemet med Zlatan-exemplet.
  Man kan ju också t ex tänka på de trettiotalets tyska judar som verkligen uppfattade sig som tyskar, ibland t o m var starkt nationalistiska -- men vad de än gjorde så uppfattades de inte som tyskar.

  Svara
 10. francophobe (47 comments)

  marcus

  Frågan är vem ska få bli svensk, inte vem som är svensk. Annars är man svensk om man har svenskt pass, ironiserade mest över att radiokillens argument lät som ett slag för det gränslösa sahället.

  Svara
 11. Thomas Svensson (75 comments)

  När jag var i Vietnam förra året talade jag med en fotbollsintresserad Vietnames som såg just Zlatan Ibrahimovic som den verklige svensken. Han hade ingen aning om att detta namn klingar osvenskt för mig. Om fotbollintresserade Vietnameser är "dom andra" så skulle man kanske kalla sig Svenssonic för att få jobb i fortsättningen.

  Svara
 12. Joakim Larsson (2 comments)

  "Man stöter på förvånansvärt många unga som enbart ser sig som svenskar, inte anammar termen “världsmedborgare” och inte anser att etniska minoriteter har rättt till en kulturellt neutral stat. Detta är det störtsta problemet för en ny vänster,"

  Tackar. De orden värmde.

  Svara
 13. Vänstra Stranden (27 comments)

  Någon skrev ovan att det där med svenskt medborgarskap inte spelar någon roll. När man passerat securitykontrollerna några gånger, checkat in på ett antal amerikanska hotell eller blivit bestulen i Frankrike har det (dessvärre) betydelse. Positiv dito. Det är lätt att få den hjälp man behöver.

  Såg f ö det mest märkliga på länge på en flyplats. Genom säkerhetskontrollen kommer en man med tydligt arabiskt yttre, hela hans familj följer honom så långt det går, iklädda traditionell religiös klädsel. Mannen försökte ta igenom otaliga flaskor med såväl dricka, schampo, sprit, krämer m m trots att det står billioner skyltar om hur förbjudet detta är. Han talar engelska med amerikansk accent och är inte alls obekant med security alert orange som råder här nu. Hur tänker karl'n? Han fick stå i evigheter och hälla ut, smaka på, kasta m m allt han ville ha med.

  Själv smyger jag tyst förbi i strumplästen (skorna måste av) med små förpackningar med linsvätska i en återförslutbar plastpåse och hoppas inte väcka uppmärksamhet 🙂

  Hej från O'Hare/VS

  Svara
 14. Marcus (478 comments)

  francophobe: Om jag misstolkade dig så ber jag om ursäkt. Det lät onekligen som om du tog definitionen i försvar gentemot "oss" som kallar oss frihetlig vänster, och inte vände den emot radiosnubben. 🙂

  Svara
 15. francophobe (47 comments)

  VS

  Nja, det var inte ritkigt så jag menade. I dessa dagar av racial profiling, om man med mitt utseende (sydasiat) kommer med ett svenskt, brittiskt osv. pass så blir man betydligt mer kollad än om man reser med ett indiskt pass. Detta av egen erfarenhet.

  Svara
 16. Vänstra Stranden (27 comments)

  Farncophobe: OK, då fattar jag vad du menar. Och det har du förstår alldeles rätt i. Vilket är anledningen till att jag vill uppvärdera medborgarskapet och nedvärdera enticitet som identitetsgrund.

  Svara
 17. Ia (11 comments)

  Åh, är det zlatanit man är? Jag trodde att det var zlatanist! Vilket är det nu? Kosmopolit - zlatanit. Maoist - zlatanist.

  "Man kan ju också t ex tänka på de trettiotalets tyska judar som verkligen uppfattade sig som tyskar, ibland t o m var starkt nationalistiska — men vad de än gjorde så uppfattades de inte som tyskar." Strålande exempel!

  Svara
 18. Ia (11 comments)

  Marcus: Vad är frihetlig vänster? Måste bara fråga. Är det syndikalismen och anarkismen? Eller är det någon sorts vänsterliberalism? (Vad är det i så fall?)

  Svara
 19. Marcus (478 comments)

  Ia: Jag har ingen aning om vad frihetlig vänster är... 🙂 Jag kommenterade mest francophobe som använder uttrycket "ni frihetliga socialister". Men det är en intressant fråga du ställer. Själv tror jag att "frihetlig vänster" mest är ett klent definierat begrepp som antyder en "ny" löst organiserad folkrörelse som mer eller mindre tar avstånd från såväl marxism som kapitalism som traditionella folkrörelser och partiorganisationer till fördel för en utomparlamentarisk demokratikamp. Jag vet inte. Vad tror du?

  Svara

Kommentera

jimmysand.com