Skip to content

Bloggtips 4: Intressanta diskussioner

Av den 15 november, 2006

Har surfat runt lite på några bloggar, och läst ett par inlägg som inte är helt nya men väl värda att lyftas fram.

Mr Browns Kommentar kan man läsa en intressant utläggning angående ett citat av den s.k. "Unabombaren", Theodore Kaczynski: "Vänstersympatisören är motståndare till idén om konkurrens därför att djupt därinne så känner han sig som en förlorare." Är det verkligen så? Läs vad Mr Brown anser om saken (och missa inte diskussionen i kommentarfältet). Någon som lär ha pratat med Kaczynski en hel del är den gröne anarkisten och primitivisten John Zerzan. Hans idéer är något vi kan få anledning att återkomma till.

kommando wigforss tas det en närmare titt på en variant av socialism som på Irland och i Skottland kallas "republikansk socialism", under förevändning att besvara frågan: Vad är medelklass? Jag vet inte om man får så mycket svar på just den frågan, även om det förs en intressant diskussion om klassbegreppet i kommentarfältet, men jag fick i varje fall reda på att det finns republikanska socialister som inte så mycket liknar vare sig republikanska socialister vid 1800-talets början (t.ex. Pierre Leroux) eller den strömning inom politisk filosofi som går under benämningen republikanism (t.ex. Philip Pettit och Quentin Skinner). Och Republikanska partiet ska vi inte ens dra in i diskussionen - även om "republikansk socialist" lär förekomma som skällsord från högerfalangen mot dem inom partiet som betraktas som alltför vänstervridna (de som t.ex. anser det ska finnas någon form av skattefinansierad verksamhet).

Jag har också gjort en helt ny upptäckt: bloggen Jordränta. Vad jag kan läsa mig till startade den så sent som i oktober i år, men har hunnit skriva 24 högintressanta (kanske inte alla, men...) inlägg. Fokus ligger på politisk metod. Tankeväckande, även för den som inte delar det politiska innehållet. Själv har jag inte riktigt tagit ställning ännu.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

3 reaktioner på ”Bloggtips 4: Intressanta diskussioner

 1. charlotte (146 comments)

  Ja, det var en verklighen en suverän postning av herr Brown, den om loserheten, en postning man skulle kunna spinna vidare på nästan hur långt som helst. Ev får den en spin-off på min blogg nån gång den närmsta månaden.

  Svara
 2. fredrik (7 comments)

  Jag tittade inte på den republikanska socialismen för att ta reda på vad medelklassen är. Det var mer en reflektion att politiska program som gärna ger intrycket av att vara renläriga sällan är det. Framförallt när socialister av olika schatteringar ska diskutera vad klass är. Man kan ju hoppas att motsättningar i politiska program kommer sig från att de föregåtts av en demokratisk process där olika person har vunnit olika omröstningar.

  Svara
 3. jimpan (121 comments)

  Fredrik:
  Nej, jag vet. Formulerade mig kanske lite missvisande i mitt tips, men nu när du förtydligat detta känner jag inte att jag behöver ändra formuleringen. Och man får lätt intrycket av din rubriksättning att syftet är att undersöka vad medelklassen är.

  Charlotte:
  Ser fram emot din spin-off. Funderade själv på att skriva nåt om det, kan nog komma så småningom - i förklädd form...

  Svara

Kommentera

jimmysand.com