Skip to content

Bilaga till årets självdeklaration

Av den 5 maj, 2008

Vi är många som gjort det. Deklarerat alltså. Men nu är det gjort. Själv deklarerade jag på nätet, vilket var enklare än vanligt (fast jag har varken aktier eller fastigheter). Ändå missade jag att skicka in en viktig bilaga.

På GandhiToday Blog informeras det om denna.

Jag yrkar härmed nedsättning av min statsskatt med 50 kronor, vilket symboliskt representerar hela den skatt som jag tvingas betala till militären.

Beloppet är inbetalat till föreningen Skattebetalare för Fred (pg 4670725-3) som har som övergripande mål att få till stånd en skattelagändring som “ger varje medborgare rätt att i enlighet med sitt samvete betala sin del av militärskatten till ändamål som utan våld värnar om fred, rättvisa och miljö.”

Skattebetalare för Fred är den svenska grenen av en internationell rörelse som tar sig olika uttryck runt om i världen, utifrån respektive länders skattepolitik.

Varje år beslutar föreningen i Sverige om vilka projekt i världen man ska stödja.

Jag får helt enkelt se till att komma ihåg detta nästa år.

***

1849 blev den amerikanske unitarianen Henry David Thoreau fängslad för att ha vägrat betala krigsskatt i protest mot slaveriet och USA:s anfallskrig mot Mexico. Thoreau myntade begreppet "civil olydnad", en olaglig handling som begås för att med samhälleligt eller etiskt syfte uppmärksamma felaktigheten i en regel, order eller beslut. Thoreau betonade vikten av att ta de personliga konsekvenserna. Han blev inspirationskälla för bland andra Mohandas Gandhi och plogbillsrörelsen. Läs mer hos Thomas.

***

På DN Debatt skrev nyligen Ulf Bjereld att var tredje i Sverige vill att landets trupper ska dra sig ur Afghanistan. Däribland dock inte miljöpartister och vänsterpartister. Konstigt då att Miljöpartiets ledning ändrat sin uppfattning...

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: deklaration, självdeklaration, GandhiToday, skatt, skattebetalare, fred, Skattebetalare för Fred, militären, ickevåld, Henry David Thoreau, Thoreau, unitariansk universalism, slaveri, USA, Mexico, civil olydnad, Mahatma Gandhi, Gandhi, plogbillsrörelsen, Ulf Bjereld, Afghanistan, Miljöpartiet, krigsmotstånd, krig

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

5 reaktioner på ”Bilaga till årets självdeklaration

 1. Sanjay (79 comments)

  Ett förslag i min smak, men varför går gränsen för denna frivillighet vid militären? Det gjorde den t.ex inte för Gandhi som denna blogg använder sig av, man kan ju också fundera på hur den där bilden på Che Guevara passar in där!?

  ---
  Varför gränsen går vid militären? Tja, gör den det? Inte i mina ögon i alla fall, även om militären är det mest iögonfallande exemplet. Bilden av Che Guevara illustrerar en formulering om att "The Workers Struggle has no Borders", och formuleringen från Kommunistiska Manifestet om att arbetarnas kamp inte känner några nationella gränser tror jag är det som GandhiToday skriver under på snarare än Che Guevaras väpnade gerillakamp. /Jimmy

  Svara
 2. Sanjay (79 comments)

  Fast Gandhi känns inte särskilt gränslös av sig, nästan tvärtom.

  ---
  Kanske det. Men det är väl framför allt Gandhis politiska metod man vill ta till sig. /Jimmy

  Svara
 3. Sanjay (79 comments)

  Ja, och just därför ter det sig helt oförklarligt att bloggen använder sig av den där demonstrationsbilden.

  ---
  Kanske det. /Jimmy

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com