Skip to content

Tillbaka från Sicilien!

Av den 1 juli, 2007

Min flickvän och jag har varit på en resa till Cefalù, Sicilien. I ärlighetens namn var det främst för avkoppling, god mat, sol och bad. Men Sicilien har en spännande kulturhistoria som jag inte vetat så mycket om.

Svenskspråkiga Wikipedia skriver inte så utförligt om ön. Om den arabiska perioden (878-1072) nämns t ex inte mycket mer än att "Roger de Hauteville efter trettioåriga strider erövrade ön från saracenerna." Betydligt utförligare är den engelskspråkiga versionen av artikeln.

Från 948 var Sicilien ett emirat. Huvudstaden Palermo var känd genom hela arabvärlden och kunde tävla med Córdoba och Kairo i skönhet.

By the time of Emir Hasan as-Samsam (1040-1053) the island had fragmented into several small fiefdoms. As a virtually an independent emirate, Sicily played a privileged role as bridge between Africa and Europe. Trade flourished and taxes were low. The tolerant regime allowed subjects to abide by their own laws. Despite freedom of worship, Christians freely converted to Islam and there were soon hundreds of mosques in Palermo alone.

På Sicilien finns fortfarande minnen kvar från den arabiska tiden. Det finns många byar runtom på ön med den arabiska grundplanen bevarad, och på Palermos katedral (byggd på platsen där en moské stått) finns inskriptioner med avsnitt ur Koranen (klicka på bilden för att titta närmare).

Trätaket i Cefalùs medeltidskatedral är skapat i islamsk tradition, men det mest iögonfallande är ändå den bysantinska mosaiken av Kristus Pantokrator.

Sicilien tillhörde Bysantinska (Östromerska) riket från början av 500-talet fram till den arabiska invasionen. Det låg innan dess under Romarriket, hade tillhört Karthago och koloniserades av grekerna på 700-talet f Kr. Efter den arabisk-normandiska perioden, då mycket av dagens arkitektur byggdes (bland annat Cefalùs katedral), har ön tillhört olika makter: Aragonien, spanska väldet, Habsburgarna och den spanska grenen av huset Bourbon. Ofta tillsammans med syditalienska fastlandet. 1860 intog Giuseppe Garibaldi Palermo, Messina och Neapel. Sedan dess har Sicilien tillhört Italien.

Allra mest känd är nog ön för maffian. Men få känner nog till att ordet maffia har sina rötter i det arabiska ordet mahyas, som enligt Wikipedia (jag kan tyvärr inte arabiska) betyder "aggressivt skryt", eller marfud, "förkastad". Andra delen av Francis Ford Coppolas Gudfadern-trilogi utspelas delvis på Sicilien. Apropå film spelades Cinema Paradiso in i byn Palazzo Adriano, på sydvästra delen av ön, men delar av den är inspelad i Cefalùs fiskarkvarter.

Förutom småstaden Cefalù och huvudstaden Palermo besökte vi också vulkanen Etna. Det var minst sagt en mycket speciell upplevelse, som står sig i konkurrensen med bland annat Kinesiska muren, Iguazùfallen i Argentina och Atacamaöknen i Chile.

Några kända personer från Sicilien:

***

I början av veckan hade vi över 40 grader. Ökenvinden scirocco kändes som en varmluftsugn och gjorde att man inte ens tyckte det var skönt när det blåste. Snarare tvärtom. Men efter vår utflykt till Etna på tisdagen blev det betydligt mer behagligt, mellan 26 och 30 grader.

Svenska Dagbladet har ett resereportage från Cefalù.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om resor, resa, semester, Sicilien, Cefalù, Palermo, Cordoba, Kairo, arkitektur, Pantokrator, Koranen, Italien, Giuseppe Garibaldi, maffian, Gudfadern, Cinema Paradiso, Etna, Platon, Arkimedes, Giovanni Gentile, Frank Capra, Julius Evola, scirocco

Print Friendly, PDF & Email

Inkommande söktermer

 • cefalu sicilien
 • sicilien
 • sicilien cefalu
 • cefalu

Kommentera!

14 reaktioner på ”Tillbaka från Sicilien!

 1. Anders Svensson (9 comments)

  När du ändå var inne på ords betydelse så kanske följande kommentar kan passa. Cefalù måste vara samma ord som nygrekiska kefalo (på Kreta uttalat Chefalo). Det kan ju vara exakt samma ord, fast med olika transkribering eller med en förvrängning genom tiderna. Det betyder huvud. Och det är ju så som vi även i Sverige namnger utskjutande klippor och uddar(det ser ju ut att vara det på bilderna)

  ---
  Det stämmer bra! (Fast jag visste inte det innan.) Från engelskspråkiga Wikipedia får man upplysningen att grekerna gav Cefalù namnet Κεφαλὴ, ett ord som kommer just av den märkliga klippformation som staden ligger vid. För romersk tunga blev det Cephaloedium.

  Inte långt från Cefalù ligger Termini Imerese, som fått sitt namn efter den antika staden Himera (Ἱμέρα). Där besegrade grekerna karthagerna år 489 f Kr, ett slag som inleder grekisk dominans över Sicilien fram till 212 f Kr. Då erövrade romarna Syrakusa (Συρακοῦσαι), som anlagts av grekerna.

  Cefalù nämns för första gången 396 f Kr i en redogörelse av historikern Diodorus Siculus. /Jimmy

  Svara
 2. e-postmarkandsföring (1 comments)

  Det låter som en spännande semester. Intressant med lite historia!

  ---
  Tack. Jag har tagit bort länken du fyllde i när du postade din kommentar, eftersom jag misstänker att du är en spammare. Hör av dig till mig om du har invändningar (http://jimpan.wordpress.com/om-mig/). /Jimmy

  Svara
 3. Katarina (4 comments)

  Det är ett intressant inlägg. Jag har aldrig varit där, men nu vill jag åka dit. Det tycks vara roligt. Fina bilder!

  ---
  Tack. Jag har tagit bort länken du fyllde i när du postade din kommentar, eftersom jag misstänker att du är en spammare. Hör av dig till mig om du har invändningar (http://jimpan.wordpress.com/om-mig/). /Jimmy

  Svara
 4. heiti (17 comments)

  Intressant, kul med historiska återkopplingar. Hoppas ni hade det skönt...
  Skall själv till Skotland imorgon, dock inte samma förutsättningar för värme är jag rädd =)

  ---
  Skottland är härligt, men inte lika varmt som södra Medelhavet (tack och lov?) Har varit i Edinburgh och lite i Glasgow. Vart ska du? /Jimmy

  Svara
 5. heiti (17 comments)

  Förresten, hur var prisnivån? var i Bologna för två år sedan, det var hyfat dyrt ändå...

  ---
  Prisnivån var nog generellt som i Sverige, eller lite under. Vissa saker var ganska billigt, men inte att äta ute. /Jimmy

  Svara
 6. Björn (16 comments)

  Låter fint det där! Hade gärna velat åka dit. Inte för att jag skulle vilja stifta närmare bekantskap med dem, men jag tycker att maffian är otroligt intressant.

  ---
  Märkte inte så mycket av dem (lyckligtvis). Däremot fick man höra melodin ur Gudfadern hur mycket som helst. /Jimmy

  Svara
 7. tomtom2020 (26 comments)

  Välkommen tillbaka Jimmy! Känns kanske skönt med lite svalkande Göteborgs-regn? 😉

  ---
  Tackar. Det känns helt underbart. /Jimmy

  Svara
 8. joanna (1 comments)

  har aldrig varit där men bilderna är frestande 😉


  Tack. Jag har tagit bort länken du fyllde i när du postade din kommentar, eftersom jag misstänker att du är en spammare. Hör av dig till mig om du har invändningar (http://jimpan.wordpress.com/om-mig/). /Jimmy

  Svara
 9. Lutritcia (1 comments)

  Kul att läsa din blogg om Cefalu, jag och min väninna skall resa dit på måndag och jag se verklgen fram emot detta. Tll saken hör att jag tillbringade en sommar där för en massa år sedan och lärde känna en hel del Cefalú-bor, få se om några finns kvar! Gärna tips på bra och mysiga restauranger, utflykter, etc. Etna? särskild utrustning för att kunna ta sig dit?

  ---
  Ledsen att jag inte svarat. Såg tyvärr inte din kommentar förrän nu. Etna är en schyst utflykt (man behöver ingen särskild utrustning, förutom att man kan tänka på att det är lite svalare på hög höjd), likaså Palermo. /Jimmy

  Svara
 10. Jakop Wiberg (1 comments)

  Hej,

  Ska till Cefalú på tisdag. Fanns det något bra ställe med lite klippbad? "Genuina" restauranger?

  Mvh

  Jakop

  ---
  Klippor finns det kring staden, men de är inte så bekväma att bada från (av taggig, vulkanisk sten), så det är nog sandstranden som gäller. Det var det för oss i alla fall. Men vi bodde i stan och åkte aldrig iväg för att bada (tog däremot en utflykt till Etna och en till Palermo). Och för att hitta riktigt "genuina" restauranger får man nog ge sig iväg till någon liten by, för restaurangerna i Cefalù är ganska turistanpassade. Men trevliga. Längs Via Porpora, i stans norra del, ligger ett antal restauranger på rad. Där kan man sitta på små pirer som byggts på klippan ut mot vattnet. Det är rätt trevligt. /Jimmy

  Svara
 11. noctivagus (1 comments)

  Om man är intresserad av ockultism så hade ockultisten, magikern, poeten, bergklättraren Aleister Crowley hade under 20talet något som han kallade Temple of Thelema. Han blev senare landsförvisad av Musolino. Har för mig att husen fortfarande står kvar men i dåligt skick. Man kan än se de fresker som Crowley målade på väggarna.

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com