Skip to content

Tillbaka från Kina

Av den 2 november, 2006

Som jag skrev i förra posten har jag varit på en resa till Mittens rike, Folkrepubliken Kina. Vi reste med Svensk-Kinesiska Resebyrån och besökte städerna Beijing och Xi'an. En lite längre reseskildring kommer inom kort.

Jag har tidigare skrivit lite om Kina ur ett politiskt perspektiv, och ingen har väl missat rubrikerna om detta jätteland med sina ljusa och mörka sidor. Såväl Göran Persson som Lars Leijonborg - och nu senast FN-rådgivaren Jeffrey Sachs - har låtit sig imponeras av dess utveckling. Men de oroande rubrikerna har också varit många (avfärdade av vår guide som propaganda). Ett urval finns samlatAmnestys Kinasamordning.

Väl medveten om allt detta kan jag inte låta bli att fascineras av det tusenåriga kulturella arv som Kina har, såväl som den utveckling som faktiskt finns i landet. Som jag skrivit tidigare möts i Kina det värsta av två världar - en kommunitisk enpartistats syn på demokrati och mänskliga rättigheter, kombinerat med en fullt utvecklad kapitalism där ett fåtal blir allt rikare men där de ekonomiska klyftorna också är enorma och de fackliga rättigheterna obefintliga. Men medelklassen (den privilegierade arbetarklassen) växer.

Själva kallar man det "socialistisk marknadsekonomi med kinesiska särdrag", och jag har känslan av att det skulle få ordförande Mao att vända sig i sin grav. Men det är knappast heller någon förebild för en tredje vänster eller "post-muren-socialism". Till skillnad från dem vid Berlinmuren möttes demonstranterna på Himmelska fridens torg av statlig repression av det värsta slag. Trots det kan jag inte undgå den gnagande frågan om inte utvecklingen i Kina är att föredra framför den i Ryssland.

Hursomhelst: Mer om själva resan kommer inom kort.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

5 reaktioner på ”Tillbaka från Kina

  1. jimpan (121 comments)

    Tackar! Jag ser att du hunnit posta en hel del på din blogg medan jag varit borta. Jag har mycket att läsa ikapp...

    Svara

Kommentera

jimmysand.com