Skip to content

I Munkfors är det en struts som står vid rodret

Av den 15 juni, 2008

I ett tidigare inlägg om min gamla hemort Grums nämnde jag den rankning som tidningen Fokus gjort av Sveriges kommuner. Jag läste just en artikel med replik från Munkfors (som låg ännu sämre till). Den var rätt (o)lustig.

I likhet med Grums hamnar Munkfors, som också ligger i Värmland, bland bottennoteringarna när Fokus för tredje året i rad rankar Sveriges kommuner efter en rad faktorer: "Allt från dagisplatser, företagande, självmord till serveringstillstånd, arbetslöshet och anmälda brott har vägts samman", skriver NWT. Kommunalrådet Héctor Vallejos (s) kommenterar:

– Det finns vettiga undersökningar, men den här tycker jag är meningslös. Jag diskuterade den i radio med Fokus chefredaktör för ett eller två år sedan. Då kunde hon inte svara på vem som bestämt kriterierna. Undersökningen fick mycket kritik, det var inte bara jag som reagerade, säger han.

Okej, det viktiga i sammanhanget är vem som bestämt vilka faktorer man ska undersöka. Att sådant som kriminalitet, arbetslöshet och dagisplatser kan vara relevant även för "vanligt folk" är visst ingen tanke som föresvävat kommunalråd Vallejos. Det är bara intressant för en viss sorts människor.

– Målgruppen för den tidningen är höginkomsttagare. De vill slå sig in på marknaden och det är klart att de måste se till att kommunerna där deras läsare bor hamnar högt på listan.

Olika kommuner har naturligtvis olika förutsättningar att skapa en bra miljö för människor att leva och arbeta i. Danderyd och Lidingö befolkas av höginkomsttagare, och hamnar följaktligen i topp. Inget märkligt med det. Héctor Vallejos har troligen gjort en sådan analys. Han fattar att världen inte är rättvis. Men istället för att fundera kring hur Munkfors ska förbättra sina förutsättningar slänger han ur sig rena rama konspirationsteorin:

– Det säger sig självt. Vad får du om du sätter ihop en grupp höginkomsttagare i en kommun och jämför det med en kommun där folk i huvudsak jobbar inom verkstadsindustrin? Det är helt olika samhällen. Jag är trött på sådant här. Danderyd och Lidingö är långt från det verkliga Sverige.

Trist. Munkfors kommer troligen få bottennoteringar i statistiken under en lång rad år framöver, tills det finns en vilja i kommunen att vända utvecklingen. Så länge makthavarna stoppar huvudet i sanden ser det mörkt ut.

***

Bloggkoll: Sakine påminner om folkmordet i Turkiet, Lina tycker att Wikipedia får skulden för informationsarbetarnas misstag, på Gertrude's Corner gräver Elias i en gammal journal, Karin menar att ingen liberal kan rösta ja till FRA-lagen och Maria berättar om en Facebook-grupp för de riksdagsledamöter som röstar nej till den.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Munkfors, Grums, Värmland, Fokus, dagis, företagande, företagsklimat, självmord, serveringstillstånd, restaurangnäring, arbetslöshet, kriminalitet, brottslighet, Hector Vallejos, höginkomsttagare, vanligt folk, Danderyd, Lidingö, konspirationsteori, verkstadsindustri, tillväxt, utveckling, brukssamhälle

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

3 reaktioner på ”I Munkfors är det en struts som står vid rodret

 1. Daniel Nylin Nilsson (8 comments)

  Jag har faktiskt ingen aning om hur duktig Vallejos är på att förändra Munkfors, som utan tvekan är en av Värmlands mer problemfyllda kommuner. Men han har väl ändå rätt i att fråga efter vilka kriterier som använts i undersökningen, det är så jag tolkar hans "vem".

  “Allt från dagisplatser, företagande, självmord till serveringstillstånd, arbetslöshet och anmälda brott har vägts samman” är ju inte så konkret. Är det dessa faktorer som vägts samman eller fler? Och vilka finns inte där? Rent konkret så vet jag att Munkfors har en musikskola och ett musikliv som är unikt för Värmland. Är det en faktor i undersökningen, om inte, på vilka grunder har den valts bort?

  Det är viktigt att kommuner som Munkfors och Grums inser att de måste bygga ett nytt, opch mer förändringsbenäget samhälle. Men det är också viktigt att komma ihåg tage Danielssons ord att det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik

  ---
  Du har givetvis rätt i att man bör problematisera statistik - jag var kanske lite väl upprörd när jag skrev inlägget. Men i den ranking som Fokus gjorde var det betydligt fler kategorier som vägdes in än de som nämndes i artikeln - hela 30 olika. Du kan kolla min länk i början av inlägget.

  Just musikskolan ligger antagligen under "utgifter för kultur och fritid", men det kan ju vara så att Munkfors musikskola är väldigt bra att utnyttja sina resurser så det räknas nog inte in. Sådana brister kan givetvis finnas i undersökningen - man bör ta den med en nypa salt - men samtidigt går det inte att komma ifrån att statistik av det här slaget faktiskt säger något också.

  Att Vallejos i artikeln valde att lägga hela sitt fokus på att ifrågasätta statistiken, och inte överhuvudtaget fundera på om siffrorna kanske säger något om varför kommunen har så stora problem, tycker jag tyder på en bristande insikt om att Munkfors har mycket att jobba med. Det kan vara journalisten som valde att lägga fokus på det. Vallejos kanske visst fattar det, men det framkom inte. /Jimmy

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com