Skip to content

Bevis för iransk terror i Irak?

Av den 26 januari, 2007

Irans regering bekostar och utrustar shiamuslimska terrornätverk i Irak, säger utrikesdepartementet i Washington DC. Och lovar att inom kort lägga fram tydliga bevis. Men frågan är hur trovärdigt detta är.

Bushregeringen har länge hävdat att Iran destabiliserar grannlandet Irak, men nu säger Sean McCormack (enligt TT-AFP), talesman för USA:s UD, att agenter skickade av den iranska regeringen är inblandade i de nätverk som verkar i Irak. Jag är mycket nyfiken på dessa bevis, och minns när Colin Powell, dåvarande utrikesminister, lade fram "bevis" inför FN:s säkerhetsråd om gömda massförstörelsevapen i Irak. Nu har t.o.m. Bush Jr medgivit att det inte funnits några sådana gömmor.

Och frågan är om inte den enda kopplingen mellan Baathregeringen och al-Qaida (det som övertygade de allra flesta USA-medborgare att det var rätt att gå in i Irak) är att Irak på engelska slutar på bokstaven Q. Nu har man lärt sig läxan, och hävdar åtminstone inte att shiitiska Iran skulle stödja al-Qaida (eller om det bara är det att Iran inte slutar på Q).

Men som sagt: Jag väntar med nyfikenhet på bevisen. Ahmadinejad är ingen vän till mig, men det känns som detta bara är en förevändning för Bush Jr att dra ut i ännu ett "ärorikt" krig. Kontrafaktiska resonemang är sällan produktiva, men när Bush Jr en gång blev president befarade många att Clintonregeringens internationella engagemang skulle bytas ut mot isolationism. Frågan är om inte det varit bättre...

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

5 reaktioner på ”Bevis för iransk terror i Irak?

 1. Björn (16 comments)

  Undrar om USa verkligen orkar med ett krig till. För Bush spelar det kanske mindre roll, han kan inte bli omvald ändå. Men rent militärt så är ju Iran en oerhört mycket hårdare nöt att knäcka än ett av sanktioner söndertrasat Irak.

  Svara
 2. francophobe (47 comments)

  Tillskillnad från tidigare bevis så känns väl den iranska kopplingen betydligt troligare. Det skulle snarare förvåna mig om så inte var fallet, varför skulle Iran inte försöka öka sitt inflytande i Irak när man gör det i Libanon? Att öka sitt inflytande i Irak/Mellanöstern har man strävat efter i snart 30 år.

  Hur bedömmer man förresten trovärdigheten i bevis från vår position?

  Jag tror som Björn att det inte spelar någon större roll, ingen kandidat kommer att gå till val på att fördjupa insatserna i Irak, än mindre på att öppna en ny front. Det handlar nog snarare om att försöka ge förklaringar till det pågående misslyckandet för att rädda eftermälet.

  Svara
 3. heiti (17 comments)

  Det är onekligen en skrämmande utveckling som skönjas nu; Iran är nyckeln till fred i mellanöstern, och det krävs snarare diplomatiska förbindelser och morötter i mellanösterpolitiken.
  Det är USA gör är fruktansvärt kontraproduktivt; snarare har förutsättningarna i Iran ändrats den senaste tiden, bland annat har maktförhållanden, pragmatikerna, med Hashemi Rafsanjani i spettsen, har tagit över makten både i kommunvalen och expersförsamlingen, till den kontroversiella presidentens Mahmouds stora förtret. Det har skapats snarare fler möjligheter för dialog, och det måste utnyttjas.
  Det vore ett fruktansvärt stort misstag, om konflikten trappas upp av USA.

  Svara
 4. trollhare (1 comments)

  ...nånting helt annat. Har just upptäckt din blogg, den verkar jätteintressant. Men jag hittar ingen feedlänk (ursäkta om jag använder fel ord, jag är inte världsbäst på datorer...). Hur lägger jag till dig i wizzRSS?

  Kul! Jag har nu lagt till en liten knapp för rss feed i högerkolumnen. Kan inte wizzRSS, men det ska nog gå att klicka på den knappen. Hoppas inte min blogg gör dig besviken! /Jimmy

  Svara
 5. Grottis (1 comments)

  Jag kom att tänka på Andra världskrigets utbrott 1939. Då påstod tyskarna att några polska soldater fallit in i landet. Senare uppdagades det att dessa polacker i själva verker var utklädda tyskar.

  Svara

Kommentera

jimmysand.com