Skip to content

Inte mycket till förändring med McCain

Av den 12 juni, 2008

Läste på en blogg som länkar till mig att Robert Kagan troligen blir USA:s utrikesminister om John McCain vinner presidentvalet. Kagan är en ledande neokonservativ och förespråkar en militaristisk utrikespolitik för USA.

Jag tog tidigare upp artikeln ”Power and Weakness” (2002), där Robert Kagan i korthet argumenterar för att det är nödvändigt för upprätthållandet av en liberal världsordning att USA är en stark militärmakt som vågar ta till förebyggande krigsföring. Mer av den s k Bushdoktrinen, med andra ord. Så är Kagan också en av grundarna till neokonservativa tankesmedjan Project for the New American Century, PNAC. Ur programförklaringen från 1997:

  • Öka försvarsbudgeten betydande så att USA kan fullgöra sina globala åtaganden och modernisera sina väpnade styrkor för framtiden.
  • USA måste utmana främmande regimer som är fientligt inställda till USA:s intressen och värderingar.
  • USA måste stärka politisk och ekonomisk frihet utomlands.
  • Acceptera ansvaret i USA:s unika position för att bevara och förlänga en världsordning som passar USA:s säkerhet, välstånd och principer.

Göran Rosenberg beskriver i sin bok Friare kan ingen vara: Den amerikanska idén från Revolution till Reagan - och lite till (2004) hur den oheliga alliansen mellan tre politiska strömningar burit upp George W Bush som president: de neokonservativa (Richard Perle, Paul Wolfowitz, m fl), de nymoralistiska högerkristna (Jerry Falwell, Pat Robertson, m fl) och det nyliberala arvet från Ronald Reagans ekonomiska politik. Den första av dessa tre kommer alltså vara relativt intakt om McCain blir president. Troligen även den sistnämnda, även om McCain står något till vänster om de republikaner som inte lyckades bli nominerade (som Rudy Giuliani och Mitt Romney, men i synnerhet Ron Paul). Hoppet står nog till att McCain uppfattas som alltför liberal för den fundamentalistiska kristna rörelse som Bush Jr släppte in i Vita huset.

***

Även Dick Erixon och bloggen Offentliga Affärer har skrivit om Robert Kagan.

***

Bloggkoll: Louise saknar den klassiska vänstern, Lina sällar sig till kritikerna av FRA-lagen, liksom Isobel, liksom Marta, Charlotte hoppas på Fredrick Federley, Maria ska självklart rösta nej till FRA-lagen, Ilsemarie håller med Reinfeldt om att man inte ska tro på politiker, Kristina påpekar att abortförbud i livets namn är hyckleri och Zaida röstar nej till vårdnadsbidrag.

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: USA, presidentval, Robert Kagan, John McCain, militarism, upprustning, krigföring, Bushdoktrinen, neokonservativa, neocons, neokonservatism, Project for the New American Century, PNAC, Göran Rosenberg, George W Bush, Bushadministrationen, Richard Perle, Paul Wolfowitz, nymoralism, kristen höger, fundamentalism, konservatism, Jerry Falwell, Pat Robertson, Christian Coalition, Moral Majority, nyliberalism, nyliberaler, reaganomics, Ronald Reagan, republikaner, Republikanska partiet, republikanerna, Rudy Giuliani, Mitt Romney, Ron Paul, Vita huset, Dick Erixon

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

3 reaktioner på ”Inte mycket till förändring med McCain

  1. Sanjay (79 comments)

    Vad som är vänster och höger känns lite luddigt. Både McCain och Obama är positiva till frihandel och invandring, tillskillnad från Edwards och Romney. Ingen republikan har varit för en allmän sjukförsäkring medans samtliga demokrater har varit det. Det har snackats om att Edwards eventuellt skulle bli Obamas Vice President, då försvinner all min entusiasm för honom, det känns som en fackföreningsman av europeiskt snitt det vore en mycket trist utveckling.

    Svara

Kommentera

jimmysand.com