Skip to content

Alf Svensson och jag på samma upprop

Av den 2 maj, 2008

Och då pratar jag förstås inte om det försvar för heteronormen som den forne Kd-ledaren går ut till tillsammans med en av Livets Ords grundare, Mikael Oscarsson. Nej, nu handlar det om initiativet för ett världsparlament.

Idén kommer från George Monbiot (även om redan Immanuel Kant var inne på det). I sin bok Samtyckets tidsålder: Manifest för en ny tidsålder (2004) förespråkar han instiftandet av en global folkförsamling – en församling som till en början inte har någon juridisk makt men däremot stor moralisk legitimitet. Till skillnad från FN:s generalförsamling skulle inga stater vara medlemmar, men inte heller NGO:s, utan istället folkrepresentanter – en röst för tio miljoner människor. Dess syfte skulle vara att granska besluten hos nationella makthavare och internationella institutioner som FN, IMF, WTO och Världsbanken. En poäng med att dessa representanter skulle vara direktvalda (snarare än utsedda av nationalstatliga regeringar) är att processen kan främja demokratiseringen av länder utan djupare erfarenhet av folkstyre. Man kommer också förbi den besvärande omständigheten att många representanter i FN:s generalförsamling inte kan tala för sina länders befolkningar, eftersom de utsetts av regeringar som inte är fullt demokratiska. Det är också märkligt att exempelvis Indien och Kina, de två mest folkrikaste länderna, vardera har lika många röster (dvs 1) som betydligt mindre länder som Sverige och Danmark.

Det initiativ som nu diskuteras, som FN:s förrförre generalsekreterare Boutros Boutros-Ghali står bakom, är till sitt innehåll ganska likt, men inte identiskt med det som George Monbiot förespråkar i sin bok. Monbiot finns bland undertecknarna, liksom Alf Svensson, tillsammans med riksdagsledamöter och intellektuella från en rad länder. Däribland finns professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö och Europaparlamentarikerna Maria Carlshamre och Carl Schlyter, liksom jag själv och mina vänner Thomas och Charlotte. Kampanjen har en webbplats där man kan sälla sig till undertecknarna. Arbetarens klimatblogg har också uppmärksammat det hela.

***

Kommer någon ihåg när Johan Forssell, som då var ordförande för MUF, ville lägga ner FN? Jag ställer mig bakom initiativet för en demokratisering av generalförsamlingen. Jag anser även att säkerhetsrådet bör utöka sitt medlemsantal (i dag har USA, Ryssland, Storbritannien, Kina och Frankrike permanent medlemskap, men Brasilien, Japan, Indien, Tyskland, Sydafrika och Egypten står på kö) samt avskaffa vetorätten och ersätta den med kvalificerad majoritet. (Fler goda förslag kommer från Mary Kaldor, professor i Global Governance, London School of Economics, och medverkande i den oberoende Kosovorapporten. Där understryks multilateralismens betydelse.)

***

Det är möjligt att jag kommer att skriva mer om Alf Svenssons och Mikael Oscarssons debattartikel om familjepolitik. Eller så kommer jag inte göra det. Några som skrivit bra är Kulturbloggen, Annie Johansson, HBT-sossen, Victor Bernhardtz, Folkpartiet i Nacka och Alliansfritt Sverige. Någon jag däremot inte håller med är Stefan Olsson (förstås).

***

Tycker du det här var intressant? Besök då andra bloggar om: Alf Svensson, Kristdemokraterna, Mikael Oscarsson, Livets Ord, heteronorm, heteronormen, familjepolitik, familjen, Family Values, kärnfamiljen, världsparlament, FN, Boutros Boutros-Ghali, George Monbiot, Torbjörn Tännsjö, Maria Carlshamre, Carl Schlyter, Johan Forssell, MUF, Moderata ungdomsförbundet, demokrati, diktatur, säkerhetsrådet, kosmopolitism, världsfederalism, Immanuel Kant, Mary Kaldor, London School of Economics, Kosovo, multilateralism

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

1 reaktion på ”Alf Svensson och jag på samma upprop

  1. Sanjay (79 comments)

    Jag förstår inte hur i allsindar länder med fria val ska kunna samsas med länder som inte har fria val i ett parlament. Det blir inte bara urvattnat eller meningslöst utan näst intill farligt om t.ex Kinas delegater, vilket är högst troligt, röstar gemensamt, medans andra länders delegater företräds av olika politiska grupperingar. Har aldrig hört talas om Johan Forsell, men det låter som ett rimligare förslag, att lägga ner hela FN är naturligtvis drastiskt, men djupare samarbete mellan länder som har demokratiskt valda paralament vore önskvärt.

    Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com