Skip to content

Jag håller med Reinfeldt, den här gången

Av den 16 februari, 2008

Läste TT:s utfrågning av de svenska partiledarna om vem de vill se som USA:s president (DN och GP). Lustigt nog är det ingen som föredrar John McCain (även om både Reinfeldt och Olofsson gillar vissa av hans åsikter).

Fredrik Reinfeldt håller alltså på Barack Obama, medan samtliga övriga partiledare (respektive språkrör) föredrar Hillary Clinton. Det skulle vara kul med en kvinna på posten som USA:s president. Och de båda demokraterna står ganska nära varandra åsiktsmässigt. Men med utgång från de skillnader i ställningstaganden som finns skulle jag i likhet med Reinfeldt föredra Obama.

Göteborgs Fria Tidning gjorde förra helgen en genomgång av var de tre huvudkandidaterna (Hillary Clinton, Barack Obama och John McCain) står i utrikespolitiska frågor som Irak, Iran, Israel, klimatförändringarna och kriget mot terrorismen. Att döma av den genomgången (finns inte på nätet) kommer det bli en klar förbättring från Bushadministrationen oavsett vem av de tre som blir president (John McCain har exempelvis kämpat för ett förbud mot inhuman behandling av tillfångatagna personer och skulle stänga Guantánamo om han blev president, men han stödjer Irakkriget). Samtliga tre förordar ett system för handel med utsläppsrätter och anser att USA bör ansluta sig till Kyotoprotokollet. Clinton och Obama är båda lite mer radikala än McCain.

Barack Obama har, till skillnad från de båda andra, hela tiden motsatt sig Irakkriget och vill ta hem en till två brigader i månaden för att vara helt ute ur Irak inom 16 månader (Clinton röstade för kriget men vill dra tillbaka trupperna före 2014). Obama utesluter inte militära aktioner mot Iran, men tycker att morot är lika viktigt som piska för att få Iran att "agera mer ansvarsfullt i regionen". Han kan rentav tänka sig att personligen träffa Irans president (till skillnad från både Clinton och McCain). Obama har visat stöd för ett advokatupprop för Guantánamofångarnas rättigheter. Advokatgruppen har sagt att Obama är den bästa kandidaten för att bryta med Bushs politik. Samtliga tre vill stänga Guantánamolägret.

Så lite musik till stöd. Jag har svepts med av Obamaeffekten.

***

Även Charlotte ("kamferdroppar") har bloggat om Obama, men undrar vad karlen egentligen vill. Thomas ("a different drummer") konstaterar att McCain står längre till vänster än de andra republikanerna som kommit ifråga.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera!

4 reaktioner på ”Jag håller med Reinfeldt, den här gången

 1. Marcus (478 comments)

  "Lustigt nog är det ingen som föredrar John McCain"

  Inte? På politikerbloggen läste jag nyligen att Maud Olofssons favorit är McCain, även om hon skulle föredra en kandidat som inte finns; en "blandning" mellan McCain och Hillary.

  F ö stöder denna bloggpost min teori, om att Sverige inte har någon särskild höger, utan att vi har sju mer eller mindre socialdemokratiska partier. 😉

  ---
  Jag hade missat det, sorry! I blame TT. För övrigt kan jag instämma i en del av McCains ställningstaganden, exempelvis om ståltullarna och öppna gränser (och att Guantánamo ska stängas), men inte i hans syn på t ex abort eller homosexuellas rättigheter. /Jimmy

  Svara
 2. Patrik (1 comments)

  Jag tycker vi har en mycket klar höger som högprioriterar skattesänkningar för de som klarat sig till jobb mot att utbilda och stärka de arbetslösas konkurrenskraft. Istället satsar man helhjärtat på "pigjobb", som om någon alls skulle vilja jobba med det till sin pension.

  Men det pågår ett systemshifte mot "vi och dem" mentalitet. "Arbetarna" mot "parasiterna"

  Samtidigt ser jag att de största parasiterna sitter i regeringen och fuskar hejvilt och sedan får sin egen alltför tilltagna "a-kassa" där de inte har några som helst krav på sig samtidigt som vi arbetslösa jagas som hundar..

  Jag skulle kalla dem för svin!

  Svara
 3. Marcus (478 comments)

  "I blame TT."

  TT ska man *aldrig* lita på, av ren princip. 😉

  " exempelvis om ståltullarna och öppna gränser (och att Guantánamo ska stängas), men inte i hans syn på t ex abort eller homosexuellas rättigheter. "

  Där är vi helt överens på alla punkter.

  Svara
 4. Marcus (478 comments)

  Nu kan man ha olika åsikter om önskvärda statsskick, men jag tänkte illustrera lite varför TT är mer av politiska aktivister än objektiva förmedlare av nyheter. Nu senast från deras "faktaruta" om Kuba, med anledning av Castros avgång:

  "Kubas demokrati är dock ifrågasatt av omvärlden, då grundlagen fastslår att kommunistpartiet PCC är högsta ledande kraft inom samhälle och stat. Vanligen anses partiet i princip ha maktmonopol." (min bold). Även deras mellanösternrapportering lämnar en del övrigt att önska (nu vill jag för säkerhets skull poängtera att jag inte tycker någon sida är värd stöd i själva konflikten, det vore som att välja mellan pest och kolera. Men man vill likväl ha sakliga och ovinklade nyheter..).

  Svara

Lämna ett svar

jimmysand.com